Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
transportna написа:
- Номинален разход на природен газ (m3/h) - 3.18. Какво точно означава номинален разход и каква е цената на газа за 1 m3.
Това означава че, ако работи с номинална мощност 1 час, ще изразходи 3,18 м3. Цената на газа при различните доставчици 70-80 ст/м3
iurimil - напреднал
Здравейте,
за сега е топло и котела е настроен на 45 градуса максимална температура на отопляващия кръг и 22.5 градуса по стайния регулатор, разхода на час се движи между 0.23 и 0.4 куб.м./час, което по 0,65 за куб.м. е доста икономично. Веднага се затопля с алуминиевите радиатори, но и бързо изтиват като спре подаването на топла вода.
Температурата в стаите е от 20 до 23 градуса, изключително комфортно е.

Имам обаче някакъв проблем със стайния регулатор. При автоматичен и ръчен режим показва по някое време грешката показани на снимките, и регулатора не управлява като че ли котела в автоматичен режим.
При начало на понижаване в 21:30 , и температура на понижаване18 градуса, продължава да работи котела , при дефинирана 22.5 градуса в стаята с регулатора , стига 23,5 градуса.

Прикачен файл

oie_10183422wb38EYPY.jpg

Прикачен файл

oie_10183323wCAgzp95.jpg
idealist - специалист
iurimil написа:
Здравейте,
за сега е топло ....
Ако искаш дай телефонен номер.
iurimil - напреднал
Разхода на газ за предходния месец е 140 куб.м., но това включва освен консумацията на котела и тази на газовата готварска печка(фурна и котлони).
Котела работи ежедневно от 06:00 до 09:00 сутринта и от 17:00 до 23:00 вечерта, през останалото време не е небходимо отопление за сега.
През целия ноември котела е настроен по програматор на 22.5 градуса , а котела е настроен на 45 градуса максимална температура на отопляващия кръг и 45 градуса на БГВ, с изключение на 4 много студени дни в които вдигнах максималната температура на котела до 50 градуса.
Все още не е решен проблема със стайния регулатор.
idealist - специалист
Сподели оправи ли се грешката ?
За разхода си мисля, че е в повечко. Моят е 180 кубика.
Ръчен режим - Денонощно 22,5 градуса, подаваща вода 53 гр., бойлер 150 литра 58 гр.
Готварска печка - газови котлони.
Апартамент 70-ина кв. метра отопляема площ.
iurimil - напреднал
Оправих стайния регулатор!!!
Благодаря на всички отзовали се!
Грешката се изчисти и сега стайния регулатор командва!
Справих се абсолютно сам и съм мноооооого щастлив!
Пуснах на регулатора "автоматична конфигурация на системата" и ми направи впечатление че на "свързване на помпата" се възприе автоматично настройката "топлоизточник",а беше на "модул Отопл.к".
Едва тогава ми позволи да нулирам грешката и след това заработи стайния регулатор.
iurimil - напреднал
LazarGanev написа:
Точно обратното - БГВ настройваш на около 40, а отоплението регулаторът си го изчислява сам, ти само слагаш таван
в момента работи така както го е описал LazarGanev
Таван 53 градуса, а помпата подава от 38 до горната граница( ако има нужда) спрямо дефиницията на температурата за стаята. А котела се включва да дозагре ако има нужда.
mimitoni - специалист
Привет колеги. Живея в Казанлък. От 34г. съм на водно отопление с котел на брикети. Последните 4 преминах на пелети с камина БУРНИТ ПМ23. И с двата вида гориво разхода за отоплителен сезон (6месеца) ми е около 4т. Преди месец газифицираха нашата улица. Склонен съм да премина на газ. ЗАСЛУЖАВА ли си? ВАИСМАН или БОШ КОНДЕНЗ 2500. КW-???. Kъщата е 64кв.м на външна мазилка и ПВЦ дограма. Отоплявам 4 стаи по около 13кв.м. и Н-2.6м.на етажа и 1 стая 13кв.м. и Н-2.1м. на приземния.Боилер 150л. неръждаем със серпентина на МАТЕВ които ползвам само на ток. Панелни радиатори. 2бр. Н-600 L-1800 1бр. Н-600 L-1600 1бр Н-600 L-1200 троен панел и 1бр Н-600 L-1400. Приблизително колко литра е кондензната вода за денонощие. Знам КЕФ ЦЕНА НЯМА но .... Мнението на всички ВИ а и на велик маистор ще ми помогне да взема решение. 0887495932 Предварително ВИ БЛАГОДАРЯ.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако си тук бих ти сложил Condens 2500W 2-14kW + CR100 и ще си доволен, но не знам как стои ситуацията на място, в твоя град, кой ще го пусне и сервизира - това са важни въпроси.
iurimil - напреднал
нещо не е наред със системата.
Често се пуска горелката и работи 20 на минути, след което спира за около още толкова, после пак се включва.
Стаята в която е регулатора е най-топлата и бързо се достига желаната температура - днес от 22 градуса до зададените 23,5 за 35 минути, после на 23,7 стайна температура горелката изключи.
После падна до 23,2 стайна температура пак се включи горелката, след което на 23,7 стайна температура горелката изключи.
През цялото време на загряване котела работи на зададена максимална температура или 50 градуса.
Котела е ограничен на 9 kw максимална мощност и зададена максимална 50 градуса температура на подаващата вода от котела.
Като цяло не ми прилича на модулиращ режим.
Чудя се правилна ли е настройката на регулатора която направих за "свързване на помпата" - "топлоизточник",а беше на "модул Отопл.к" както писах по-горе.
При връщане на настройката на регулатора "свързване на помпата" - "модул Отопл.к" отново се появява грешката A61/3061 и спира регулатора да управлява.

сега го загледах и изчаках докато се включи
температурата на стаята е 23,4 градуса, а на котела падна до 42, след което се включи помпата и след минута показанията на котела бяха 37 градуса след което запали горелката. работи до 45 градуса общо 14 минути, като около 5 минути задържа на 45 градуса, но не ги надвиши.

Тема "отопление на газ - избор на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: