6osi6 написа:6osi6, виждам че имаш достатъчно материали и стандарти и в тази посока на металознанието..шоп написа:Аз вече преминах на неръждаема жароустойчива неръждавейка 316LШопе, ако работех в пожарната, щях да се срамувам от написаното. Трябваше да ви направят агенция, да ви дойде малко акъл в главата.![]()
Твоята МНО чиния е най-обикновена алпака, по качества не се различава от 316L, а тя също не е "жароустойчива", каквото понятие отнесено към стомана не съществува! 316L с елементен състав CrNiMo е нищо повече от неръждавейка.
Стандартът за топлоустойчиви стомани е БДС EN 10095.
Таблица с неръждаеми стомани. 316L са стандартните номера подчертани с червено.Таблица с топлоустойчивите, хром-никелови и др.Прикачен файл:EN 10088-5 2009 Stainless steels.pngПрикачен файл:EN 10095 1999 Heat Resisting Steels .png
Оспорваш Е316 неръждавйката но за 1 лв. си върши работа пък ако ще да е за 20 дни. НО не даваш обяснени и предложение а просто си оспорваш заради спорта. 316L е работоспособна до към 1000 градуса .. има си никел 15-18 процента затова.. Има си и хром пак толкова за да се справя с сярата при въглищата .. единствено окисляването ще я яде..
Минал съм и по този път с експерименти от различни Жароустойчиви материали.. Бях конструирал бъркалка вътре в главата на горелката за да няма загуби от недогоряло гориво и против шлакообразуване..
С пояснението че съм възпитаник на Механотехникума на Стамболйски съм наясно с материята.
Минах през опити с различни материали и включително Кантал до 1600 гр, всичко след 20-40 дни изгаря.. Средата е агресивна .. Има както неизгорал виглерод така и излишък на кислород , а при въглищата и серни окиси.
По мое мнение най е подходяща стомана с номер в твоята таблица 1.4762 която е се води феритна стомана X10CrAlSi25 или френски аналог Z12CAS25. Заради съдържание и на Алуминий я дават много устойчива на окисляване и от там на разрушаване както и много хром с което е устойчива на серните окиси.. това е най доброто за горелки на въглища заради сярата . След нея на второ място е 1.4845 която е известна като марка Е310S..
От тази стомана е камерата в главата на горелката ми.. И я ползват повсеместно . и издържа в повечето случай дълго ако горелката има вторичен въздух.. Тогава в главата кислорода от първичният въздух е изчерпан излишъкът на кислород и доизгарянето се осъществява от вторичният въздух и самата глава работи добре и дълго.. Ако обаче не си знаеш излишъка и е в повече то и ускоряваш износването.. Но все пак става въпрос за примерно от 10000 часа да паднеш на 5000 часа което е поне5- 7-8 сезона работа в зависимост от експлоатацията За горелките без вторичен въздух е по зле защото те по презумпция си имат излишъка още в горивната глава .. така че там живота е програмиран на половината от възможностите.. Тогава се разчита на скарички на който да се извършва процеса.. така скаричките са обречени за да се запази главата по дълго.. .
Уточнявам отново това е мое мнение формирано от средното ми образувание и практика . Ако имаш повече познания можеш да ме оспорваш в твой стил

А ако знаеш къде може и да се намерят по големи парчета от тези стомани да събера за експерименти.???
PS ; ето още едно предимство на Лмбда наблюдението ми..

Последна промяна от bobi65 на съб дек 10, 2016 3:28 pm, променено общо 1 път.