Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lz2skt - специалист
Аз също съм на мнение ,че самоделен котел направен качествено е по-добър от много заводски аналози.В Дом и дача много интересни неща има.Гледам ги руснаците и се сещам 80-те години на миналият век какво самоделно правене на котли имаше....Само,че инфо нямаше никъде,за разлика от сега.Тези котли с шамотна камера обикновеннно имат и буферни съдове за по-ефикасна работа.Ето до къде води безпаричието и техническата мисъл и умения.Сиромах човек-жив дявол.Вече почти никой тук не прави самоделни котли ,а и отделно ако има такива им искат цена като за произведени в Германия или Чехия.А и авантата на ламарина и тръби от заводите я няма вече...Тодор Живков не е на власт....Но ако човек е добър заварчик и му припаднат евтини материали и при наличието на сравнителни евтино плазмено рязане може да сътвори нещо много добро....
jabata - специалист
lz2skt написа:
Аз също съм на мнение ,че самоделен котел направен качествено е по-добър от много заводски аналози.В Дом и дача много интересни неща има.Гледам ги руснаците и се сещам 80-те години на миналият век какво самоделно правене на котли имаше....Само,че инфо нямаше никъде,за разлика от сега.Тези котли с шамотна камера обикновеннно имат и буферни съдове за по-ефикасна работа.Ето до къде води безпаричието и техническата мисъл и умения.Сиромах човек-жив дявол.Вече почти никой тук не прави самоделни котли ,а и отделно ако има такива им искат цена като за произведени в Германия или Чехия.А и авантата на ламарина и тръби от заводите я няма вече...Тодор Живков не е на власт....Но ако човек е добър заварчик и му припаднат евтини материали и при наличието на сравнителни евтино плазмено рязане може да сътвори нещо много добро....
Така е, има самоделни котли и самоделни котли. Аз съм виждал такива които не стават за употреба, но има и такива които са по-добри от много от т.н. заводски (но и цените са им добри).
Аз в горния пост цитирах как са нещата в Германия. Някой неща може да са добре, други не чак толкова. Но като цяло Германия е държавата, където законите са създавани и се създават с цел да защитават големите търговци и производители. Колкото и да изкарават в момента закони, които уж трябва да защитават дребните риби, това не е така, защото закона задушава дребните риби по милион точки, а за едрите пък са си оставили вратички.
Прост пример, аз правя котли на твърдо гориво. За да мога да си го използвам, или монтирам някъде, аз трябва да го узаконя, а за целта трябва да го занеса за тестове, да гарантирам за всички материали, за всяка една заварка, и накрая да ходя за милион и един документа по институциите. А немската бюрокрация е известна в цял свят, дори бие и българската. Така че си правете сметка дали ще успея да се справя с това, или ще се откажа още в началото.
За съжаление по един или друг начин и тука всичко става така. Дано не успеят да ни наложат всичките тези норми директиви и т.н. защото тогава яко сме го закъсали. Тогава трябва да спрат от движение половината автобуси, камиони, дори и всички коли на газ. Защото там има директива според която за газта трябва да се използват метални тръби със заварка, а не маркучи, както е при нас.
lz2skt - специалист
Дишайте спокойно....Германия няма да станем.Съмнявам се и някой германец да се хване да прави за лични нужди котел....при условие,че има много качествен избор.Там поне знаят защо са им строги законите и защо ходят на работа.Изборът на котел поне тук при нас е желателно да се разчита и на резервен вариант на гориво.Или бързото му преустройство на такова.Трябва лесно да се чисти и обслужва и да е с голяма нагревателна площ и добър ход на из.газове.Но и трудно може да разбереш какво му трябва на човек ако не си запознат с условията,живота му семейството му и прочие други фактори.Всичко е комплексно.
jabata - специалист
За щастие е така, ние сме България, а не Германия. Тука манталитета и всичко ни е различно и затова такива драконовски мерки, трудно биха минали. Иначе що се отнася до това, трудно някой германец би се хванал да си прави котел за лични нужди, да така е, защото това тяхно желание да експериментират с такива неща, се потъпква от поне 40 години, което си е едно поколение. Иначе навремето е имало много такива хора, и не случайно сега са страна на техническия прогрес. Просто последните поколения са научени че трябва да работят на някой богат чичко, и да са по тихи от водата, и да не мислят за нищо освен за работата.
Christo - майстор
Да ви кажа, скептичен съм относно възможността да се направи котел, по-добър от фабричен. Това са фирми(имам предвид западно от западната ни граница), правили котли десетки и стотици години. Сегашната конструкция е плод на поколения конструктивна мисъл, тестове, газоанализи и каквото се сетите още. Като нямаме у нас на двора дори бледо копие на техните условия и почти никакви познания, единственият шанс е да се прекопира точно някоя заводска конструкция, включително тип стомани. В котела ми, горенето на пелетите става чашовидно огнище, температурата гони 600 градуса, ламарината на самото огнище е дебела около милиметър, няма допир с водата, като работи котелът е червена. Ами след четири сезона не е мръднала! Явно стоманата не ще да е Ст3, ако ме разбирате. Казвам всичко това, след като съм си правил котли на два пъти, след много четене и имах зад себе си завод производител на стругове и машини каквито се сетите. Доста по-лесно е да се направи по-добър котел от фабричен, ако ще сравняваме с някой тукашен експонат, правен да спечели новоизпеченият бизнесмен, пък клиентът да го духа.
lz2skt - специалист
По руските форуми има много качествени самоделки ...в някои отношения и по-добри от заводските.Но и в серийното производство са заложени други стереотипи за изработка .Икономия на материали.труд ,простота на изработка ,серийност,определен живот и т.н.(щото и първите крушки на едисон още щяха да светят)

Тема "Избор на котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: