Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
confusion написа:
Радиаторите са свързани към колектори в колекторната кутия, т.е. за всеки радиаотор си има тръби, които тръгват от колекторите към съответната стая.

Защо мислиш, че нагревателите ще изпряват водата - това ще стане при много висока температура, която едва ли ще я стигна някога. В момента на термометъра показва около 40 градуса, като се има в предвид, че той е във високата точка и не е на "пътя" на водата, предполагам, че самата вода е на около 50 градуса. При 60-65 градуса нагревателя изключва - има някаква защита. Отделно си има терморегулатор (върток), който изключва по температура на въздуха (не на водата), което позволява регулиране на всяка стая поотделно, въпреки че водата се върти заедно. Явно топлоотдаването на радиатора е достатъчно бързо, че да се получава следното - като увелича въртока на малката стая нейния радиатор става чувствително по-топъл от другите.

Не знам колеги, системата е с малко смахнат дизайн, но за тези 4-5 дни ми върши перфектна работа. Ще видим като стане по-студено вън дали ще смогва.
Явно циркулацията от помпата не спира изцяло гравитачното издигане на нагрятата вътре в радиатора вода. В такъв случай проблем с регулирането на температурата в отделната стая няма - дизайна си е ОК.

За апартамент 85м2 в повечето случаи 4 kW отопление е предостатъчно.
При 200 лв сметка (около 1200 kWh) предполагам си изхарчил не повече от 1000 kWh за отопление.
1000/30= 33 kWh за денонощие
33/24= 1.4 kW
Значи средната консумирана мощност ти е била под 2 kW.
С 4 kW мисля спокойно може да посрещаш студове до -20 градуса :)
confusion - напреднал
Това с естествената гравитация и циркулацията от помпата --> явно да.
Иначе за -20 градуса ... ще видим, ха дано!
confusion - напреднал
Другари,

Резултатите са на лице: сметката е съизмерима 270лв. с конвекторите, 266лв. с парното в 2 последователни месеца при еднаква температура (горе-долу). Плюсовете с новата парна инсталация са: постоянна и еднаква температура навсякъде, включително и в банята с лирата, на която няма нагревател! Минуса е че при включване на нагревателите се чува лек шум от затоплянето на водата.

Хубав уикенд!
idealist - специалист
В крайна сметка каква темп. поддържаш в помещенията ? Поне аз не разбрах.
confusion - напреднал
В случай, че не е твърде късно: 24+ градуса в помещение, в банята 20+.
plamen6703 - майстор
Какво да му е късно, само три години са минали :lol:
confusion - напреднал
... а и имам информация, че още работи ;-)

Тема "Въпрос относно изграждане на парно само с нагреватели на ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: