• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
agro - специалист
С ректификационна колона ли са ти казаните или обикновени с дефлегматор. За колоната, ако са такива, може да се гласи вода от котела и студена такава чрез смесване за постигане на точни температури.
BREAKER - специалист
phantom_ написа:
Не ме притеснява толкова загарянето колега,но найстина това е доста идейно :idea: Аз искам да го направя така защото имам 4 казана,и с един отоплител(котел) да ги грея всичките,по чисто ще е в помещението и по лесно ще се подържа температурата според мен,дори и няма да загарят :roll: В момента се отопляват на дърва..и всеки си ги носи някой мокри не горят други не слагат навреме и смените ми не излизат на време.Целта ми ще е аз да поема отоплението на казаните,ще влезе в цената и ще е по добре според мен :? Вие какво ще кажете?Други идей?
Много сложно ще стане,всеки казан си е една независима система.
phantom_ - специалист
С ректификационна колона са всичките за извличането на алкохола ясно,на мен ми е дерт да ги топля чрез котел защото там може и въглища да се ползват.Не знам пак ще може ли за час да заври ако се сложи вътре серпентина? :?
filmatoplo - майстор
серпентината къде трябва да я вкараш, директно в материала ли. какви градуси трябва да загрее материала.
phantom_ - специалист
Ами по принцип си мисля че най добре ще е в матеряла.А градусите трябва да са над 90...Ако е затворена система?
agro - специалист
Продължавам да чета "ракията .ком". Вече зная колко много не зная. Ама и доста понаучих.
Сега, след като разбрах при каква температура в казана завършва процеса на дестилация /100 градуса, че и отгоре/, ми се изясни, че ще трябва и доподгряване накрая чрез допълнителен нагревател в ризата. Освен ако някой каже, че Виадруса ще издържи сто и няколко градуса. Топлоносителя не е задължително да е вода /кипяща още при 100 гр./. Иначе, разглеждайки начините за управляване на процесите дестилация и ректификация, виждам много плюсове в използване на котел с горелка в комбинация с буфер. Ако се добави и вакуум помпа, ще се дестилира при по-ниска температура, като предполагам, това ще влияе и на коефициента на ректификация на различните полезни и вредни компоненти.
Последна промяна от agro на ср мар 25, 2015 10:45 pm, променено общо 1 път.
big_death - специалист
След още много четене много работи ще разбереш- и ще разбереш че освен загуба на много гориво друго няма да постигнеш !!!!
ПП. Колега , ако не те затруднявам с въпроса : колко количество алкохол изпиваш на година че търсиш това съвършено чисто питие ???
filmatoplo - майстор
Водата за да се загрее на 120 градуса без да заври трябва да е с налягане 3 бара .Това означава затворена система с мембранен разширителен съд и предпазен клапан на 4-6 бара .Не знам конструктивно котела и тръбите ти дали ще издържат , но каквото и да предприемеш в тази насока трябва консултация с човек който разбира -защото може да гръмне .
nikolovvd - майстор
Който успее да се топли и да вари ракия едновременно, ще вдигне КПД-то на котела си над 100% :-D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Котел и казан за ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: