Най - вълнуващия въпрос зимно време.
megafon - помощник
Здравейте, имам изградена система от отворен тип,която работи перфектно,
но с времито превърнахме батака на приземния етаж в една малка и уютна механа. И заради тава ,ще сваляме камината на приземния етаж и добавянето на още два радиатора на етажа където беше камината. Въпроса ми е, за да спестиме от къртене защото къщата е с музайка,възможно ли е последователното свързване на въпросните радиатори и с какъв размер да бъдат входящите и изходящите тръби. Ето и схемите преди и след.

Прикачен файл

Shema_1.jpg

Прикачен файл

Shema_2.jpg
Ако смяташ и си убеден,че това е правилната схема,както си тръгнал,така и завършваш.
megafon - помощник
Физически неможе да се изпълни по друг начин, но дали входящите тръби да са ф20 или ф16 ,а изходящите ф16 или ф20 ??? :?
При такава схема-направи ги еднакви! Избери по големия размер!
Аз бих пуснал от колекторите щрангове на 20 и към радиатора на съответния етаж 16. По този начин можеш да си балансираш системата.
nasko1 - специалист
Една идея от мен, ако е възможно физически това е малко по добър вариант за свързване, за размера на тръбите не мога да дам мнение т.к. не съм много на "ти" с материята.
Един въпрос, защо топлия колектор е на тавана, каква е идеята ?

Прикачен файл

Shema_2.jpg
megafon - помощник
Благодаря ти за съвета,но радиаторите трябва да са свързани последователно. Идеята с колектора на тавана беше ,че по този начин стигнах до всички стаи без да къртя пода. Пода е от мозайка.И само една дупка на тавана и една на пода е всичко което
съм правил във всякя стая. И поради тази причина немога да пускам повече тръби
Последна промяна от megafon на нед яну 25, 2015 9:39 pm, променено общо 1 път.
nasko1 написа:
Една идея от мен, ако е възможно физически това е малко по добър вариант за свързване.......
Не разбрах идеята.Кай е по добрия вариант за свързване?
Иначе,колектора горе и отворена гравитачна система,правеха старите парнаджии. Още работят такива инсталации.
Ясно,сега погледнах.Така е по правилно,но дали е прагматично за питащия!? Затова се ограничавам само по въпросите му,без мои идеи.

Тема "Последователно свързване на радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: