Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
В момента горя пелети смес 50/50 иглолистна дървесина и слънчоглед ,цена 310 лв тон ,Сливенски ,150 км транспорт .иначе там 280 .Т пред мен дилемата е - или да купувам дървесни пелети по 350-360 или смес по 310 лв ,разхода ще е еднакъв ,тоест дървесните няма да ми дадат икономия .с една дума 200 кг ако се спести едва ли не могат да компенсират .остава да реша дали ми се чисти и по често с смесените ,че правят двойна пепел[
Сега само припалвам два пъти дневно ,гори 500 -600 гр на час ,Абе 1 торба за два дни .Като стане студено предполагам 1 торба за ден .цена 4,65 лв.много ли е .
Здравейте на всички, искам да изкажа и моето скромно мнение по въпроса.Трета година съм с пелетна горелка и минах през какви ли не премеждия с пелетите. Аз съм с горелка Биотех35 монтирана на котел Бош 32, като в момента използвам пелети от иглолистна дървесина,защото само с тях достигнах оптимална работа на горелката. Малко прах, перфектно изгаряне, няма никаква шлака, и бързо и равномерно достигане на зададената температура на водата в котела. Естествено, след заигравка с настройките на горелката,и котела.Мисля че достигнах нормален разход на пелетите. За 24 часа, при външна дневна температура до10гр. и нощна -5гр, стаен термостат нагласен през деня на 23гр а през ноща на 21.5гр разход чувал и половина. Отоплявам двуетажна къща 100м2. За три години ходене по мъките стигнах до извода че най важно е качеството на пелетите, и след това всичко останало.
ikaloyanov - помощник
Здравейте колеги , от скоро и аз съм на пелети , с пелетна камина Марели Psn 12 съм .... имах до вчера проблем с пелетите и настройките , които за сега с техника ги направихме и от 3 вида пелети използвам възможно най-добрите ( правят се от трици само ) но при мен пък сега проблема е , че има много пепел и след 12-13 часово горене на камината под кошничката се утайва пепел предимно по ъглите и малко под кошничката , която пепел пречи при запалване след Режим готовност , когато е изгаснала .... Техника на Марели каза да не пипаме повече настройките всичко е както трябва , но сега идва проблема с тъпите пелети .....
Дайте ми съвет за пелети , които отделят по-малко пепел при изгарянето и в същото време да са висококалорични .... кажете от къде да взема 1 чувалче да пробвам и ако ми хареса за следващата зима ще си поръчам .... но най-важното условие ми е да няма толкова пепел след изгарянето на пелетите ....
Ще съм ви много благодарен ако помогнете със съвет !
ikaloyanov - помощник
Здравейте колеги , от скоро и аз съм на пелети , с пелетна камина Марели Psn 12 съм .... имах до вчера проблем с пелетите и настройките , които за сега с техника ги направихме и от 3 вида пелети използвам възможно най-добрите ( правят се от трици само ) но при мен пък сега проблема е , че има много пепел и след 12-13 часово горене на камината под кошничката се утайва пепел предимно по ъглите и малко под кошничката , която пепел пречи при запалване след Режим готовност , когато е изгаснала .... Техника на Марели каза да не пипаме повече настройките всичко е както трябва , но сега идва проблема с тъпите пелети .....
Дайте ми съвет за пелети , които отделят по-малко пепел при изгарянето и в същото време да са висококалорични .... кажете от къде да взема 1 чувалче да пробвам и ако ми хареса за следващата зима ще си поръчам .... но най-важното условие ми е да няма толкова пепел след изгарянето на пелетите ....
Ще съм ви много благодарен ако помогнете със съвет !
...
Последна промяна от Virtex на ср мар 13, 2019 10:34 am, променено общо 1 път.
Причина: премахната реклама
ikaloyanov - помощник
вт мар 12, 2019 1:23 pmalex_simona написа:
...
Благодаря колега , но на мен ми трябват за Благоевградска област и по-точно за Банско или Разлог , от Габрово доста скъпичко ще ми излезне транспорта ....
Последна промяна от Virtex на ср мар 13, 2019 10:34 am, променено общо 1 път.
Причина: премахната реклама
Цецо - специалист
Някъде съм го чел във форума и го спазвам.Широколистните изискват по голям интервал между дозите и по-голям вентилатор.Така,че при смяна на един вид с друг трябва да се променят и настроиките на горелката.

Тема "Широколистни или иглолистни пелети. Предмства и недостатъци." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: