Най - вълнуващия въпрос зимно време.
А при котлите има ли такава заблуда като при радиаторите... ако нуждите на жилището са 30кв. + 2 бойлера по 80л. котел с каква мощност трябва да търся? Предполагам, че дадените мощности от производителите на котлите са максимални и то с дърва с влажност под 20% и пак става почти невъзможно да изкараш дадените киловати а и няма да е много икономично предполагам да работи постоянно на максимална мощност без буфер. И още един въпрос - при положение, че нямам място за буфер кой вариант ще е по-икономичен:
вариант 1 - котел с максимална мощност равна на нуждите на жилището - ще има добро изгаряне, но пък бързо ще изгарят дървата.
вариант 2 - леко презапасен котел - дървата ще тлеят, но ще топлят по-дълго време.
Ако отново съм разбрал правилно за да се използва пълноценно дървесината тя трябва да гори бурно, за да няма недоизгорели газове, но ако изберем вариант 1 ще трябва през час-два да слагаме на котела, за това е по-икономично да се вземе малко по-голям котел и буфер?
И при положение, че аз няма къде да сложа буфер кой вариант е за предпочитане?
И последен въпрос за сега - как да изчисля мощноста на радиаторите при по-ниска температура на входящата вода?
шоп - майстор
Dobri1,
производителите дават максимална мошност на твърдотопливните котли, която обикновенно се достига само с въглища и то калорични черни въглища. На лигнитни, кафяви, дърва тази мошност я забрави!

Доколкото разбирам говориш за дърва. Съветът ми е вземи си котел за дърва. Те са с по-голяма врата за зареждане. За да си спестиш цепенето и рязането гледай модела да е с дълбочина минимум 550 мм за да можеш да гориш метровици обработени само с един сряз.

Идеално щастие няма, но ако искаш система с минимални компромиси на дърва без да има тлеене и загуби и същевременно да не си огняр през 1-2 часа, то варианта е горно горене. При добро зареждане на камерата за горене може да изкара 6-8 часа. Палиш и забравяш.
Решил съм съм котела да е ferroli sfl6 - на дърва го дават 43 кв....надявам се да не е нито много голям, нито много малък. При горно горене мощноста на котела предполагам, че пада, понеже първоначално няма да има жар над скарата а и нагревната площ се намаля....ако горно горене е това, което си представям.
Здравейте, да ползвам темата и аз да попитам за разширителен съд, възможно ли е да стане по тоя начин,тоест на края на отворената система да е разширителния съд,като най-крайна точка?
Прикачен файл:
IMG_20151021_125321.jpg
шоп - майстор
Може, разбира се между РС и котела ( камината ) не трябва да има кранове за да не стане бум!
Слагай на всеки радиатор обезвъздушител, както и на най-високите точки за ди е лесно обезвъздушаването.

Успехи!
Благодаря за бързия одговор!
filmatoplo - майстор
И при мен е така -съда ми е над лирата в банята .
veselin74 - напреднал
Пожелавам ти успех с парното, аз така си направих миналата година парното и го публикувах тук във форума http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 10&t=48264. Точно като теб ми писна от пишман майстори и се захванах сам - вече цяла година измина и парното си работи перфектно.

Успех.
Здравейте, отново имам въпрос. Взех си котел на ферроли с мощност на дърва 43 кв. Размера на тръбите за вход/изход са цол и половина. Разстоянието между котела и колекторите ще е около 17м и мисля да сложа железни тръби, но се чудя има ли смисъл да са цол и половина след като помпата и филтъра са на 1 цол?
filmatoplo - майстор
Цол и полувина е много за този вид инсталация -помпена , с колектори и бели тръби .За тази мощност оптимал 1 1/4 - компромис 1 цол .

Тема "Изграждане на локално парно в къща ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: