• 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Като го включиш и се нагрее плочата, ще се разшири и ще избуши стените.
:lol: Майтап, сигурно нищо няма да стане, но не съм сигурен какъв е коеф. на разширение на бетон/замазка. Със сигурност няма да е голям, а и делта Т е малко. 15-20С
syncho - майстор
Делта Т може да стигне до 30-40С. Пример: зимата си отишъл на почивка и къщата е истиналадо към 5-6С. Прибираш се и пускаш подовото с 42-45С на топлоносителя...
radius - майстор
Да, но според мен тези фуги по края имат отношение само към повишаването на т спрямо средната стойност на пода. Понижаването води до свиване и там проблем няма.
igteam - помощник
Мислех си да къртя по крайщата, макар че е двойна работа, знам ли. Иначе и аз си мислех че може да избие тухлите по крайщата, не ми се прави къща от основи :(
tomi777 - помощник
Здравейте,
на всички във форума. Предстои ми да се прави водно подово в къща на 3 ет.и от различни места ми дават различна информация,за това ще съм доволен да чуя и вашето мнение относно самата инсталация.
1-на ет1.има прокарана инсталация с радиатори .те са захранени с щранг ф-40 който минава през стълбището.и сега въпросът е :
За др.два етажа които ще са на водно подово трябва ли да се пуска нов щранг който да се захранва от буферен съд,или може да ги захраня със съществуващия .
2-И имате ли мнение за котлите DEFRO DUO UNI.
Отопляемата площ ще е 430кв.м+300л.бойлер.къщата е.ново строителство-8см.xps,тухли винебергер-25,вата-5см.,и гипсокартон.
Какъв котел ще е най-добър за целта- на пелети или нещо като Дефрото.
Благодаря предварително.
syncho - майстор
За подовото - да, можеш да ги захраниш и другите етажи с тази тръба

За котела - без да съм погледнал проекта не мога да съм сигурен, но предполагам, че котел от около 30-40кВ би бил повече от достатъчен.
naskov - майстор
tomi777 написа:
1-на ет1.има прокарана инсталация с радиатори .те са захранени с щранг ф-40 който минава през стълбището.и сега въпросът е :
За др.два етажа които ще са на водно подово трябва ли да се пуска нов щранг който да се захранва от буферен съд,или може да ги захраня със съществуващия .
.
Ако използваш тези тръби и за подовото отопление, смесването на водата трябва да го направиш на самите етажи, на които ще има подово. Използват се готови смесителни групи с разпределителни колектори.
tomi777 - помощник
Благодаря за бързите отговори.
Сега остана май най-трудното- избор на котел. :?:
Ще съм мн.благодарен ако споделите ваши наблюдения.Като най важно е лесно да се обслужва и да е поносимо като цена.Газта отпада-няма газификация наблизо. :?
syncho - майстор
По-добре премини в тема "Котел на пелети" или някоя подобна.
Вичи - специалист
tomi777 написа:
Здравейте,
на всички във форума. Предстои ми да се прави водно подово в къща на 3 ет.и от различни места ми дават различна информация,за това ще съм доволен да чуя и вашето мнение относно самата инсталация.
Не знам как, без да са ясни топлинните загуби на сградата ти го дават този категоричен отговор. Трябва да се пресметнат загубите - нобходимия дебит на топлоносителя - скоростта при това сечение и на 99% ще се окаже, че ще чуваш свирене в тръбите.
  • 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: