• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
linoko - помощник
Здравейте,
предлагам темата да не замира , а да набъбва защото аз съм нов но сматам да се превъоръжа с този тип горелка
playdeni - напреднал
Здравейте,
след още четене и ровене си изясних някой неща,но за други ще питам:
-ако котела е 28-30kW (дърва и въглища),горелка с каква мощност трябва да взема 15-25 или 25-35kW?
*като недостатък на котела,е че е монтиран в ниша и горелката трябва да се монтира челно м/у вратичките (което затруднява горенето на др.гориво освен през горелката)!
-какъв трябва да е вентилатора за горелката,моля за марка,модел и мощност (по-лесно ще ми бъде при поръчка) WBS6a това ли е най-добрия вариант?
-какъв е бункера (марка и модел) за Екоенергиа (по-лесно ще бъде за поръчка)?
В момента продължавам да проучвам въпроса с контролерите,като се колебая м/у IRYD RTZ и Тimel SKZP:
-IRID RTZ явно доказан модел като ми допада добавянето на PILOT G (оталечено управление на горелката) и безжично свърване при модел PILOT G RF,който се очаква да излезе скоро.
-Тimel SKZP доста приятен тъч скрийн+цветен дисплей.
шоп - майстор
Котела се явява само един топлообменник. Така, че колкото по-мощен е той ( повече м2 топлообмен) толкова по добре.

Моята комбинация е http://www.domer.pl/zestaw-naweglania-k ... zeski.html с меню на руски

IRID RTZ са по скъпо май с около 200-300 злоти

playdeni, направи си кутия под котела. Много по удобно е.
playdeni - напреднал
Да разбирам ли,че за котел 30kW по-добрия вариант е 25-35kW-вата горелка?
шоп написа:

Дори и да го "вдигна" горелката пак трябва да е отпред (иначе със сигурност е много удобнобно).
п.с.Котела е домашно пройзводсто (баща ми се занимаваше доста години с това пробвали сме няколко модела и е направил на доста хара през годините,който са много доволни,НО той отрича всички механизаций и компютъризацийй-старата школа :) )
-котела е доста ефективен и ако подбера правилната горелка + правилното управление,мисля че ефекта ще е доста положителен и ефективен,за това клоня към IRYD RTZ pid.
ktch_1964 - специалист
playdeni написа:
шоп написа:

Дори и да го "вдигна" горелката пак трябва да е отпред (иначе със сигурност е много удобнобно).
п.с.Котела е домашно пройзводсто (баща ми се занимаваше доста години с това пробвали сме няколко модела и е направил на доста хара през годините,който са много доволни,НО той отрича всички механизаций и компютъризацийй-старата школа :) )
-котела е доста ефективен и ако подбера правилната горелка + правилното управление,мисля че ефекта ще е доста положителен и ефективен,за това клоня към IRYD RTZ pid.
При купешките горелки шнека е къс и като монтираш бункера няма да можеш да отвориш вратичките ако горелката е монтирана
на предната страна на котела. За да избегна това направих моята със шнек дълъг 1м.
linoko - помощник
Колеги , има ли мераклии да направим оща поръчка за горелки:
1. Екоенергия 35квт или ековит 38 квт
2. Вентилатор
3. Бункер
4. Поставка под котела
5. Управление IRYD PTZ PID
6. Отражател
Проверих цената в Полша и тя е 4000 Злоти или 1806 лв. В цената не е включена доставката защото според мен зависи от броя на поръчаните горелки и дали можем да ги съберем на едно евро пале.
шоп - майстор
ktch_1964 написа:
playdeni написа:
шоп написа:

При купешките горелки шнека е къс и като монтираш бункера няма да можеш да отвориш вратичките ако горелката е монтирана
на предната страна на котела. За да избегна това направих моята със шнек дълъг 1м.
На екоенергия 35 оригиналният чугунен шнек си е 1 метър. И при мен виадруса бе в нисша, до него има още един котел и единственият вариант бе челно монтиране. Да за мога да отварям горната вратичка за да горя дървени строителни отпадъци и за почистване, направих кутия висока 1 метър. Тогава горната вратичка на виадруса се отваря над бункера.

За основно почистване на котела веднъж в годината ( ако се наложи ) се маха бункера, който е на 4 болта.
kalin72 - майстор
linoko написа:
Колеги , има ли мераклии да направим оща поръчка за горелки:
1. Екоенергия 35квт или ековит 38 квт
2. Вентилатор
3. Бункер
4. Поставка под котела
5. Управление IRYD PTZ PID
6. Отражател
Проверих цената в Полша и тя е 4000 Злоти или 1806 лв. В цената не е включена доставката защото според мен зависи от броя на поръчаните горелки и дали можем да ги съберем на едно евро пале.
Я вижте какво намерих, страница 2. Всичко това, което изброяваш, за 2100 лева. Не е ясно обаче дали модела е същия.
http://www.malmuk.com/sites/default/fil ... 16.pdf.pdf
шоп - майстор
Не е същото. Няма кутия под котела и отражател. Предполагам и управлението е най-евтиното

Посочената конфигурация може да си я купиш от 2-3 фирми в БГ за над 300 лв по-малко
шоп - майстор
Чета и се ровя из руски, чешки и полски форуми ( аз също споделям там мои проекти) за горелки, котли и соларно отопление. Открих тази самоделна универсална горелка направена и експлоатирана от българин и всичко това е публикувано в руски форум. Гордея се че съм българин!

Прикачен файл

P51226-140649.jpg

Прикачен файл

P51226-140326.jpg

Прикачен файл

P51226-140242.jpg

Прикачен файл

IMG_3635.JPG

Прикачен файл

IMG_3633.JPG
  • 1
  • 3