Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vladimosholov - помощник
Въпроса е и че аз комин ще изкарам навън, както за газта. Искам предложения за котел , цени, марки, и други неща каквито се налага. Ето моя телефон ако някой иска да звънне да говорим- 0898760624
LazarGanev - "Велик майстор"
vladimosholov написа:
Въпроса е и че аз комин ще изкарам навън, както за газта.
Не става така. Козата си сака пръч :wink:
vladimosholov - помощник
Тогава може ли изобщо да се монтира на тераса
andy_forresite - майстор
За апартамент е по-добре камина. Защо държиш да е непременно котел?
Ще имаш три радиатора в три от стаите, а в четвъртата стая ще е камината и тя ще се отоплява от самата камина. Камините си имат разширителен съд, водна помпа, клапан за налягане и 90% имат и стаен термостат. Прокарваш тръбите, връзваш за входа и изхода на камината и това е.
Дай повече информация за апартамента - на кой етаж, има ли готов комин, къде може да се направи комина. Ако си на първи или втори етаж на 7-8 етажен блок не знам как може да се направи комин, но ако си на петия етаж, може би и да стане с външен от специални коминни тела от метал.
vladimosholov - помощник
На втория етаж живея, има комин инв крайна сметка щом не може да е Котел, ще е камина , но пак трябва някой да ме насочи каква да си купя. Идеята да е на терасата беше че така ще имам деа кръга и е по удобно прекарването на тръбите. Иначе от хола малко не знам как ще станат .
andy_forresite - майстор
Нарисувай схема на апартамента, сканирай и качи снимката да се види нагледно какви са възможните варианти. Опиши квадратури, врати, прозорци на помещенията. Да се види къде може да се сложи камината.
Реално камина 13 киловата ще те удовлетвори - 10-11 на водната риза и останалите 2-3 кв на излъчване.
Ще правиш последователно свързване на радиаторите (без колектори).
Виж камината Gardenia Hydro. Тя е максимално 9 киловата по вода и 2,6 кв на излъчване. Минималната й мощност е 2,5 кв по вода и 1,1 кв на излъчване. Коминът й е само 80 мм.
vladimosholov - помощник
Дано е станало ясно че малко не ме бива в чертаенето .

Прикачен файл

image.jpeg
andy_forresite - майстор
Преди да си напиша мнението, да вметна че точно в тези случаи форумът не е направи сам, а е по-скоро оправяй се сам. Без специалист да прецени нещата на място няма да стане. Ето и моето виждане.
В хола ще е най-добре. Точно там, където си отбелязал. Идва до комина на блока. Има ограничение в дължината на хоризонталната част на кюнеца. Над 2,5 м хоризонтална част не трябва да се допуска.
Ще ти трябват следните отоплителни тела:
- един радиатор в кухнята
- един радиатор в детската
- лира в банята
- в спалнята
- един в коридора
Мястото на радиатора принципно е под прозорец. При липса на такава възможност, ще го разполагаш другаде в стаята, но под прозорец си е най-добре.
Ако се спреш на алуминиеви радиатори трябва да прецениш колко глидера ще са ти нужни. В коридора като влизаш и подминеш онова място, дето всеки ходи сам, от лявата ти страна горе-долу по средата на стената ще е добре да е радиатор.
Да речем спираш се на глидери с височина H500. Ориентировъчно трябва да вземеш толкова алуминиеви глидери H500, колкото е площта на помещението в квадратни метри. Това е грубо, не го приемай за чиста монета.
Пример за спалнята. Не си дал площта и ще я предположим 16 кв.м. Значи трябва да вземеш 16 глидера. За детската ако е 18 кв.м., значи 18 глидера.
От камината мисля че излизат тръби 3/4". Опъват се две такива тръби една до друга из целия апартамент - с тях се обикалят всички помещения. Да, дупчат се стените. Горната тръба от камината ти е топлата вода. Нея свързваш с горната част на радиатора чрез тройник. Как? Тръбата за топла вода си я "опънал" откъм стената, която като влизаш ти се пада вдясно, минал си през половината хол и си завил в посока терасата и си я прекарал в спалнята. На тръбата се слага тройник с вход и изход 3/4 и средно (то стърчи нагоре) 1/2. Тази къса тръбичка 1/2 влиза отгоре на радиатора където ще ти е термостатичния вентил. От другата страна на радиатора - долната му страна, изкарваш тръба 1/2 и пак чрез същия тройник, но друг тройник, я свързваш с тръбата 3/4 за изходната вода ("изходната вода" ти е тръбата 3/4, която отива до долната част на камината). Така през всяка стая вървят двете тръби 3/4 и ти с тройниче и тръба 50-ина сантиметра дълга тръба с диаметър 1/2" (1/2 се води 16 мм в магазина, а 3/4" е 20 мм - вътрешен размер) свързваш всеки радиатор горе топла вода, от другата страна долу - "студена" вода.
Един глидер Н500 при настроени 65° градуса на камината и връщаща се вода 55° отдава реални 79 вата. Хипотетичният 18-глидеров алуминиев радиатор в детската при настроени 65° ще отдава 18 х 79 = 1422 вата. Предвиди термостатични вентили на всички радиатори без лирата в банята. С тяхна помощ в коридора ще настроиш 21 градуса, в детската 25, в кухнята 23, в хола 24 и т.н... както ги настроиш от врътката.
Не знам колко голям ви е холът. Ако е 30 кв.м. и повече и ви няма цял ден, като се върнете вечер от работа в студено време и тогава запалите камината, трудно ще се сгреете докато си легнете. Но тя си има програматор и може да си я направиш да се самозапали в който ден й кажеш и в колкото часа й кажеш.
vladimosholov - помощник
Много благодаря за изчерпателния отговор , но искам да попитам дали може да се върже в обратноя ред, хол, кухня, детска, баня,спалня? И бойлер искам да вържа . За такъв апартамент колко смятате че ще е разхода на пелети на ден?
vladimosholov - помощник
Също дали е възможно да стане на два кръга ? Примерно хол - спалня- баня
Втори кръг - кухня и детска ?

Тема "Помощ при избор на пелетен котел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: