Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Зависи талаша колко е едър ,по принцип който произвежда пелети преди това го минава през Фуражомелка да се смели на по Фин прах и чак тогава в пресата .Ако материала е предварително Фин - директно в пресата ,изисква и определена влажност .По скъпи са безшевните тръби но не си заслужава да се пести ,преди 30 години правихме 1 котел още работи вчера го видях - на въглища ,човека ме пита ще стане ли на пелети .Та този котел е с тряби 59 мм кожуха на ризата е 4 мм .
fbr - майстор
gergo91 написа:
при нас има склад за разкрояване на трупи и обмислям да вземам триците (талаша)
По пътя за работата ми, има фирма която реже, цепи и продава дърва. На двора има планини опилки от рязането. Явно не се води за ценна суровина, за да стои с години неоползотворено.
шоп - майстор
filmatoplo написа:
По скъпи са безшевните тръби но не си заслужава да се пести
100% съгласен, който пести от основата е обречен рано или късно в най-неподходящият момент и обикновенно в най-големите студове да мръзне. Защото авариите в отоплителните системи не се случват лятото, ами по закона на Мърфи се случват в лют студ и по празници.
gergo91 - специалист
filmatoplo написа:
Зависи талаша колко е едър ,по принцип който произвежда пелети преди това го минава през Фуражомелка да се смели на по Фин прах и чак тогава в пресата .Ако материала е предварително Фин - директно в пресата ,изисква и определена влажност .По скъпи са безшевните тръби но не си заслужава да се пести ,преди 30 години правихме 1 котел още работи вчера го видях - на въглища ,човека ме пита ще стане ли на пелети .Та този котел е с тряби 59 мм кожуха на ризата е 4 мм .
Ами талашът е с различна дължина от 5мм до 50мм с широчина (горе доло) 3мм и дебелина 1-3мм но, имам 3фазна фуражомелка. Поздравления за котела. И аз смятам че от ризите не трябва да се пести, както и от ламарината на самият котел :)
filmatoplo - майстор
Вчера сутринта се хванах и изчистих тръбите на камината ф-80 цяла дължина 2,5 м .Имаше само 3 ММ прахоляк .И вечер по навик отварям врата и почиствам вътре за да си гори добре на другия ден сутринта .И с голямо очудване установих че вътре няма черно опушено като преди ,също и кошницата чиста .На какво се дължи ,само да почистването на тръбите . :) Вечно го казвам това да се почистват камините , котлите и тръбите ,и при мен май работи .
gergo91 - специалист
filmatoplo написа:
Вчера сутринта се хванах и изчистих тръбите на камината ф-80 цяла дължина 2,5 м .Имаше само 3 ММ прахоляк .И вечер по навик отварям врата и почиствам вътре за да си гори добре на другия ден сутринта .И с голямо очудване установих че вътре няма черно опушено като преди ,също и кошницата чиста .На какво се дължи ,само да почистването на тръбите . :) Вечно го казвам това да се почистват камините , котлите и тръбите ,и при мен май работи .
Тръба на камина ф80 това за водна риза или за отоплене на топъл въздух :)
Честита коледа и весели празници :)
шоп - майстор
:-D аз залагам, че е за димоход
andro440 - майстор
АУСПУХ С ТУРБО
filmatoplo написа:
Димоход .
filmatoplo - майстор
Цялата ми кошничка на камината е от черна ламарина 3 ММ ,няма никакви следи от прегаряне ,мислих си че няма да изкара и месец .Но забелязах че каквото сложа за отражател близо до кошницата - прегаря за 10 тина дена .Явно там вътре в самата кошница се охлажда от въздуха който навлиза и не може да се нагрее че да прегаря .

Тема "Как да си направи сами пелетна горелка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: