Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Ако беше на дрейнбек и можеше да работи с вода, защо да не свържем топлообменника така, че топлата вода да излиза директно от него, а бойлерита да са просто като буфер без налягане. Горе долу като в схемата на слънчевата къща, дето Шоп я наблюдава. Само, че ще трябват 2 помпи.
filmatoplo - майстор
LazarGanev написа:
Филме, а имаш ли с топлообменник и 2-3 бойлера?
Имам със 6 броя по 500 литра .
LazarGanev - "Велик майстор"
Целия обем на бойлерите ли превърташ?
шоп - майстор
Евгений, хримвала ми е и тази схема, но засега сем притеснен от към място. Експериментите ги правя на тавана, когат преместя всичко в работилницата от 100м2 съм се замислил и за комбинирана система с и без налягане за БГВ и отопление. Неръждаеми водосъдържатели от бойлери без никаква изолация потопени в 1000 литрови бидони на пале.... изобщо според мен външният неръждаем топлообменник без значение какъв вид, дава поле за опити.
filmatoplo - майстор
Да-превъртам целия обем.Има и схема на заряд на противоток ,правил съм го когато бях млад и луд ,но на черен 2000 литров бойлер - заварих му още два извода и просто тегля вода от дъното минавам я през топлообменник и я вкарвам в горния край .Тази схема също е добра -немска ,но за съжаление никой у нас не произвежда бойлери с 4 извода .
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, точно това е правилния начин - зареждане на бойлера на слоест принцип, от горе надолу и източването също трябва да става на слоест принцип, бавно, без да се смесват слоевете и да става боза в бойлера. Затова е правилно да се ограничи дебита през бойлера до определени стойности, за да не се смесва водата. Обаче като се наредят няколко бойлера на един топлообменник, работата става трудна. Единствения правилен начин е успоредно свързване на бойлерите, но тогава задължително трябват дебитомери или друга арматура за уеднаквяване на дебита през всички бойлери :wink:. И не е задължително да има по 4 извода бойлера - може да се ползват тройници, същата работа е
Evgeniy - майстор
Като каза слоест принцип... се сетих къде съм виждал такова нещо - ето патентована система за слоесто зареждане - хитро:

Прикачен файл

Layers.jpg
Layers.jpg (16.2 KиБ) Видяна 1112 пъти
filmatoplo - майстор
На вънка хората си имат бойлер с закачен на него топлообменник и помпи ,само остава да свържеш тръбите от котел или слънчеви колектори.А тука си правим свободни съчинения. :)
шоп - майстор
Филме, 100% си прав. На вън ( на запад ) има всичко. В последните 10 години и в Бг има доста неща, но не са по джоба на българина. Пък нали тук е форум направи си сам :-) В интерес на истината аз се уча от американските форуми ( там има всичко ) и от руските ( там няма нищо, но руснаците имат огромното желание да направят от нищо-нещо) и взимам идеи, които според моите възгледи отговарят за оптимален баланс цена-качество-дълговечност.

Лазаре, съгласен съм, че заряда и разряда на бойлерите трябва да е на принцип "слоеве" . Само, че не трябва да робуваме на този принцип. Така или иначе когато имаме разход от един обикновен обемен ел. бойлер в долната му част нахлува студена водопроводна вода ( 5-15 градуса според сезона) с дебит равен на разхода.
Това не предизвиква; "боза"

Дебита при рециркулация може да бъде в пъти по-малък от горният пример и системата си работи перфектно. Аз си ползвам обикновенни водомери за да си регулирам дебитите. При късмет могат да се намерят водомери с цена 5-8 лв бройката... ( така закупих 20 бр водомери за 100лв) но има варианти и САМО С ЕДИН ВОДОМЕР ДА СЕ БАЛАНСИРА ВСИЧКО.

Особеното на пластинчатите топлообменници е ниското хидравлично съпротивление. При мен един такъв пластинчат ТО и 7 бр бойлери с помпа грундфос УПС2 работеща на най-ниска степен 7 вата за 7 дни прехвърля над 20000 литра вода.

Варианта за паралено свързване на бойлери е много удачен. Според мен в соларните системи трябва да има възможност за модулно надграждане. Затова съм инвестирал в колектори, кранове, водомери и фитинги, които в момента не използвам. Но, когато реша винаги мога да свържа паралелно към системата да кажем още 4 колектора и 8 бойлера...изводи има оставени:-)))

Тема "БГВ с пластинчат топлообменник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: