• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Radoslaw - специалист
estqwerty написа:
някой може ли да даде акъл за дефро агро уни - двете помпи са ми ги вързали на едно място заедно на релето "помпа 1"
трипътен винтил няма.
майстори...
1 помпа върти към радиаторите , а втората е нещо като малък кръг върти вода само в котела преди помпата за радиаторите...
де що четох - няма такова вързване. датчици и електроника няма. няма термостати на радиаторите.
сега искам да вържа термостат в едната стая.

къде мога да вържа втората помпа на малкия кръг да върти постоянно. а първата да се управлява с термостат?
може ли да работи така системата само с 1 помпа?
Почти всички съвременни контролери ,могат да управляват 4 помпи.По старите 3 а най старите 2.Ти трябва да си от първия случай.
Тоест ,би трябвало да можеш да управляваш всичко ,което си пожелаеш.Четипипътен ,трипътен ,буфер,подово отопление.

Прикачен файл

22.jpg

Прикачен файл

21.jpg
21.jpg (99.73 KиБ) Видяна 2472 пъти
estqwerty - специалист
здравейте , задължително - задължително, трябвало - трябвало, ама няма. майсторите дето са го слагали ... майстори.

сега не можах да намеря майстор който да смени термостатите на радиаторите за това се оправяме сами.

вече не искам малко майстори... мисля че за най-голямо мое съжаление разбирам малко повече от тях вече. оправих настройките и няма проблеми разхода - мисля че е нормален стига да има парички за пелети.

купил съм термостата но ме изненадаха че са вързали и двете помпи на едно място... та някой ако е връзвал термостат на дефро и се е оправял с менютата и случайно има две помпи ...

картинка :

Прикачен файл

defro sucks.jpg
defro sucks.jpg (55.47 KиБ) Видяна 2464 пъти

Прикачен файл

defro.jpg
нещо такова е схемата
defro.jpg (9.82 KиБ) Видяна 2467 пъти
Radoslaw - специалист
estqwerty написа:
здравейте , задължително - задължително, трябвало - трябвало, ама няма. майсторите дето са го слагали ... майстори.

сега не можах да намеря майстор който да смени термостатите на радиаторите за това се оправяме сами.

вече не искам малко майстори... мисля че за най-голямо мое съжаление разбирам малко повече от тях вече. оправих настройките и няма проблеми разхода - мисля че е нормален стига да има парички за пелети.

купил съм термостата но ме изненадаха че са вързали и двете помпи на едно място... та някой ако е връзвал термостат на дефро и се е оправял с менютата и случайно има две помпи ...

картинка :
На снимката ,която си показал,входа за термостата ,не се вижда.Или е вдясно на показаното.И трябва в упътването да е посочено ,на
NO или NC контакт на стайния термостат се връзва.Различните контролери ,всеки си има схема.
А да имаш ,както и предположих 4 помпи и един клапан и да ги вържеш на изхода на едната помпа е някак си нелогично ,да не кажа тъпо.Ама знаеш ли ,може пук да са имали нещо предвид.
estqwerty - специалист
термостата е ясен - на снимката - има да се настрои и да управлява помпата за отопление.
проблема ми е че не знам къде да вържа втората помпа , която трябва да се върти постоянно. няма настройки за другите помпи на това defro.
не знам какво са имали в предвид. не знам за какво са им и двете помпи.
идваха двама майстори казаха че всичко е ок - явно всички майстори имат нещо в предвид, не им се обадих повече...

Прикачен файл

IMG_20151113_154316862.jpg
IMG_20151113_154316862.jpg (58.18 KиБ) Видяна 2429 пъти
6osi6 - майстор
Първата помпа ще се управлява по термостат, когато го свържеш. Ако в клемите на управлението на термостата няма жичка - мост, както се вижда, тряба да вземеш термостат с функция нормално затворен контакт - NC.
Това управление няма вход за циркулационна помпа на малкия кръг. Поставя се четирипътен вентил на ниво над котела, като задвижката се свързва с клемата "Zawor" като се слагат сензорите "zaworu" "powrotu".
klintan - специалист
Колега кво да ти кажа и аз като теб аман от майстори.Аз съм с всегоривна горелка и направих сам кръговете на котела и си свързах контролера.Та значи на малкия ми кръг няма помпа направен е с тръби един цол и водата се завърта сама .Имам и четирипътен вентил.Системата е с две помпи една за бойлера и една за отоплението.Тази за бойлера взема вода от малкия кръг , а другата е вързана на големия кръг.Когато стайния термостат подаде сигнал че е достигнал температура контролера спира помпата за отоплението- по точно я остава да работи циклично за да не се усети голям дискомфорт.Влючва я за по 30 секунди според настройките от 1 мин до 30 мин цикъл. И твоя контролер със сигурност има меню за другите помпи може да е скрито, при мен се влиза при изключено захранване с комбинация от бутони.
estqwerty - специалист
няма вариант за колкото и да е пътен винтил ,не са проблем парите - няма кой да го сложи.
както казах тези които идваха казаха че било правилно направено, но си мисля че съм нарисувал правилно схемата горе.
тази седмица или уикенда ще си играя. ще видим какво ще се случи.

по тези схеми не ги знам какви са нещата - ама никога не съм се занимавал с тръби - то остана и това. мисля че няма да е лош бизнес.

влизах и в сервизното меню - научих кода.
може да се даде приоритет на бойлер или на отопление като си следи температурите от датчиците - ама мен бойлера ми е закачен като радиатор. така че освен да обърна нещата и да вържа помпата за отопление на мястото на тази за бойлер и да задам много ниски градуси - а тази за отопление да се пуска на по-високи - или ще гръмна или ще стане...

едит : тънички са ми тръбите на малкият кръг някакви медни дребосъци спрямо старите железни.
6osi6 - майстор
Постави сензора за четирипътния вентил в клемата "Czujnik zaworu" прикрепи го с изолация на линията на горещата вода на удобно място след котела. Включи сензор в клемата "Czujnik powrotu" и го прикрепи с изолация на връщащата линия към котела. Сложи един термостат на линията на топлата вода, да включва когато температурата е над 55 градуса и да изключва при 53. Свържи едно реле към клемите "Z" и "N" на "Zaworu". Прекарай веригата на термостата на топлата вода през релето и след това можеш да включиш помпата към него.
Когато водата от котела е над 55 градуса, а водата на връщащата линия под 44, помпата ще работи. Няма да работи когато се повиши над 45 или при температура под 53 на топлата вода. Това е логиката на циркулационната помпа.

От сервизното меню можеш да коригираш температурата "powrotu".
estqwerty - специалист
Нямам ги тези сензори. Трябва да видя да купя нови. Знам че е имало в комплекта, но явно са прибрани след като не са намерили къде да ги вържат.
Ако знаете парички и от къде кажете.
Мерси предварително.
sande34 - специалист
Понеже много се изписа по темата а нищо конкретно не разбра,ще кажа и аз нещо. Основен извод е ,че борбата за топло продължава.Ето с какво разполагам до момента.
Вертикален стоманен котел 34 кв с вградена горелка с подвижна скара.
Рециклиране на изгорелите газове,високо КПД възможност за самопочистване и лесно обслужване.
Горелката гори буквално всичко.
Пелети вкл и от слама , костилките ,дребна фракция въглища и тн
Опция чипс ,отработено масло и олио.
Чертежите са публикувани накъде из форума. За въпроси на личния. За любопитни огледи в гр. Брезник.
Готов съм на двубой с който и да е котел от която и да е марка.
Предизвиквам желаещите.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: