• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
По-скоро напречни :razz: . Пък и може да се награпи и гладък фитинг. Какво им има на хромираните, че аз за парното взимах каквото ми дойде - хром, месинг, цинк..
JohnSmith - специалист
Днес отскочих до "Интерметал" и взех нови месингови фитинги - хромирани отвън - различни са от хромовите в железариите:
по-дълги и с назъбена резба, да не приплъзва тефлона.
Само за 13-ина лева се обзаведох с 5 броя - мислех, че единият е 6-7лв. - явно съм се объркал от цените на бронзовите.

Като се върнах, тъкмо режех салатата, когато ненадейно се появи майсторчето.
Разглобихме всичко наново, нов тефлон - по-хубав от моя и... всичко заспа.
Даже слънце се появи за момент, че да тестваме всичко и да обезвъздушим системата.

Дай, Боже, това да е края на мъките.! :) :supz:
sashot - специалист
Аз предпочитам и използвам месинговите, без допълнително покритие. Защото на хромираните/никелираните, особено от кварталните железарии, изобщо не е ясно под покритието какъв е метала. Евтините, като правило, са от разни измислени сплави, които с времето, вероятно заради вътрешна електрохимична корозия, буквално се разпадат. С всичките му последици...
Чисто месинговите са малко по-скъпи, но за сметка на това - практически вечни и безпроблемни ... и осигуряват спокоен сън.
шоп - майстор
+1 за чисто месинговите фитинги.

Често ми се случва у нас като опитен полигон да изработвам и тествам разни прототипи на слънчеви и отоплителни системи и инсталации. При опитната установка винаги ползвам това което имам в сандъците: месингови, хромирани, поцинковани, че дори и черни фитинги. След тестването ( обиконовенно между 3 и 12 месеца) преработвам всичко с месингови фитинги и неръждавейка.

Наречете ме от старата генерация, но при окончателният монтаж на системата използвам само кълчища намазани с червен грунд за черни метали. От стотици съединения няма нито едно протекло.

Отговарям на скептиците предварително: кълчища с грунд издържат и на пропилен гликол, антифриз, спирт, течност за чистачки, паток и т.н.
недостатъка е само един: ако след време искате демонтаж- по-вероятно е да счупите фитинга-отколкото да го развиете.
Успехи на всички!
JohnSmith - специалист
:thumbs:

В Интерметал чисто месингови са от цол нагоре.
Човекът там ме увери, че са месинг, само покритието е хромово.
Чисто месингови съм виждал само в Аспид, но там са кожодери - над 10лв е на бройка.
Надявам се, да не се наложи подмяна след време. )))
sashot - специалист
JohnSmith написа:
:thumbs:

В Интерметал чисто месингови са от цол нагоре.
Човекът там ме увери, че са месинг, само покритието е хромово.
Чисто месингови съм виждал само в Аспид, но там са кожодери - над 10лв е на бройка.
Надявам се, да не се наложи подмяна след време. )))
Това просто не е вярно. Лично аз съм купувал и то съвсем наскоро, от тях месингови, без доп. покритие 1/2 и 3/4. Муфи, колена, тройници, нипели, врн, тапи и филтър. Според щемпела са италиански. Да, по-скъпи са, но са качествени. Със сигурност обаче не са по 10 лв. бройката.
JohnSmith - специалист
Това имаха налично в Плевен "Интерметал" вчера и са по около 2.50/бр., колега.

Скъпите фитинги са в "Аспид", има и преходи по над 16 лв/бр.
Мисля, че точно съм го написал по-горе.

Който се интересува от точните цени, да разгледа онлайн каталозите им.
sashot - специалист
JohnSmith написа:
Това имаха налично в Плевен "Интерметал" вчера и са по около 2.50/бр., колега.
Просто се поръчва и за до една седмица ги докарват от централния склад. Може и по-бързо, но тогава се плаща куриер.
Да не се приема за реклама на фирмата.
JohnSmith - специалист
Как си направих 3 в 1 - мембранен разширителен съд, кондензатор и предпазен клапан: :mrgreen:

Заради дребни загуби от сълзене един ден намерих системата прегряла - останала под минимума,
помпата върти напразно прегряла вода, а като развих капачката на ДС оттам излезе пара под налягане.
Все не ми даваше мира как да обезопася системата и да избегна доливане,
защото от работа просто не мога да се прибера.

ДС ми е с формата на бутилка - има го качен по-назад в темата.
От презастраховка го попрепълних и не остава много място за въздух.
При това сферичният кран на гърловината го държа една идея отворен за да не се вдига налягане,
ако пак прегрее, но пък се получават загуби и от изпарения.

Докато се разсънвах тази сутрин ми дойде.
Една гениална с простотата си идея:

На изхода на крана "монтирах" една бутилка от Кока Кола с дъното на горе,
като я увих с няколко намотки бандажна лента.
Сега изпаренията от полуотворения кран влизат в бутилката и ще кондензират там.
Когато помпата спре, ще се стекат обратно в ДС.
При пускане и спиране въздуха от бутилката се поема в ДС, вижда се как леко се свива и раздува с тих пукот.
Ако (не)случайно се появи теч и пак започне да прегрява, тиксото няма да удържи, бутилката ще се отлепи
и системата ще се разхерметизира.

Сега вече мога спокойно да я оставя 7-10 дни без надзор.

Оттук нататък реших да тунинговам иновацията така:

Ще се разтърся по вторични за съд от неръждавейка, който да стиковам с ДС.
Ако не открия подходящ, ще си карам с бутилка, но ще е поне 3л.
На гърлото ѝ ще сложа тапа с тръбичка Ф 3-5мм, като идеята е адиабатното разширение
на парата навлизаща през тръбичката и влизаща в големия обем на бутилката,
да я кондензира по-бързо.

Ми това е.
Всичко вече работи перфектно... до следващия път. :mrgreen:
JohnSmith - специалист
Днес отскочих до вторични и си харесах бутилка от фреон 10л.
Входа е сякаш около 5мм, малко шлаух за връзка и... :supz:
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31

Тема "Защита на слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: