Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здpaвeйтe,
Πocтaвeн cъм пpeд гoлямa дилeмa. Щe cлaгaм гaзoв ĸoтeл в ĸъщa нa 2 eтaжa ĸaтo 1-вия eтaж щe e пoдoвo (xoл, тpaпeзapия и ĸyxня), a нa гopния eтaж щe e c paдиaтopи (2 cпaлни, 2 бaни и в ĸopидopa) - eдин eтaж e oĸoлo 60 ĸвaдpaтa. Tъpcя cи фиpмa дeтo дa ми нaпpaви вcичĸo и 2-мa мoи пoзнaти ми пpeдлoжиxa 2 фиpми. Дилeмaтa e ĸoя oт фиpмитe дa избepa. Eднaтa ми пpeдлaгa гaзoв ĸoтeл Wоlf 20 КW зa 3500лв a дpyгитe ми пpeдлaгaт ми пpeдлaгaт іmmеrgаѕ 32 КW зa ĸъм 2500 - 2600лв. И 2-тa ca зa oтoплeниe и тoплa вoдa. И 2-тe фиpми ми ce cтpyвaт дocтa ĸopeĸтни и нe знaм ĸoя дa избepa. Peшил cъм дa избepa фиpмaтa cпpямo ĸoтeлa. Moжe ли дa ми ĸaжeтe, ĸoй ĸoтeл e пo xyбaв, ĸoй e пo-иĸoнoмичeн и тъй ĸaтo e дългocpoчнa инвecтиция ĸaтo цялo ĸoй ми пpeпopъчвaтe. Блaгoдapя пpeдвapитeлнo.

И oщe нeщo: Hяĸoй имa ли пpeдcтaвa гope дoлy ĸoлĸo щe ми бъдaт cмeтĸитe, aĸo пoдoвoтo e ĸъм 40 ĸвaдpaтa и 2 лиpи в бaнитe и oĸoлo 4-5 paдиaтopa в cтaитe и ĸopидopит?
vrangelov - специалист
Здравей,

От линка на WOLF, който си дал, пише, че тази серия има 14kW-ов модел. Той колко струва и няма ли да ти пасне по-добре от 20kW-овия?

Поздрави!
Здравей, не знам колко струва, но ще е някъде към 2800 - 3000 лв. И 2те фирми казаха, че се презастраховат с по-голям за да е сигурно, че като в 2те бани се купе някой и се пусне водата в кухнята и парното работи, ще има топла вода. Иначе Wolf ли е по-добрата марка. Няколко човека, които казват, че разбират, ми казаха, че немските са с италиански части и са по-скъпи и няма смисъл. Същите казаха, че за Immergas ще се намират по-лесно части и че ще е по-икономичен от немския Wolf.
vrangelov - специалист
jorkoles написа:
... И 2те фирми казаха, че се презастраховат с по-голям за да е сигурно, че като в 2те бани се купе някой и се пусне водата в кухнята и парното работи, ще има топла вода...
Да, несъмнено са прави, но това е от тяхната камбанария. От твоята не е точно така. Ти търсиш икономичност. Тя от една страна при малките и средни жилища, каквото е твоето, би дошла от малък котел, по-точно казано от котел с малка минимална мощност. От друга страна когато инсталацията позволява нискотемпературно отопление, както е при теб подово плюс (предполагам) оразмерени за нискотемпературно отопление радиатори, икономията би дошла от кондензен котел.
Мисля, че трябва да избираш между икономичен едноконтурен плюс обемен бойлер и малко по-неикономичен двуконтурен.
jorkoles написа:
... Същите казаха, че за Immergas ще се намират по-лесно части и че ще е по-икономичен от немския Wolf.
Частите са проблем на сервиза, не твой.

Поздрави!
На Wolf минимума е 1.8 кВт, а на Immergas е 15% от 30 = 4.5 кВт. Ако взема 24 кВт immergas тогава пада на 3.6 кВт. Проблема с еднокунтурния е, че както съм предвидил разпределението на мебелите, няма да имам място за бойлер. За това съм се спрял на двуконтурен. За частите, знам че не е мой проблем, но като доставката се забави 3-4 дена и аз съм на студ а не сервиза.

В крайна сметка някой сблъсквал ли се е с 2-те марки и има ли значение коя ще избера (разбрах, че трябва да е по-малко кВт) ?
vrangelov - специалист
Нещо бъркаш. На показаният от теб 20kW-ов Wolf минималната мощност е 3.8kW, 1.8 е минималната мощност на 14kW-овия.

Виж в таблицата най-долу на страницата! >>>Клик<<<

Успех в избора!
А да сега виждам, че е така. Сори за грешката. Май ще избера Immergas и ще кажа, че искам 24 кВт вариант.

Тема "Избор между две котлета." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: