• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hailo - специалист
Голямото мълчание,наистина ли няма какво да се коментира. :?
kaliniko - помощник
Изображение

Ще си разкажа историята:

Купихме си апартамент 60 кв.м - хол, спалния и кухня. Жилището е санирано външно и е на вторият етаж ще смятам мощността по 180 W на кв.м. Старите собственици са имали парно с ел.котел обаче си взеха ел.котела и аз сега искам да си сложа камина с водна риза на дърва и да използвам радиаторите. Ето какво имам налично:
- Радиаторите са панелни железни: хол- 180х40 = 3,5 кW, спалня 80х60 = 1,7 кW, кухня 60х60 = 1,3 kW.
- Тръбите са pex-al-pex 10 bar 95 градуса max
- от камината до радиатора в хола и в спалнята e ф20, от спалнята до кухнята е ф16.

Банята ще я оправям другата зима ще се слага бойлер(3 kW) с една серпентина и лира 0,5 kW да се има в предвид като се смята мощността на камината.
По изчисления необходимата мощност за хола е 3,6 kw, спалнята 2,2 kw и кухнята 1,8 kw не съвпадат с мощностите на радиаторите.
Имам и питане за радиатора в хола дали е нужен след като самата камина ще има излъчване от 3-5 kw.По мой изчисления ми трябва камина с мощност 11,1 kW ходих по магазини и изнамерих камина 10 kW за 424 лв. което ме устройва.Имам питане и за разширителния съд колко литра трябва да е мисля си за 30-35 L. Със сигурност има нещо което изпускам така, че с удоволствие ще следя темата.
HX_Vextor - специалист
Понапреднах малко с изграждането на локаното ми парно ....

системата ще е затворена ... Котела е Дефро , къщата е на 2 етажа ,радиаторите са панелни

От котела ми тръгва метална тръба която е свързана с четрипътен вентил на Есбе , след това продължава 32-ка полипропилен с фибри и се разделя на два кръга с колектори за първия и вторият етаж, а след колекторите трбата е 20-ка пак полипропилен с фибри .

Преди помпата има филтър , преди пълначката също има филътр и още един филтър на предпазната серпентина .
Обезвъздушители има на предпазната група на котела и на всеки колектор , и на всеки радиатор . Достатъчно ли са ?????

Разширителният съд е свързан максимално близо до котела без да има какво да му пречи от рода на кранове ,защити и прочие .

Помпата е на подаващата (топлата ) вода по предписание на производителя на котела .

Някъде допуснал ли съм грешки ,защото все още не съм залепил металните търби и фитинги при котела около четерипътния вентил и е възможно да коригирам неще евентуално .

п.с. За пръв път се захващам с подобно нещо и ще се радвам на помоща ви ако е необходимо . Благодаря

http://media.snimka.bg/s1/4859/035961438.jpg?r=0

Прикачен файл

035961438.jpg
035961438.jpg (93.25 KиБ) Видяна 2889 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Без помпа на малкия кръг няма да минеш при тази схема. Колекторите са излишни щом си с ППР. Този четирипътен вентил няма ли да има задвижка? Как ще се управлява?
solar_entusiast - специалист
Епа имал колектори човека сложил ги. Сего какво да ги маха ли? :)
Много добро изпълнение за материалите където са ползвани.
Доста "майстори" в тоя бранш трудно могат да докарат толкова добре конфигурацията на тръбите.
Единственото което бих добавил е едно информационно дисплейче с данни за температурите на водата в определени точки на системата. Помагат при последваща нужда от хидравлична настройка на системата.
За обезвъздушаването според мен си много добре, даже прекалено добре.
HX_Vextor - специалист
Раздвижка за съжаление няма ,защото котела няма опция за управление на такава . Ще се настройва ръчно

Как така няма да мина без помпа на малкия кръг ??? Кой малък кръг ? За байпаса ли става дума ? Защото според схемата на ESBE помпата е след вентила

Прикачен файл

008.jpg
008.jpg (61.62 KиБ) Видяна 2874 пъти
HX_Vextor - специалист
solar_entusiast написа:
Епа имал колектори човека сложил ги. Сего какво да ги маха ли? :)
Много добро изпълнение за материалите където са ползвани.
Доста "майстори" в тоя бранш трудно могат да докарат толкова добре конфигурацията на тръбите.
Единственото което бих добавил е едно информационно дисплейче с данни за температурите на водата в определени точки на системата. Помагат при последваща нужда от хидравлична настройка на системата.
За обезвъздушаването според мен си много добре, даже прекалено добре.
благодаря за похвалата колега . Би ли ми обяснил какъв е този дисплей ? Защото аз мислех просто да сложа два термометъра на топлата и студената вода при котела
Пробвай и ще се убедиш. Особено с тези малки диаметри на тръбите е много трудно да тръгне самоволна циркулация в котела
solar_entusiast - специалист
Нали има помпа. За каква естествена циркулация става въпрос. :?
А дисплейчето е този тип:
http://elimex.bg/product/27972/kit-k073 ... aturi.html

Поддържа до 4 датчика и хубавото е, че се свързват на една линия (не е нужно отделна линия до всеки датчик).
Помпата е на отоплителния кръг - на колко градуса включва тя? До 60*С циркулацията трябва да е само в котела, отворен е само малкия кръг, под чие действие ще се получи циркулация?
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42

Тема "Локално парно- въпроси за направата му + снимки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: