Най - вълнуващия въпрос зимно време.
petgrbg - напреднал
atanasov2004 написа:
Привет и от мен :) Не съм специалист да подчертая-но така зададен въпроса, ще получи много разнообразни отговори. На първо място : 1.Локация и местоположение-Северна или Южна, Източна или Западна България :) Предполагам къщата е в България :-D На второ място : Локация на самото изложение-изложение на стаи и тераси....За първа зима ли ще живеете в къщата и наистина ли ще отоплявате всичките - 170 м2, това са средно два
апартамента. Като чета за такава изолация и хубавата дограма-може да ви отговоря че в Южна България ще са достатъчни дори три хубави климатика...зимата е сравнително мека, но при положение че не се топлят цели 170 м2...според мое лично мнение - трябва да се "изкара една зима" и тогава да се решава...Разбира се всичко в края на краищата се решава с МНОГО ПАРИ :-D , АКО ТИ ИМА :-D ...не знам въпроса свързан ли е с финанси и дали се включва поддръжата на отоплителаната система....Поздрави!
Отопляемата площ е 110м.2 без стълбите ,значи грубо да речем всичко 150м.2.РЗП-то е 170м. 2 , а застроената площ -82м.2.
Къщата е в северна България - поле дето зимата е сериозно от към минусови температури. При сегашните температури навън , ако не включвам нищо - първия етаж държи 20 градуса , втория 18-19.Писах и по - горе , живеем 4 години и се топлим на ток - норвежки радиатори Адакс , като постоянно са включени напървия етаж -60м.2 , в спалните - частично - в едната вечер преди лягане , в другите когато децата се приберат.
atanasov2004 - специалист
Щом е в Северна България - климатиците отпадат, не стават...За газта знам от познати в нашата кооперация че отоплението им излиза около 350лв на месец, отопляват 80м2 денонощно и топла вода също - не ограничено. Не знам много ли е малко ли е :? Както писах по горе - въпрос на финансови възможности. Локалното парно е хубаво нещо-можеш да регулираш топлината и не си зависим...но при спиране на тока трябва да се подсигури захранване за помпата за циркулация...това е много важно! С пелетните горелки и пелети не съм запознат...познавам хора които карат парно с дърва и въглища...не е евтино и трябва някой свободен човек да чисти и зарежда. От гледна точка на "по евтино" съм много скептично настроен кое е по евтино? Просто дървата станаха прекалено скъпи и има и доста хамалогия....не зная какъв съвет да дам. Друг мой познат си направи локално парно с италианска нафтова горелка която се управлява много лесно, има парно в 120 м2, абсолютно навсякъде и много е доволен. И казва зимния сезон ми излиза само 3500лв :shock: , обаче човека си има няколко хранителни магазина... :-D и не бъркат парите.
petgrbg - напреднал
atanasov2004 написа:
Щом е в Северна България - климатиците отпадат, не стават...За газта знам от познати в нашата кооперация че отоплението им излиза около 350лв на месец, отопляват 80м2 денонощно и топла вода също - не ограничено. Не знам много ли е малко ли е :? Както писах по горе - въпрос на финансови възможности. Локалното парно е хубаво нещо-можеш да регулираш топлината и не си зависим...но при спиране на тока трябва да се подсигури захранване за помпата за циркулация...това е много важно! С пелетните горелки и пелети не съм запознат...познавам хора които карат парно с дърва и въглища...не е евтино и трябва някой свободен човек да чисти и зарежда. От гледна точка на "по евтино" съм много скептично настроен кое е по евтино? Просто дървата станаха прекалено скъпи и има и доста хамалогия....не зная какъв съвет да дам. Друг мой познат си направи локално парно с италианска нафтова горелка която се управлява много лесно, има парно в 120 м2, абсолютно навсякъде и много е доволен. И казва зимния сезон ми излиза само 3500лв :shock: , обаче човека си има няколко хранителни магазина... :-D и не бъркат парите.
Мерси за поста , ама тая сума ми е нанагорно , аз на ток ще се грея по същия начин - два сезона и половина.
nikolovvd - майстор
petgrbg написа:
Къщата е в северна България - поле дето зимата е сериозно от към минусови температури. При сегашните температури навън , ако не включвам нищо - първия етаж държи 20 градуса , втория 18-19.Писах и по - горе , живеем 4 години и се топлим на ток - норвежки радиатори Адакс , като постоянно са включени напървия етаж -60м.2 , в спалните - частично - в едната вечер преди лягане , в другите когато децата се приберат.
И при мен ситуацията е подобна, но с една малка разлика - новодомци сме.
За тази година ще разчитаме на два климатика и един конвектор 2 kW с опция да закупя още един, ако ни стане студено в спалнята, която за сега отопляваме с една малка духалка - 2 х 0.8kW. За момента всички зададени температури са 20 и 21 градуса.
boyukliev - помощник
E аз не схванах защо искате да минете бна газ или пелети, като с Адаксите ви е топло. А ако сложите още 20 см обикновена вата на Вебер върху ЕПС-а на покривната плоча ще Ви стане още по-топло, гаранция, малко е това, което имате там....
За мощността - така без конкретни данни да се определи е да гледаме на боб, но определено 30 Кв ще са Ви прекалено... Нашата къща е в полите на Витоша, на 720 м надморско, не е да не е студено зимата и от 200кв. застроена площ и 436 РЗП има радиатори и се отопляват 220, около 700 кубика. Е, котела ми е пелетен 25 Кв и се справя успешно, вкл. с БГВ. Изолацията ми е 8-10 ЕПС и 6 ХПС, студен покрив (подпокривно пространство) и 30 см вата върху плочата в него. Дограмата е стандартна, двуслойна, с К стъкло, ПВЦ... Остъкляването е по-голямо от разумното...
Какви 30-40 КВ за 110-150 кв... Предполагам височината е нормална, не е 2.90 като при мен....

Карайте на Адаксите, а като запролети може да свалите тръбите до хола в ъгъла някъде и мисля една добра качествена пелетна камина 18-20 кв ще Ви свърши работа, хем ще захранва системата, хем ще топли помещението където е, хем няма да чувате шума на пелетите, акоо там никой не спи....
petgrbg - напреднал
Тъй като с математиката съм зле - признавам , казаха ми как да сметна кубатурата .Оказа се , че отопляемата площ е 350м.3 като съм закръгляла до цяло число.
Впредвид тухлите и изолацията , трябва ли да прибавям още 30 % за загуби ? казаха ми така да смятам.
VLADO66 - майстор
Смятай грубо по 30W на м3,въпреки че смятам че е около 25.Лесно бих ти предложил да бучнеш една Терма 12kW http://termopompa.ovo.bg/index/lg_therm ... _voda/0-46 с която ще се родиш ама цената е хаплива и ще си оставиш Адакс-ите.Толкова ли много ток харчат?
petgrbg - напреднал
Ами - 2 са по 2кв., 2х1,7кв. На месец най - скъпо сме плащали по 400, ама всичко е на ток - пералня , сушилня , съдомиялна , печка , бойлер , в банята има един адакс 0.6вата :? Абе на сезон ги речи до 1300-1400лв.
radius - майстор
Що не вземеш да платиш 250-300лв на едни ОВК проектанти да ти сметнат загубите, пък тогава да го мислиш. Не става само с общи данни за квадрати и изолация. На фона на инвестицията за отоплителна система, мисля че това перо е оправдано отвсякъде.
atanasov2004 - специалист
Привет отново :) За колежката - щом 1300-1400лв се оправяте за сезона- не пипай нищо :) На ток комфорта, чистотата и удобното е на първо място!
Послушай съвета на колегата и увеличете изолацията на покрива. Това е най правилното решение. Аз съм решил проблема така - като не мога да намаля разходите/условно общи разходи в семейния бюджет/, търся решение за увеличение на приходите /допълнителна сезона работа, приход от лично стопанство и т.н./ Успех! :)

Тема "пелети , ток или пропан - бутан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: