Най - вълнуващия въпрос зимно време.
valbg1 - напреднал
Привет,

Моля за вашите предложения, идеи, коментари и т.н. при избор на отопление за къща.

Къщата се намира в село до Казанлък надм.в. 576 m. Строена е около 1980-82г, на два етажа приблизително 50 кв.м. застроена площ (проект липсва).

Няма мази, тухли 4-ки, плоча между етажите. Измазана отвън с дебела красива мазилка (предстои външна изолация).
Дограмата последно е сменяна - дървена със стъклопакет. Пода е на замазка/мозайка (предстои ламинат).
Покрива вече е нов - дъски, хидромембрана, керемиди (предстои изолация отдолу с вата и гипскартон).
Така да се каже стандартно реновиране.

Все още не мога да реша какво да бъде отоплението и това е което предлагам за обсъждане.
Колебая се дали камината /вградена или не/ да е с водна или с въздушна риза - теоретично всички плюсове и минуси ги научих от други теми тук и в други форуми, така че моля който предлага или отхвърля нещо нека да бъде съобразено с тази сграда, а не по принцип.

Прилагам и две скицички (мои) на двата етажа:

1 ЕТАЖ => Изображение https://s21.postimg.org/v8ney8caf/forum_1_etazh.jpg
2 ЕТАЖ => Изображениеhttps://s21.postimg.org/4outw3bqv/forum_2_etazh.jpg

Да допълня, че си е важно - колебая се и между дърва и пелети. Предпочитам пелетите, но пък в следващите няколко години това ще е вила - уикендите и отпуските (а и при подмяната на покрива и разчистването на двора натрупах бая дърва), по-нататък вероятно ще се преместим с жената да живеем там за постоянно (пелетите са мнооого по удобни).
Всъщност нагласата ми е да сложа временно една каква да е печка/камина на дърва в дневната докато върви и всичкия ремонт (за година или две) и след това на нейно място пелетен източник, но всъщност още отсега да си изграждам отоплението каквото ще бъде накрая (включително съобразена с вашия опит и препоръки :prayer: )
Последна промяна от valbg1 на чет окт 13, 2016 10:05 am, променено общо 2 пъти.
borkata99 - специалист
Пелети, брат, пелети !
Къщата/вилата ти е идеална от всякъде - скиците не са активни, оправи ги и може повечко да се говори.
Снимки още по-добре. Много е важно това което си замислил да е желано от двама ви с жената и да има много Мерак :)
Другото леко-полеко си идва на място разбира се с доволни финанси и търпение.

И аз преди години така тръгнах :) с такива мисли в главата "нека е за събота и неделя".
Ела сега и ни виж - от 10 години не съм спал в Русе :lol: Всяка сутрин/ден пътувам до града и обратно по 2-3 пъти и се кефя, зиме-лете няма омръзване само емоции............. :wink:
Та моя съвет - ПЕЛЕТИ !
Аз почнах с огромна камина по 20 кубика дърва не стигаха - голям келешлък :lol:
После котел на въглища - много топло и страшно много хамалогия+разкошна мръсотия :lol:
От 4 зими съм на пелети и рахатясах - малко по - скъпичко ама КЕФ и спокойствие.
Ако имаш камина запази я, ако нямаш камина задължително си направи.
Може и 3-4 пъти да я запалиш, но си заслужава кефа. Но си е строго индивидуално.
И още един съвет - при възможност направи си в хола/дневната и кухнята подово.
Предвиди и слънчев колектор - имаш ли възможност слагай всичко това без да се напъваш с разни сметки за икономия и необосновани разходи - по един или друг начин всичко ти се "отплаща". Кеф, спокойствие, мир на душата, удоволствието зимата в фуртуната да си там и да се наслаждаваш на всичко около тебе нямат нищо общо с "икономично" :)
Късмет и успехи само и няма се плашиш...................... :lol:
VLADO66 - майстор
Неприятното е че нямаш помещение за горивото, което трябва да складираш.Мислил ли си за климатици?
roland - специалист
Препоръчвам пелетна камина. Климатиците за отопление не стават. Аз карах 5 зими на климатик и ми се повредиха лигавиците на гърлото от сухия въздух, та още не мога да се оправя. Ако търсиш бюджетен вариант, имам пелетна камина и аксесоари в излишък, пиши ми лс ако те интересува.
ni19782005 - помощник
Аз съм с камина с водна риза,но пелетите са си кеф,няма хамалогия няма мръстотия.Просто си нагласяш нужните градуси и си пееш.Не ти дреме,че ще угасне през ноща,дървата били мокри и т.н
valbg1 - напреднал
Пелетна камина с водна риза и въздушна вентилация към помещението в което се намира - това ще е моето отопление.
Естествено и бойлера вързан към нея (плюс втората му серпентина по-нататък към слънчев колектор).

Сега следва да определя къде ще са радиаторите/лирите и как да са навързани към камината.

Идеята за момента е следната:
1 етаж Изображение https://s21.postimg.org/fpm5lrwg7/forum ... zh_(2).jpg
Собствено (вентилирано) обдухване от самата камина в дневната, където се намира.
Радиатор в спалнята.
Лира в тоалетната.

2 етаж Изображение https://s21.postimg.org/s5ivfips7/forum ... zh_(2).jpg
Радиатори в двете спални.
Лира и връзка с бойлера в банята.
jabata - специалист
Вярно е, че пелетната камина си е кеф, и рахат. Обаче пък нещата са малко изкуствени там. Да вярно удобно е, но няма по-голям кеф от това да гледаш естествения пламък на дървото. При пелетите всичко е принудително. Аз лично се отоплявам на пелети, но понеже няма възможност на дърва, заради лош димоотвод. Но понеже съм бил и на дърва и на пелети, мога да кажа че откъм кеф дървата са по-добър вариант. Ако е вила, и има достатъчно добра изолация, мисля че камина на дърва ще е по-добрия вариант. Все пак имаш и доста дърва от покрива.
А и да не забравяме че камините на пелети са по капризни откъм качество на горивото отколкото котлите.
Вярно че при пелетите е мързеливо, но ако попаднеш на кофти пелети, ела да видиш какъв роб ставаш, чистене всеки ден, мръсотия в помещението. 2 години я сърбах тази попара, докато накрая не теглих една дълга на всички БГ производители на пелети и не си взех качествени пелети, и с тях вече се родих, но и с цената също 450 лева/тон.
Пробвах какво ли не, и от опит мога да кажа всичко под 400 лева става за котел, но не и камина на пелети.
Така че всичко това за вила за събота и неделя не си заслужава, и по-добре дърва. Пък ако решиш след години да си постоянно там, я камилата я камиларя, сигурно тогава вече камините на пелети ще са много по-добри от сега.
Така че аз гласувам за дървата, за вила с планирана изолация, всичко друго е излишно. А за вила с добра изолация в този район ще ти трябват има няма 3-4 кубика на сезон. Все пак, да не забравяме първоначалната инвестиция която е 3-4 пъти по-голяма за пелетите.
fiester - напреднал
Аз съм от 11години на дърва, от 3г. на камина с водна риза. Хамалогията е голяма. Ако имаш възможност въобще не се замисляй, а слагай котле на пелети и си гледай кефа!
jabata - специалист
Вярно че хамалогията на дърва е малко по-голяма от на пелети, но за вила, където човек ще е инцидентно само за уикенда, не мисля че е проблем.
Както се казва на вилата човек отива за кеф, а какъв кеф е котел на пелети? Ни огън виждаш ни жива топлина.
Що се отнася до хамалогията, при дървата имаш само едно цепене в повече, и мятане на едно дърво отвреме навреме. Иначе пак имаш доставка, пак имаш чистене и т.н. Виж ако слагаш някоя и друга буца въглища нещата се видоизменят коренно.
gnt69 - майстор
jabata написа:
Вярно че хамалогията на дърва е малко по-голяма от на пелети, но за вила, където човек ще е инцидентно само за уикенда, не мисля че е проблем.
Както се казва на вилата човек отива за кеф, а какъв кеф е котел на пелети? Ни огън виждаш ни жива топлина.
Що се отнася до хамалогията, при дървата имаш само едно цепене в повече, и мятане на едно дърво отвреме навреме. Иначе пак имаш доставка, пак имаш чистене и т.н. Виж ако слагаш някоя и друга буца въглища нещата се видоизменят коренно.
Кефа е че таман утоплиш вилата с камина в неделя по обяд и трябва да си ходиш. А ако си на пелети може да запалиш дистанционно. Преди да отидеш вече да е топло. Разбира се никой не те спира да си сложиш и печка на дърва за да ти е кеф.

Тема "Избор на отопление за вила/къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: