Итернита гърми -като деца вечно палехме огън и слагахме такъв материал да гръмне. 

PCL82 написа:Ела да ти покажа на какво приличат точно тези комини след 40 години. Миналата седмица разбивах в комшията че да си отпуша комина. Тръбата се нацепва на парчета пада и мазилка и после само с разбиване.Комшията се опита да вкара имено кюнец та му излезе скъпо та пре-скъпо по тази технология. По ефтино е да се изгради из основи. Ако ще и някой козметичен ремонт да направиш на някой съсед.
Когато коминът няма шапка тази мазилка се подкожушва и пада. По добре е е вместо мазилка в комина да са взидани керамични тръби-подобни на камениновите, но с по-малки муфи и по тънки стени. В някои стари къщи има такива комини и не са мръднали!
Има технологии за саниране на комини и специализирани фирми за това. Най- простсто е да се спуснат кюнци в комина, ако той позволява.
Румен Динчев написа:Да споделя и мето преживяване след последното запалване на комина.Гасенето е трудна работа ,то не бяха пожарогасители ,то не беше затваряне навъздух...когато изгоря нагара по комина сам си угасна.Лошото е че комина ми е вътрешен,облицован с гранитогрес....всичко се напука,а миризмата в стаите беше уникална...няма измирисване цели 6месеца.Затова се зарекох профилактично да го запалвам през два месеца.Но след консултации с препатили открих по надежден метод.Приятел химик ми обясни че нагара по комина всъщност е кокс,който при палене почти с нищо неможе да се угаси,освен от пожарникарите разбира се,с брадви и маркучи...Неговият съвет беше да си купувам всеки месец според големината на комина прахчета "Черен Петър"продават се в железарските магазини.При добре разпален котел се слагат в досатъчно количество,при мен са 6-8 кутиики,горят много слабо за около 2часа,но ефекта е поразителен,стените на котела стават бели без нито една сажда,а комина си е чист без налеп.Успех
jivko_87_ написа:Здравейте,искам да попитам,ако прекаля с пакетчетата Черен Петър,ще се запали ли коминаПочисти го,ако не е правено скоро , особено ако печката я караш полека! Ако не знаеш състоянието на комина ,от розетката до шапката-инспектирай! Почисти и кюнците! А като си почнал,направи това и с печката!Накрая запали ЧП и ще видиш какъв е ефекта,но не прекалявай с количества!
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: