Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobi65 - специалист
6osi6 написа:
шоп написа:
Аз вече преминах на неръждаема жароустойчива неръждавейка 316L :-D
Шопе, ако работех в пожарната, щях да се срамувам от написаното. Трябваше да ви направят агенция, да ви дойде малко акъл в главата.
Твоята МНО чиния е най-обикновена алпака, по качества не се различава от 316L, а тя също не е "жароустойчива", каквото понятие отнесено към стомана не съществува! 316L с елементен състав CrNiMo е нищо повече от неръждавейка.
Стандартът за топлоустойчиви стомани е БДС EN 10095.
Таблица с неръждаеми стомани. 316L са стандартните номера подчертани с червено.
Прикачен файл:
EN 10088-5 2009 Stainless steels.png
Таблица с топлоустойчивите, хром-никелови и др.
Прикачен файл:
EN 10095 1999 Heat Resisting Steels .png
6osi6, виждам че имаш достатъчно материали и стандарти и в тази посока на металознанието..
Оспорваш Е316 неръждавйката но за 1 лв. си върши работа пък ако ще да е за 20 дни. НО не даваш обяснени и предложение а просто си оспорваш заради спорта. 316L е работоспособна до към 1000 градуса .. има си никел 15-18 процента затова.. Има си и хром пак толкова за да се справя с сярата при въглищата .. единствено окисляването ще я яде..

Минал съм и по този път с експерименти от различни Жароустойчиви материали.. Бях конструирал бъркалка вътре в главата на горелката за да няма загуби от недогоряло гориво и против шлакообразуване..

С пояснението че съм възпитаник на Механотехникума на Стамболйски съм наясно с материята.
Минах през опити с различни материали и включително Кантал до 1600 гр, всичко след 20-40 дни изгаря.. Средата е агресивна .. Има както неизгорал виглерод така и излишък на кислород , а при въглищата и серни окиси.
По мое мнение най е подходяща стомана с номер в твоята таблица 1.4762 която е се води феритна стомана X10CrAlSi25 или френски аналог Z12CAS25. Заради съдържание и на Алуминий я дават много устойчива на окисляване и от там на разрушаване както и много хром с което е устойчива на серните окиси.. това е най доброто за горелки на въглища заради сярата . След нея на второ място е 1.4845 която е известна като марка Е310S..
От тази стомана е камерата в главата на горелката ми.. И я ползват повсеместно . и издържа в повечето случай дълго ако горелката има вторичен въздух.. Тогава в главата кислорода от първичният въздух е изчерпан излишъкът на кислород и доизгарянето се осъществява от вторичният въздух и самата глава работи добре и дълго.. Ако обаче не си знаеш излишъка и е в повече то и ускоряваш износването.. Но все пак става въпрос за примерно от 10000 часа да паднеш на 5000 часа което е поне5- 7-8 сезона работа в зависимост от експлоатацията За горелките без вторичен въздух е по зле защото те по презумпция си имат излишъка още в горивната глава .. така че там живота е програмиран на половината от възможностите.. Тогава се разчита на скарички на който да се извършва процеса.. така скаричките са обречени за да се запази главата по дълго.. .
Уточнявам отново това е мое мнение формирано от средното ми образувание и практика . Ако имаш повече познания можеш да ме оспорваш в твой стил :| приемам
А ако знаеш къде може и да се намерят по големи парчета от тези стомани да събера за експерименти.???
PS ; ето още едно предимство на Лмбда наблюдението ми.. :rolleyes:
Последна промяна от bobi65 на съб дек 10, 2016 3:28 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
И аз съм възпитаник на механотехникума Вапцаров

В Бг могат да се намерят доста видове жароустойчиви стомани, но цената и обработката... не ми се коментира

Затова препоръчвам 316L която е по-добра в случая от 304, а цената е нормална. За чинията от 1 лв: дори и консуматив да е и да изкарва 1 месец не е проблем.

Относно серните окиси при горенето на въглища добре се спрвят чугунените отливки и струговани детайли.
idealist - специалист
Абе, от кога се въведе понятието "жароустойчива" стомана ? 'щото преди 90-а година не съществуваше подобен термин. Друг е въпросът ако се слушат търговците. Съществува хроммолибденова стомана използува се до 1500 градуса С. По-висок клас е волфрамовата стомана, която се използува предимно за изработка на електрода (иглата) при заваряване под аргон. Най-висок клас е титанът използуван най-вече за защита на космическите совалки.
Вероятно съществуват и други химични елементи с по-висока точка на топене, но човечеството все още не ги е открило.
nikolai781 - помощник
Здравейте!
Горелка GP-IV 32 киловата поставена на котел Симе 30 киловатов, като горелката е под котела на изградена пещ от огнеупорни тухли отоплявам къща 150 квадрата с дограма пвц без изолация само мазилка. Разхода варира при външна температура от -7 до 5 градуса 35 килограма от 5 до 10 градуса 20-25 килограма /пелети дървесни закупени от топливо/това е за 24 часа. Както писах по горе горелката ми е 32 киловатова GP-4 генерация, когато я монтираха сервизния ме попита на колко градуса искам да я настрои и аз му казах 75 понеже в студените дни котела на въглища за да е топло вкъщи работеше на 75-80 градуса, но това сега ми се струва множко понеже температурите са все още положителни навън, горелката си гони 75 градуса, като работи на трета степен 25 киловата и често преди да достигне 75 градуса стайният термостат я изключва понеже вкъщи достига зададената температура която е настроена на 23 градуса едва когато е под -0 и то за повече часове горелката достига 75 градуса и тогава влиза в работа на 12 киловата. Въпроса ми е при горелка GP-4 генерация мога ли сам да променя температурата на 65 градуса на водата, защото мисля че тази температура ще е по оптимална за работата ѝ или трябва да викам сервизния техник.
bobi65 - специалист
[quote="idealist"] Съществува хроммолибденова стомана използува се до 1500 градуса С. По-висок клас е волфрамовата стомана, която се използува предимно за изработка на електрода (иглата) при заваряване под аргон.

Дай нещо повече за тази стомана.. в много има и молибен и титан,, но не са с такива работни температури..
maistora1965 - специалист
Електродите за аргоново заваряване са почти чист волфрам с някои екзотични добавки но едва ли се предлагат в друг вид освен на пръчка.Поне аз не съм виждал а съм заварчик повече от двадесет години.
6osi6 - майстор
bobi65 написа:
6osi6 написа:
6osi6... не даваш обяснени и предложение а просто си оспорваш
bobi, знаеш, че в този форум само аз те обичам :goodman: Алпаката на шопа е годна за работа до 700 градуса. 14828 е до 1000 градуса. 14845 е до 1100-1150. Ако искаш половин лист, 0,2 кажи. Трябва да се направи предварителна заявка.
Казваш, че не съм ти правил педложения! bobi, има ли един ден в който да съм те изоставил и пренебрегвал? Не. Предложих ти дебитомер, предложих ти тръба за удължаване на пътя на огъня, направих ти няколко интериорни варианта на котела, сега ти предлагам и ламарина, заедно с второ предложение, 2 в 1, bobi. На мястото където ти прогаря вермикулитът и сега си сложил шамотни плочи, за да спреш разпадането на материала, сложи отвори, вкарай вторичен въздух. Ако правиш тръба за горелкта , по същия начин - вторичен въздух в най-горещата част, след това "каската на Кузнецов". При друг поход и липса на разстояния, керемидите ти винаги ще се пукат.
idealist - специалист
Хром молибденовите стомани намират широко приложение в котлите на ТЕЦ-овете.
Работя в такъв. Котел в подобен ТЕЦ се състои от над 300 км общо тръба ф32х4 и ф42х4.
Работната температура в пещна камера е от порядъка на 1300 С градуса. Температурата на парата достига 545 С градуса.
CrMo стомана в тези котли е ниско въглеродна - С до 0.3%. Съдържанието на Мо е не повече от 0.4%-0.6 %, а Cr до 8%. На времето се произвеждаха в Кремиковци, а сега се внасят от Русия или Украйна.
За какво ли е на България да произвежда каквото и да е ?
[quote="bobi65"]Благодаря много за полезния съвет ! Котела ми дърпа въздух единствено и само през клапата управлявана от термостат ! Още когато ми го правиха ,направиха вратите да се затварят плътно и на 99,9 % съм сигурен че не смуче въздух от вратите. Обмислям да пробвам за сега с горела IVG . Надявам се да не направя някоя "скъпичка" грешка с тази горелка !
Последна промяна от Slavislav4ev на нед дек 11, 2016 9:33 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Slavislav4ev написа:
Обмислям да пробвам за сега с горела IVG . Надявам се да не направя някоя "скъпичка" грешка с тази горелка !
Е скъпа, скъпа, колко да е скъпа грешката - 2000лв, преживява се

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: