Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
radius
грубо може да приемеш, че 1000 литра вода охладена с 1 градус отдава 1 КW топлинна енергия.
Сега вече предполагам ще ти е по-лесно при делта Т 15 градуса да си сметнеш топлозагубите и обема на буфера.

За съжаление при ТП буфера не може да акумулира толкова топлина, колкото с котел на тв.гориво където може да го заредиш и до 90 градуса, но все пак е в голяма помощ на системата.
Energyx - специалист
И буфера може да се доподгрява и със слънчеви панели, ако му се монтира серпентина за тях . Когато има слънце, де :wink:
magi208 - специалист
Кои точно неща можеш да си изпълниш сам?
За момента ти е важна вътрешната инсталация и не е грешно да избереш топлоизточника в последствие.
Пусни си сега подовото до колекторните кутии и магистралите до агрегатното.
Предвиди си по-големи кутии за монтаж на термоглави за да се регулира подовото.
Искаш ли помощ със сметките?
StanZ - специалист
magi208 написа:
Кои точно неща можеш да си изпълниш сам?
Ще сложа картинките пак за да не се връщаме на 1ва страница. Мога да положа тръбите и да направя замазката. Също и да монтирам колекторите (тук въпросите, какви да бъдат, цолаж, размер на тръбите). Вижда се от снимките, че имам изолация под бетона на настилката. Целта ми беше бетона да акумулита топлина и да не намаля височината на етажа, обаче става по инертна системата така. При нужда мога да сложа 2см фибран над бетона под тръбите на подовото и така да ги залея. Който има преки пвечатления от подово да помогне. Решихме цялата площ на 1ви етаж да е с подово отопление. 2рия етаж има голяма спалня и по малко мокро помещение(ще бъде разделено на две, баня и перално). Мокрите също може да са със подово. Мисля да сложа конвектори в дневната(43квм) и едната спалня(13квм) на 1ви и в спалнята(23квм) на втория етаж. Идеята ми е след време да ги ползвам за охлаждане с термопомпа, като конвектора на втория етаж в спалнята и ще топли през зимата. Малко помощ и за конвекторите за да мога да оставя тръби предварително да не къртя после. Какви тръби да положа (ф), стенни ли да бъдат, на каква височина да оставя тръбите в стената. Общо вземо това ми е идеята за климатизация на къщата.

За източника малко. Доста дебатирахме и едва ли ще намерим лесен отговор. Големите разходи със строежа ме карат да правя компромиси ... поне в началото. Сигурно ще започна с котел на твърдо. Гледах Бош-овете ... колко kW спецовете да помагат. След време, според парите искам да добавя и ТП (въздух-вода, защото разбрах че подпочвената вода е много дълбоко и няма дебит) + пелетна горелка (kW пак спецовете ще кажат). ТП-та да ни топли ноември, декември и март, а януари и февруари на пелети. За това искам и конвекторите, за да ползвам ТП-та на 100%. Обаче мисля че тя може да е с по малко kW, понеже ще охлаждам само 3 помещения и ще топля къщата през по 'меките' месеци.

Както писах ще сложа всички тръби на инстаацията и ще ги прекарам в котелното до колекторите. Какви тръби, kW на системата, на котела, на ТП, и на конвекторите.
Ами това се сещам така на бързо :)

Прикачен файл

toplo.jpg
toplo.jpg (47.25 KиБ) Видяна 2479 пъти

Прикачен файл

kota0.jpg
kota0.jpg (106.39 KиБ) Видяна 2479 пъти
magi208 - специалист
Преди да започна ще помоля еко-ориентираните образи във форума да не ми цитират европейските директиви за енергоефективност , когато говоря за частен дом.

На 1 етаж задължително фибран над плочата за да избегнем изтичане на топлина към земята. От 2 см нагоре или ако вече няма възможност за повече , то поне 2 см.За другите плочи , които са междуетажни от 3 милиметра екструдиран полиетилен като минимална изолация до 2 см. фибран.

1 Етаж е удобен за 2 колектора - един в котелното и един в коридора между хола и долната спалня. И двата колектора са по 1" и се захранват с 1" . От колектор номер 1 /в котелното/ захранваш стаи 13,96 , 4,86 , 16,86 и 11,9 на 2 етаж.
От колектор номер 2 - 13 , 25,93 и 23,02 на 2 етаж.

Оразмерявай кръговете за подовото до 50 линейни метра на кръг при трислойна тръба Ф16. /не забравяй да включиш и дължините до стаите/ така получаваш съответно според горното изброяване 2,1,2,2 кръга за 1 колектор и 2,3,3 за 2 колектор. ЗА всяка стая на горния етаж са задължителни малки ревизионни кутии за обезвъздушители за подовите кръгове /обикновенно се слагат от към коридора/

Линиите за конвекторите ги пусни отделно от подовото като втора инсталация на отделен колектор 1и1/4" в котелното за да си спестиш много ядове за в бъдеще. По удобно е те да вървят по стените или по края в подовата замазка .

Двойките тръби за конвектори са задължително изолирани с екструдиран полиетилен поне 10 мм. и са по Ф20 , --, Ф20 , Ф20 и съответно Ф20 , Ф25 , Ф25. , както са изброени стаите по-горе.

Ако тези Ф-та ти идват трудни можеш да ги намалиш с един размер надолу , но не повече !!!

Така направена инсталацията става за всеки топлоизточник.
StanZ - специалист
Благодаря magi208,
Това с двата колектора, е предполагам да се спести тръба Ф16 ... поне като гледам как сте я дали по схема. Ще се постарая да направя кръговете 50-60м макс. Интересува ме ако всички кръгове на подовото са с еднаква дължина би трябвало да означава(ли) равномерен дебит към всички точки? Много не ми стана ясно обезвъздушаването на подовото, но като му дойде времето ще питам. Друго, трябват ли ми две циркулационни помпи за колекторите на подовото или с една ще мога да задвижа водата равномерно. Вече отбелязах, че удобно са разпределени кръговете ... на всеки колектор са вързани стаи на 1ви и помещенията точно над тях на втори. Само се питам при тази разлика във височината на отделните кръгове във всеки колектор, ще ли е равномерен дебита по тръбите? Това са ми питанките за подовото. Ше помоля параджиите да не ми се смеят на въпростите, аз съм прост зидар-бетонджия :)

И бойлер искам да сложа 150-200л, предполагам за него отделен кръг с помпа.

За конвекторите, ще заложа само 3, на 1ви етаж дневната 43м3 + спалнята 14м3, на 2ри етаж голямата спалня 23м3. Идеята ми е да ги ползвам за охлаждане предимно ... ако някой слънчев ден си взема ТП Въздух-Вода.

И последно колко kW за системата ако е на пелети и колко за допълваща ТП?

Благодаря и ЧНГ!
N.Petkov - специалист
Моят съвет е задължително да има камина в хола. Няма по добро от живият огън с червено винце а навън нека вее сняг. И като се скъса далекопровода и юпиеса умре пак ще е топло. Така стана при първият сняг на вилата три дни нямаше ток но каминката си гори.
И аз имах намерение да сложа подово но понеже след грубия строеж всичко сам правя не ми стигнаха силици и заложих само тръбите за радиатори. По празниците от 22ри до4 при минус15къщата беше доволно топла.
Krelion - специалист
Сети ли се,че като използваш конвекторите за охлаждане ,трябва да им направиш отводняване?
magi208 - специалист
Здравей отново! И за много години !
Да за икономия на тръба , но и за да можеш да подадеш на подовото 35-40 градуса на отопление а на конвекторите 50 .
Това се прави елементарно при отделни магистрали само с един трипътен вентил , а при обща магистрала е кошмарно.
Другото предимство на отделните магистрали е , че автоматично се спира цялото подово при охлаждане.
Не на последно място дебитите се изравняват от самосебе си без ултра скъпи колектори и се икономисва термоизолация , защото за линията на подовото не е нужна.

Изобщо отделните магистрали имат само предимства и понеже пак се ползва 1 помпа и за двете на практика нямат минуси.

Успех в начинанието !
magi208 - специалист
За бойлера си е тема за цяла каса бира :) Но да , отделни тръби , само няма нужда от допълнителна помпа , освен за слънчеви колектори ако искаш.

Тема "Проект 'Топло' - Обект Еднофамина къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: