Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте всички! Аз имам такъв летен бойлер на вилата. 200 л. неръждаем. Крана за пълнене на бийлера със студена вода ми е в банята и когато пусна определено количество вода (не докрай), студената вода която влиза отдолу на варела, изблъсква топлата вода която излиза отгоре (от варела). По тръби топлата отива до душ-смесител на стената в банята и при нужда се смесва със студена вода от смесителя. Врътката за топла вода е махната и винаги е отворено. Зимата посредством кранове се превключва към бойлера на дърва който също е отворен тип и процедурата е идентична. За вашия варел незнам дали вътрешната му покритие няма да пречи на загряването. Аз мисля да направя нещо подобно. Неръждаем съдържател под налягане на покрива. зимата се източва. Е успехи!
MamaMy - майстор
kdpetrov написа:
По тръби топлата отива до душ-смесител на стената в банята и при нужда се смесва със студена вода от смесителя. Врътката за топла вода е махната и винаги е отворено.

Няма нужда от такива еквилибристики. Има си смесителни батерии специално за бойлери отворен тип. Тези на дърва са подобни. Като пуснеш студена вода от крана, тече директно на чучура. Като пуснеш топлата всъщност подаваш студена към долния край на бойлера, а тя изтласква топла към чучура. Системата е перфектна и безопасна. Няма нужда и от голямо налягане на студената вода, а каквото и да е то, смесването не се променя.
saraneron - специалист
Последното предложение е най-рационално.За налягането на самотек при тази височина е малко но е достатъчно да работи поносимо душа.Зависи и от самото душче,колко са му големи дупките, колко са, разни екстри в него и т,н.Една друга опция ,слагаш една малка помпичка само на топлата вода след варела да работи докато се къпеш и да ти осигурява достатъчно налягане и после се спира.Може да се автоматизира ако ти се занимава!
fox_vt - майстор
Един комшия на отсрещния блок има такъв варел и явно му е дошла идеята да го върже към водопровода :lol: Дъната се издуха и се наложи да го смени.Не е опасно чак толкова все пак варела ще е вързан за покрива и няма да литне като верото във огъня :-D Реактивната струя си е реактивна струя все пак самолетните гуми ги изпитват също така.Когато бях със балон от бойлер при денивелация от него към душа от 4 метра струята вода беше наполовина на водопроводната като дебит но напълно достатъчна да се къпе човек.Това за система на самотек.

Тема "Съвети при изграждане на летен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: