Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
jabata написа:
Но имай на предвид че тъй като те са директно вързани, ще ти играят лоша шега. Т.е. ще поемат много от циркулацията.
Как да се избегне този проблем? Като изградим отоплителната система със 22 към 2 цола и 3 четвърти хоризонтални щтрангове а бойлера захраним близо до камината с 15 мм или дори с 12 мм ?
Bbb83 - напреднал
Имам един въпрос Pilsa. Fibrer glass Ф32. Отворът вътре е ф20 а ф20 вътре е ф16 което малко подлъгва значи, ако си изградиш парно с магистрали до колекторите с ф32 след колекторите ф20 до пода под радиаторите ,и от пода до радиатора с Ф16 с алуминиева вложка а някои от радиаторите са над 2 м. Ще работят ли добре или няма да загряват достатъчно за даса ефективни? :?
LazarGanev - "Велик майстор"
jabata написа:
Тогава от опит установих че такъв тип система работи, само ако на всеки щранг имаш макс 2 радиатора. С третия радиатор вече има проблеми, а четвъртия си е направо мъка.
Като тука оказват влияние и тръбите с които ще го правиш. Ако са PexAlPex, тогава добре, там съпротивлението е еднакво по цялата тръба, но ако ще са PPR, трябва да вземеш в предвид че всяко коляно увеличава съпротивлението, т.е. важи колкото по-малко колена и преходи, толкова по-добре.
За бойлерите 16 или 18, както си решиш. Но имай на предвид че тъй като те са директно вързани, ще ти играят лоша шега. Т.е. ще поемат много от циркулацията.
Аз пък от опит установих, че на пиано може да се свири с максимум 2 пръста. Опиташ ли да ползваш трети пръст вече има проблеми, а с четвъртия си е направо мъка. Тези, дето се правят, че свирят с 10 пръста, просто го правят на плейбек :) .
Пък за бойлера обикновено ползвам ф25, рядко ф20 (ако е с малка серпентина). Но си има много тънкости, някои от които ги пише в учебниците. Чудя се, ако за хидравлична настройка на система от 4 радиатора са нужни 3 дни, какво правим ако радиаторите са 10-15 или 20? Имам доста такива системи, пък с Pex-Al-Pex не работя :)
таратанций - помощник
jabata написа:
таратанций написа:
Предвиждам колектор, от който да тръгват 6 линии, 2 от които ще са директни до два бойлера със серпентина, по другите 4, по две на етаж ще бъдат навързани по 3-4 радиатора, да кажем че всяка линия щях ще трябва да осигурява мощност от около 5 киловата, мислех да са хоризонтално навързани, наистина предполагам че циркулацията няма да е като, когато са навързани вертикално, но ми казаха че при вертикално навързване или всяка линия се нуждае от разширителен съд, или се включват към общ такъв. Предполагам че ще изградя системата хоризонтално както първоначално я замислих, предполагам от котела до колектора ще започна с фи 30, от колектора до първия радиатор с 20 ки, и по нататък а 18 или 16, само не знам какъв диаметър да избера за директните линии до бойлерите, които ще са с вместимост 120 - 150 литра, очаквам вашите мнения и забележки
Тогава на радиаторите задължително слагай освен кранове (на входящата вода), и секретни вентили (на изходящата) за да можеш да регулираш дебитите, иначе може после да плачеш че последния радиатор от всяка верига не се затопля. Точно с такава система като твоята където си я намислил, съм брал такива ядове, че направо не ми се говори. Всичко точно, но последния радиатор винаги остава наполовина студен, и не се затопля докато не спра някой от другите. Накрая със секретните вентили намалих изходящия дебит на всички радиатори, за да може последния що годе да се затопли. Но регулирането ми отне около 3 дена настройки и тичане между етажите....проби, и т.н. и пак не е като хората. За инфо системата беше изградена преди мене, иначе никога нямаше да я правя така.
Тогава от опит установих че такъв тип система работи, само ако на всеки щранг имаш макс 2 радиатора. С третия радиатор вече има проблеми, а четвъртия си е направо мъка.
Като тука оказват влияние и тръбите с които ще го правиш. Ако са PexAlPex, тогава добре, там съпротивлението е еднакво по цялата тръба, но ако ще са PPR, трябва да вземеш в предвид че всяко коляно увеличава съпротивлението, т.е. важи колкото по-малко колена и преходи, толкова по-добре.
За бойлерите 16 или 18, както си решиш. Но имай на предвид че тъй като те са директно вързани, ще ти играят лоша шега. Т.е. ще поемат много от циркулацията.
Благодаря, но размислих, сега мисля че по удачно ще е да пусна по една главна входяща и една изходяща линия и на всеки етаж да има по един колектор, значи общо четири, по два на етаж, така съответно ще скъся трасето

Тема "Диаметър на тръби за локално пармо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: