Най - вълнуващия въпрос зимно време.
\Благодаря за отговорите на всички!
Ателието се състои от две спални и голяма дневна с трапезария и кухненски бокс .Забравих да кажа ,че дневната е с доста голяма височина -3, 70 метра. Парното ще работи постоянно ,защото в къщи има винаги някой.През нощта само ще го намалявам ,или когато сме заминали накъде но дори и тогава ми се иска да не изстива докрай къщата .Или няма начин? :?
lov - майстор
MaYa_E написа:
\Благодаря за отговорите на всички!
Ателието се състои от две спални и голяма дневна с трапезария и кухненски бокс .Забравих да кажа ,че дневната е с доста голяма височина -3, 70 метра. Парното ще работи постоянно ,защото в къщи има винаги някой.През нощта само ще го намалявам ,или когато сме заминали накъде но дори и тогава ми се иска да не изстива докрай къщата .Или няма начин? :?
То за начини има. Че дори и по телефона можеш да си управляваш системата но всичко зависи вече до къде ще можеш да си разпростираш чергата със средствата. Да не говорим че някои екстри освен в началото колкото за гъдела съм ги ползвал и после установих че са безмислица. Има термостат мога да му задам същите параметри които вия споменавате че дори и на определената дата като се прибера да е всичко подгрято. Е да ама не го правя че дори и да врътна копчето и да мина на газово отопление. За 15 минути няма да умра и ще разпаля камината на дръвца и след още половин час е баня на всякъде. Изолирано ли е добре жилището колкото и да е студено на вънка температурата не може да спадне драстично за седмица две. На мен често ми се случват точно такива ситуации.
Понеже споменахте голямата височина на трапезарията се сещам че не уточнихте и изолацията на жилището както и на какво се спряхте за отделните помещения. Подово отопление радиатори или конвектори. Всичките те могат да се комбинират в зависимост от нещата които искате да се получат в крайна сметка така че да се чувствате уютно без да влизате в преразход с отоплението.
Помещението е в процес на ремонт и ще бъде изолирано .Ат фирмата дето ми дадоха офертите за отоплението ми сметнаха и някакви радиатори .Стенни. Забравих да напиша ,че ми се иска също така да сложа някакъв акумулатор или агрегат ,че като спре тока да не се изключва котлето . Имаме малко дете и папагал и те взаимно се нуждаят от топло .До сега съм живяла все на Тец и направо се плаша от друго отопление ....
vrangelov - специалист
Здравей MaYa_E,

Няма защо да се плашиш. Най-близко до ТЕЦ е отоплението на газ. Като сложиш и едно водно подово с малко по-дебела замазка, ще имаш топло няколко часа след спирането на тока. Колко точно часа зависи от дебелината на замазката и топлозагубите на жилището. Консултирай се с някой "спец" по термопомпите, но доколкото аз знам спирането на тока им пречи. От началото на темата се чудя кой ще ги мъкне тези пелети до последният етаж.

Поздрави!
EnergySolutions - напреднал
vrangelov написа:
Здравей MaYa_E,

Няма защо да се плашиш. Най-близко до ТЕЦ е отоплението на газ. Като сложиш и едно водно подово с малко по-дебела замазка, ще имаш топло няколко часа след спирането на тока. Колко точно часа зависи от дебелината на замазката и топлозагубите на жилището. Консултирай се с някой "спец" по термопомпите, но доколкото аз знам спирането на тока им пречи. От началото на темата се чудя кой ще ги мъкне тези пелети до последният етаж.
Напълно съм съгласен.
Бих добавил само, да си наемеш проектант, който да ти изчислтоплинните загуби и да ти оразмери системата. Друго, което ми е интересно, дали имаш място в това ателие, което да ти служи за техническо помещение? Ако искаш соларна система, която да ти подпомага отоплението, определено ще ти е необходимо. Аз на твое място бих помислил и за климатици. Иначе всичко може. Може и само на панели да се грееш и да ги подпомагаш с камина или ток. Абе всичко може. Само да намериш правилните хора, които да ти го изпълнят. :wink:
radius - майстор
MaYa_E написа:
...и ще бъде изолирано ..
Какво означава ще бъде изолирано? Недей пренебрегвай този важен въпрос. 5 см или 20см. Ха на бас, че ако не вземеш в свои ръце въпроса, ще ти сложат 5см. Сложи поне 10см, пък после смятай загуби и т.н.
Фитилчо - майстор
radius написа:
MaYa_E написа:
Какво означава ще бъде изолирано? Недей пренебрегвай този важен въпрос. 5 см или 20см. Ха на бас, че ако не вземеш в свои ръце въпроса, ще ти сложат 5см. Сложи поне 10см, пък после смятай загуби и т.н.

Не е оправдано да се слагат 5/10 см на фона на инвестицията и разликата. От 15 нагоре да се мисли, според мен. Разликата, която се плати за разликата в дебелината на EPS(стиропор-а ) ще се изплати от налаленият разход от пелети.
Стратегически, това е разсъждението. Тук ве, важи максимата на Мечо Пук ;)
radius - майстор
Проблема с блоковете е, че се работи на парче. Ти сложи 20см, пък плочата ти на терасата неизолирана отдолу - какъв е смисъла? Дограмата с френски прозорци с една камера пакет. Всичко трябва да е обмислено още при проектирането, за да стане качествено. Ако ти бягат през прозорците и пода 6кВ, какво значение има дали през стените бягат 1кВ (при 10см изолация) или 0.8кВ ( при 15см).
Представи си една тераска ново строителство, свита с 20см заради изолацията...
syncho - майстор
Фитилчо написа:
radius написа:
MaYa_E написа:

Не е оправдано да се слагат 5/10 см на фона на инвестицията и разликата. От 15 нагоре да се мисли, според мен. Разликата, която се плати за разликата в дебелината на EPS(стиропор-а ) ще се изплати от налаленият разход от пелети.
Стратегически, това е разсъждението. Тук ве, важи максимата на Мечо Пук ;)
Тук разсъжденията на Мечо Пух не са много правилни да ти кажа. Играхме си за една сграда да видим каква изолация е най-добре да се сложи и стигнахме до заключението, че 10см с висока плътност (>=25кг/м3) е оптимално като дебелина с оглед на коефициента на топлопреминаване и загубите спрямо стойността за изпълнение. От там нагоре подобрението беше пренебрежимо спрямо увеличаващите се разходи за изпълнението. Също така сметките показаха, че ако продължаваме да качваме изолацията, чувствително ще се увеличат разходите за охлаждане през лятото.

Така че е важно да се намери най-добрия баланс, а не да се блъска изолация "колкото повече, толкова повече".
EnergySolutions - напреднал
И аз съм съгласен.
Безкрайното трупане на изолация не е рентабилно. Времето за което ще се възвърне инвестицията става много дълго. Като имаш предвид и това, че трябва да ги дадеш наведнъж. Аз съм си направил една сравнителна табличка. Можете да я видите и вие. Не претендирам че е на 100% коректна, защото всеки може да си спазари различна цена, но е ориентировачна.
Прикачен файл:
1 001.jpg

Тема "Отопление+топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: