Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
dyordanov написа:
..Ако е кабел за ниско напрежение, или без напрежение, ще е по-тънък и по-лесно ще се скрие,...
Грешка си. При един и същ ток колкото е по-високо напрежението - толкова по-тънък е кабела. Затова при далекопроводите се повишава напрежението за преноса. Но на теб ти трябва траф, който да захранва само реле на 12 волта, тъй че предвидения кабел ще ти е достатъчен. Каза май че ти е ясно как да се оправиш с реле.
Evgeniy - майстор
Електронен термостат ще ти свърши работа, като по вече прекарания кабел пуснеш сигнала на сензора.
Аз ги поръчвам за по 7-8 долара но се чака. Ето варианти:
https://www.olx.bg/ad/termoregulator-za ... 2cff3d0d7c
https://www.olx.bg/ad/temeperaturen-kon ... dbd74b15ac
MamaMy - майстор
Всички сте в заблуда. :-D Безнапреженов термостат означава, че самия термостат е без захранване в него, а се захранва по кабела. Точно какъвто не трябва да е.
Схемата може да се изпълни с едно нормално реле на 5-12 волта и адаптер с който да захраниш термостат от типа биметална пластина. адаптера и термостата са в едната стая и по кабела текат някакви си от 5 до 12 волта според типа реле в другия край. Абсолютно безопасно и без никакви схеми и електроники и други глупости. Става дума и за разход не повече от 5 лева.
Колегата е споменал за тази идея, но не го разбрахте:
bulhomes2 написа:
dyordanov написа:
..Ако е кабел за ниско напрежение, или без напрежение, ще е по-тънък и по-лесно ще се скрие,...
Грешка си. При един и същ ток колкото е по-високо напрежението - толкова по-тънък е кабела. Затова при далекопроводите се повишава напрежението за преноса. Но на теб ти трябва траф, който да захранва само реле на 12 волта, тъй че предвидения кабел ще ти е достатъчен. Каза май че ти е ясно как да се оправиш с реле.
dyordanov - помощник
Това за реле 12V което управлява 220 V го разбирам, но не ми допада, тъй като ми трябва допълнителен източник на напрежение (трансформатор 220-12V). A "Безнапреженов термостат" аз го разбирам като термостат, който на изхода си няма напрежение, но според MamyMy въпреки това, релето ще подаде напрежение към термостата, въпроса е какво напрежение ще подаде - 220V каквото е захранващото напрежение на релето? Ако е така, значи няма да ми свърши работа и наистина съм в заблуда :(
filmatoplo - майстор
Без значение кой за какво ще ги ползва тези термостати ,аз като чуя - без напрежение на изхода , разбирам че термостата не вади напрежение на изхода ,а има независим свободен контакт .На схемата този термостат може да бъде механичен ,или електронен с батерии - и служи само за разеденител на кабела сигнала .
bulhomes2 - майстор
Ми та те тия термостати са си безнапреженови. На тях ток не и трябва за да работят. Нали е един ключ с един нормално отворен и един нормално затворен контакт. И като стигне зададената температура затваря отворения и отваря затворения контакти. dyordanov взимаш си реле на 12 волта - примерно - http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... F+1A+RSY12 и го захранваш с траф за 12 волта, като едната жица от трафа минава през нормално отворения контакт на термостата. Когато той си повиши температурата, ще затвори веригата и ще включи релето. Което пък ще затвори веригата на 220 волта за помпата.

Ако и сега не можеш да се оправиш - по-добре си повикай електротехник, че става опасно!
dyordanov - помощник
С 12V-220V реле + трансформатор ще се оправя, само че аз си поръчах вече такова RM-16A, което работи с 220V и ако не ми върши работа и подава 220V на термостата, ще трябва да го върна.
bulhomes2 - майстор
Амчи к'во ща подава, като е на 220 волта? Смисъла на такова реле е с дребен прекъсвач (ключ, краен изключвател, ...) да управляваш мощен консуматор. В твоя случай няма никакъв смисъл. С него и без него все 220 волта ще пратиш до термостата. Нали искаше да е по-безопасно напрежението?

Много ми е интересно що за хуни са тия дечица. Аз две отгледах, ама не съм си помислял за такива притеснения.
filmatoplo - майстор
Аз залагам - Че няма напрежение на клеми NO и СОМ , това е оперативна верига ,ако е електронен този термостат - няма те трепе ток от тази клема .Дано да съм прав .
dyordanov - помощник
Тествах въпросното реле и на "Voltage Free Input" няма високо напрежение (има около 11V) - при даване накъсо релето се включва. Тоест ми върши перфектна работа, защото ми дава възможност да го контролирам със ниско напрежение, без да изисква допълнителен източник (явно си ползва от 220V входно което му подавам). Сега остава само да пробвам термостата (Prodigy) дали наистина ще работи със тези 11V - надявам се да не му трябват цели 220V за да превклюва.

Тема "Електронен контактен термостат?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: