Ще си разкажа историята:
Купихме си апартамент 60 кв.м - хол, спалния и кухня. Жилището е санирано външно и е на вторият етаж ще смятам мощността по 180 W на кв.м. Старите собственици са имали парно с ел.котел обаче си взеха ел.котела и аз сега искам да си сложа камина с водна риза на дърва и да използвам радиаторите. Ето какво имам налично:
- Радиаторите са панелни железни: хол- 180х40 = 3,5 кW, спалня 80х60 = 1,7 кW, кухня 60х60 = 1,3 kW.
- Тръбите са pex-al-pex 10 bar 95 градуса max
- от камината до радиатора в хола и в спалнята e ф20, от спалнята до кухнята е ф16.
Банята ще я оправям другата зима ще се слага бойлер(3 kW) с една серпентина и лира 0,5 kW да се има в предвид като се смята мощността на камината.
По изчисления необходимата мощност за хола е 3,6 kw, спалнята 2,2 kw и кухнята 1,8 kw не съвпадат с мощностите на радиаторите.
Имам и питане за радиатора в хола дали е нужен след като самата камина ще има излъчване от 3-5 kw.По мой изчисления ми трябва камина с мощност 11,1 kW ходих по магазини и изнамерих камина 10 kW за 424 лв. което ме устройва.Имам питане и за разширителния съд колко литра трябва да е мисля си за 30-35 L. Със сигурност има нещо което изпускам така, че с удоволствие ще следя темата.