beam55 написа:Ползвам такава вече втори сезон на вила, която не се ползва непрекъснато. В комина е включена с гъвкава неръждаема връзка и няма клапа (не е предвидена в конструкцията и схемата за монтаж). Тягата се регулира с клапата на чекмеджето за подаване на въздух, което е достатъчно. Все още не е "вградена", но топли (след 12-24 часа) и помещението на втория етаж (отворено стълбище и врати). Не се нуждае от много пресен въздух. Прозореца отворен на "микровентилация" е достатъчен. За отопление на помещение на същия етаж е почти задължително въздуховоди, вентилатор и просвет под вратата или друг отвор за рециркулация на въздуха. Напоследък се замислям, дали не беше по-практично да купя по-голяма, за да я зареждам по-рядко, с по-големи дърва и да работи при затворена клапа. По темата има много писано за положителни и отрицателни страни на този вид отопление. Успех!Май започвам да се отказвам но все пак ако има решение с миризмите които вкарва въздуха нека някой даде акъл.
Въздуха в едно жилище така или иначе си циркулира във всички стаи при отворени врати.
Климатиците също въртят един и същ въздух ( доколкото знам само един модел на Дайкин може да вкарва част пресен въздух, но цената му е висока/
Решението за чист въздух е единствено редовно проветряване или рекупертор.
Наличието на филтри до известна степен елиминира пренасянето на мазнини и прах от помещение в помещение.
В крайна сметка водното и въздушното отопление си имат + и - и индивидуално всеки потребител трябва да си направи сметката.