• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
marto_tkd - напреднал
lov написа:
Що да му завират ако са с ъгъл подходящ за зимния период. Така ще си има почти целогодишно топла вода. Не мога да разбера тази мания да търсим максимума през лятото кога водата от водопровода става за чай а останалите 8 месеца да си имаме украшение на покрива и да се хвалим от куртоазия че имаме солари.
Да уточня че пак ще ме захапят. Разбирай зимен период като съвкупност от прилежащите му още два сезона пролет и есен.
Всъщност си много прав. И аз се замислям да увелича обема на водата и броя колектори, като ги сложа под по-голям ъгъл, т.е. да са подходящи за есенно-зимния период. Макар че, като ги няма жените ми и сега се чудя какво да правя с излишната вода. А като са при мен - има случаи и да не ми стигне водата.
Energyx - специалист
Аз съм с 2 алуминиеви турски, всеки по 1,6 м2 . С втория ми дадоха и помпа Тайфу. Вързани са към 80 л бойлер Татрамат, чийто изход е вход на втори бойлер 120 л неръждавейка със серпентина към отоплителна система. Извън отоплителния сезон втория бойлер работи и на ток нощна тарифа през таймер. Това ми спестява гадаенето дали ще има утре слънце и колко и разправии с жената за липса на топла вода. Вързал съм и контролен електромер и всеки месец водя статистика. Два панела са малко в повече за 80 л, но инсталацията е правена на парче. Колкото и да е слънчево, максът е 87 С, натам вече е насищане и колкото се поглъща, толкова и се излъчва от панелите. Системата е отворена с помпа, 33 % пропиленгликол /- 25 С/. Водните разтвори на ППГ завират при температура доста над 100 С. Махнал съм тъпия долен праг от 40 С на интиелския ДТ и зимата ловя всичко от слънцето. Двата бойлера са една доста гъвкава и надеждна схема. И нещо важно-по възможност слагайте панелите на място, където могат да бъдат почиствани.
fox_vt - майстор
То зависи къде живееш.При мен е на 6 етажен блок в индустриална зона и всеки път като се кача горе панела е като от магазина.У дома прозорците не са толкова чисти :-DИначе и аз зимата слагам ДТ на минимума 20 градуса и си лоча яко само да светне слънцето.
marto_tkd - напреднал
За зимата смятам да направя следното: да включа един трипътен термосмесител в системата си, като топлия вход ще бъде от ТЕЦ-а, а студения - от слънчевия бойлер. От ТЕЦ-а би трябва да идва 50-55 градуса, ще наглася смесителя на около 42-43 градуса и когато има слънце, към "студения" вход на смесителя ще идва по-топла вода... и съответно - ще ползвам по-малко ТЕЦ-а. Така ще имам и по-голяма циркулация на вода през термосифонния бойлер - надявам се, да не ми замръзват тръбите.
Energyx - специалист
Слязох в мазето да погледна статистиката за контролния електромер. 2013 г., от 01.05.-30.10. бойлерът е навъртял на нощна тарифа 390 кВтч х 10 ст.= 39 лв за 6 месеца или малко над 6 лв. на месец. Другото е от слънцето. 4-членно семейство. Е, тук би трябвало да се добави и консумацията на помпата, но порядъкът е този.
Генчев - напреднал
Двата селективни идват малко в повече, но мисля да сложа втори бойлер с темностатичен вентил или да направя ъгъла на 55-60 градуса.
filmatoplo - майстор
Energyx написа:
Слязох в мазето да погледна статистиката за контролния електромер. 2013 г., от 01.05.-30.10. бойлерът е навъртял на нощна тарифа 390 кВтч х 10 ст.= 39 лв за 6 месеца или малко над 6 лв. на месец. Другото е от слънцето. 4-членно семейство. Е, тук би трябвало да се добави и консумацията на помпата, но порядъкът е този.
Към тези 6 лв на месец прибавяйте и по малко от цената на инсталацията -да речем едни 40-50 лв . :wink:
lov - майстор
Писал съм го и друг път. Мерене на консумацията на бойлер без никой друг да знае освен мен. 200 киловата на месец при яко иконосмиване щото бойлера с часовник и се включва само на нощна и къпането вечер кой свари щото докато се стопли става сред нощ. И на сутринта към 10 часа жената подлепила юнгата щото в болера няма никой ама нали с малко дете и разхода по голям та това не го вкаравм в сметките. Опитвах се да засека и комшиите възрастни хора по тях може да си сверяваш часовника. Бойлера не им се изключва и те горе долу такава консумация на ел. енергия.Та макар и не точно това може да ви е отправна точка за месечна консумация на едно средно домакинство. Иначе от как топлата вода ми е на тумбак дето се казва разхода на вода пък скочи почти двойно.

А тия 40- 50 дето ги казва Филма са си толкова но за около 2 години и от там на татък чиста далавера.
Energyx - специалист
По-скоро 4-5 години по 20-30 лв. на месец. В тоя ред на мисли бих изказал мнението, че не е разумно 3-4 членно семейство да влага повече от 1500 -2000 лв. за соларна инсталация. И то само ако двете чеда са женски :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Затопляне на БГВ от слънцето - какво получавате?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: