Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Може и така. Аз правих сметка да тръбите да вървят покрай стените, но щом има как да минат през коридора без да се спъвате в тях :) ...
За прогнозен разход ми прати подробно описание на стаите:
- площ на тавана на всяко помещение
- площ на външните стени
- площ на вътрешните стени
- площ на прозорците, с колко камери и колко стъкла е дограмата
- площ на вратите (вътрешни и външни)

А, то пък не можеш да пращаш лични :? Добре. Още от сега може да се прогнозира какво ще харчи камината. В случай че НЕ си вътрешен апартамент и този отдолу под вас стои на топличко, при 0° навън и 25° в стаите, при споменатата квадратура в началото - разход под 1 кг/час (~850-900 g/h). При -5° отвън и 24°С вътре - 1,15-1,20 kg/h. Това е при 24-часово горене и разбира се реално може да се различава ... това си е гадаене от моя страна. Има и бойлер, който не знаем колко литра е и колко ще се ползва ... То ще си покаже.
vladimosholov - помощник
По напред си бях написал телефона, удобно ли ти е да звъннеш да говорим, или дай твоя да те набера аз. Моля.
andy_forresite - майстор
Нека това "специалист" под ника ми не оставя грешни впечатления. Специалист съм в тази област колкото разбирам от Астрономия :rolleyes: . Всичко написано по твоите въпроси съм го обмислял за в нас. Топля се на дърва с печка с водна риза. Имам един радиатор наляво от печката и два надясно. С една помпа на входа и топли радиаторите плюс 80 л бойлер. Също обмислям дали да се отоплявам с пелети. Мога да сложа котел или камина, но още не съм решил 100%. Зимата ще я изкарам така, а пролет-лято ще правя каквото съм наумил.
За жалост няма с какво повече да ти бъда полезен :wink: Задай си въпросите тук. Много хора четат тази секция от форума. Ако знам, ще казвам.
vladimosholov - помощник
Интересува ме също и има ли разлика в цената на едни и същи киловати камина или котел. Ако има - какви са ?
Може ли да се сметне примерна цена за камина/котел , радиатори, бойлер, тръби , вентили и всичко което е необходимо за отопление на пелети?
Сега плащам по около 150-250 лв ток, като отоплявам 2 от 4-те стай постоянно , третата от време на време и имам включен постоянно бойлер 80л и малък бойлер в кухнята 10л.
Мисля си за пелетите по простата причина , че ако плащам до 100лв , на месец и колкото е тока там ще ми изнася цялата инвестиция, но ако е 150 и нагоре за пелети на месец и няма да има смисъл.
LazarGanev - "Велик майстор"
vladimosholov написа:
Сега плащам по около 150-250 лв ток, като отоплявам 2 от 4-те стай постоянно , третата от време на време и имам включен постоянно бойлер 80л и малък бойлер в кухнята 10л.
Мисля си за пелетите по простата причина , че ако плащам до 100лв , на месец и колкото е тока там ще ми изнася цялата инвестиция, но ако е 150 и нагоре за пелети на месец и няма да има смисъл.
vladimosholov, с това трябваше да почнеш. Никой няма да ти обещае, че за под 100лв/месец ще топлиш цялото жилище. Няма смисъл да правиш голяма инвестиция и да не я ползваш (да не се топлиш), като можеш да не се топлиш и без тази инветиция :wink:
vladimosholov - помощник
Не ме разбирай грешно г-н Ганев , аз се топля и сега достатъчно, не стоя на студено - което ми се стори намекна .
Ако 24-25С в стая е студено според теб , значи стоя на студено.
И не искам никой да ми обещава нещо, питам защото имам двама колеги които преминаха на пелети от тази зима, но ще разбера повече като мине зимата какво са изгорили. За сега единия казва, че за санирано жилище от 60кв.м с камина на MCZ гори по чувал и половина на два дена и стои по къс ръкав у тях, което ще рече, че се топли с по 3-4 лв/ден.
LazarGanev - "Велик майстор"
vladimosholov написа:
Сега плащам по около 150-250 лв ток, като отоплявам 2 от 4-те стай постоянно ,
... ако плащам до 100лв , на месец ... ще ми изнася цялата инвестиция, но ако е 150 и нагоре за пелети на месец и няма да има смисъл.
Аз така разбирам - сега топлиш 2 стаи и плащаш до 250лв за ток, а на пелети трябва да е до 100лв за 4 стаи, за да си доволен, ако е 150 вече няма смисъл
andy_forresite - майстор
При цена 360 лв/тон и разход едно чувалче 15 кг на ден цената на отоплението е 5,40 лева/ден. Топло навсякъде плюс топла вода. За 30 дни прави 162 лева на месец.
При много студено време може да се направи икономия като се спре лирата, или радиатора в кухнята да се остави на 6°. Така може да се оптимизират разходите на месец до някаква граница, като например между 175 и 190 лв. След отминаване на студената вълна се връщаме на разхода около 160 лв/месечно.
Може да си оставиш климатика в хола, а другите да опиташ да продадеш.

Радиаторите - броя глидери х цената за 1 глидер.
Тръби Стаби 3/4 и 1/2. Това няма да е цифра. Може и направо с полипропиленови.
Конзоли за закрепване на радиаторите за стената.
Обезвъздушител на всеки радиатор.
Секретен вентил за донагаждане на хидравличното съпротивление.
Термостатичен вентил на радиаторите (без лирата).
Кюнци. Какво имаше още :?
.
.
.
На този етап под 5700 лв няма да е.
naskov - майстор
vladimosholov написа:
За сега единия казва, че за санирано жилище от 60кв.м с камина на MCZ гори по чувал и половина на два дена и стои по къс ръкав у тях, което ще рече, че се топли с по 3-4 лв/ден.
При цена 300лв/тон чувал дървесни пелети е 4,50лв.Това означава 7-9лв ден, а не 3-4лв. Предполагам,че става въпрос за студените дни.

Тема "Помощ при избор на пелетен котел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: