• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
borko75 - помощник
Здравейте.Следя форума с интерес.Имам следното питане.
Имам желание да да променя отоплителната инсталация която използват вече почти 30 години родителите ми.
За целта искам да се посъветвам с вас.
Ситуацията е следната,къщата е на един етаж около 100 кв.м.Много добра изолация и дограма.
Има изградена 30 годишна гравитачна отоплителна инсталация състояща се от следните компоненти-котел на твърдо гориво
самоделка (мощност неизвестна) и радиатори панелни тип стражица.До настоящия момент системата функционира перфектно за
това което представлява но е крайно време да се модернизира.Така ще започна с компонентите които имаме под ръка за да
извършим модернизацията.
Разполагам с три вида котли,дизелов котел ACV BNE2 28 кв с вграден бойлер,пелетен котел VERNER A 25 и котел на твърдо
гориво Demir Dokum четири секционен (около 20 кв) мисля.
Буферни съда три броя, един 1000литра (PS 1000-2) на De Dietrich,два 500 литрови (неизвестен производител).
Бойлери със серпентини 2 броя по 120 литра.
Смесителна група термовар,четирипътен смесителен вентил termomix C-35.
Помпи 2 броя Wilo 25/40 и една Grundfos 25/40.
Молбата ми е следната-каква система да се изгради от тия всички щуротии и кой е оптималния начин да се запази гравитачното
функциониране на системата в случай на нужда (в случай на липса на електричество)
Само да добавя ,че родителите ми са на възраст и поради тази причина трябва да имат минимален ангажимент с инсталацията.
Благодаря предварително.
solar_entusiast - специалист
Моя съвет е щом работи не я пипай.
Евентуално смени котела с по автоматизиран на горивото което ти е по-изгодно.
Щом е гравитачна, то в нея има достатъчно топлоносител, че да се слагат допълнително буферни съдове.
miroki - майстор
А на какво гориво искате да се отопляване от тук на татък?
С това ще си помогнете в избора.
borko75 - помощник
Самата тръбна инсталация и радиаторите няма да ги пипам но ми се иска да стопля бойлерите и да намаля обслужването с помощта на буфер.
lz2skt - специалист
Помпата на байпас да се запази гравитачното...
borko75 - помощник
Котела изчезва със сигурност.Просто не знам дали има смисъл да променям съществуващата инсталация при условие ,че функционира коректно.
miroki - майстор
Ако ще ползваш АСV то ще ти трябва горелка. Едва ли ще караш на нафта.
За това попитах за горивото, но не пожела да кажеш.
Ако радиаторите са ОК, няма нужда да буташ инсталацията.
borko75 - помощник
ACV то си е с горелката
borko75 - помощник
Относно горивото.Не съм решил,може да свържа към инсталацията повече от един котел.За да има алтернатива.
  • 1
  • 2

Тема "Търся съвет за модернизиране на отоплителна инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: