Аз също съм на мнение ,че самоделен котел направен качествено е по-добър от много заводски аналози.В Дом и дача много интересни неща има.Гледам ги руснаците и се сещам 80-те години на миналият век какво самоделно правене на котли имаше....Само,че инфо нямаше никъде,за разлика от сега.Тези котли с шамотна камера обикновеннно имат и буферни съдове за по-ефикасна работа.Ето до къде води безпаричието и техническата мисъл и умения.Сиромах човек-жив дявол.Вече почти никой тук не прави самоделни котли ,а и отделно ако има такива им искат цена като за произведени в Германия или Чехия.А и авантата на ламарина и тръби от заводите я няма вече...Тодор Живков не е на власт....Но ако човек е добър заварчик и му припаднат евтини материали и при наличието на сравнителни евтино плазмено рязане може да сътвори нещо много добро....
lz2skt написа:Аз също съм на мнение ,че самоделен котел направен качествено е по-добър от много заводски аналози.В Дом и дача много интересни неща има.Гледам ги руснаците и се сещам 80-те години на миналият век какво самоделно правене на котли имаше....Само,че инфо нямаше никъде,за разлика от сега.Тези котли с шамотна камера обикновеннно имат и буферни съдове за по-ефикасна работа.Ето до къде води безпаричието и техническата мисъл и умения.Сиромах човек-жив дявол.Вече почти никой тук не прави самоделни котли ,а и отделно ако има такива им искат цена като за произведени в Германия или Чехия.А и авантата на ламарина и тръби от заводите я няма вече...Тодор Живков не е на власт....Но ако човек е добър заварчик и му припаднат евтини материали и при наличието на сравнителни евтино плазмено рязане може да сътвори нещо много добро....Така е, има самоделни котли и самоделни котли. Аз съм виждал такива които не стават за употреба, но има и такива които са по-добри от много от т.н. заводски (но и цените са им добри).
Аз в горния пост цитирах как са нещата в Германия. Някой неща може да са добре, други не чак толкова. Но като цяло Германия е държавата, където законите са създавани и се създават с цел да защитават големите търговци и производители. Колкото и да изкарават в момента закони, които уж трябва да защитават дребните риби, това не е така, защото закона задушава дребните риби по милион точки, а за едрите пък са си оставили вратички.
Прост пример, аз правя котли на твърдо гориво. За да мога да си го използвам, или монтирам някъде, аз трябва да го узаконя, а за целта трябва да го занеса за тестове, да гарантирам за всички материали, за всяка една заварка, и накрая да ходя за милион и един документа по институциите. А немската бюрокрация е известна в цял свят, дори бие и българската. Така че си правете сметка дали ще успея да се справя с това, или ще се откажа още в началото.
За съжаление по един или друг начин и тука всичко става така. Дано не успеят да ни наложат всичките тези норми директиви и т.н. защото тогава яко сме го закъсали. Тогава трябва да спрат от движение половината автобуси, камиони, дори и всички коли на газ. Защото там има директива според която за газта трябва да се използват метални тръби със заварка, а не маркучи, както е при нас.