andy_forresite написа:Той топли голяма къща. Радиаторите му са колкото в половин хотел.болера може и само с една ел задвижка да се командва .
Единия вариант за бойлера е да ползваш втора помпа и функцията на горелката за БГВ. Датчик "казва" колко градуса е t° на водата в бойлера и контролера на горелката включва помпата на бойлера. Трябва ти отделен щранг - тръба до бойлера и обратно независима от останалите тръби. Тръбата за подгрев може да я сложиш на малкия кръг. Да, трябва да имаш кръг за да го направиш така, а ти нямаш.
Другия вариант е като мен - един термостатичен трипътен вентил на входа на бойлера (отгоре) с изнесен сензор, закрепен на топлата тръба. На главата задаваш желаните градуси, при които да има циркулация през бойлера. Например 55 градуса. Така когато топлата тръба ти се нагрее до 55 гр вентилът ще се отвори и водата ще циркулира през бойлера. Като изгасне горелката, водата ще спадне под 55 и вентилът ще затвори - топлата вода ти остава в бойлера. При мен помпата тръгва на 49,5 градуса и се гаси на 44,3 градуса. По този начин, освен че запазвам водата в бойлера, имам и постоянно отворена точка при положение че всички термоглави затворят.
Правиш горелката да може да вдигне 70° на трета с отворени глави. След това гласиш порцията и другите анджъклами на втора така, че да поддържа желаната температура при нагласени глави и това ти е играта. Целта е да работи в 85-90% от времето на втора и при нужда да се включва третата степен да набере инерция и пак да върне втора. Настрой я сега в тези температури, за да може от петък, събота и т.н. като дойде СТУДът да може да си грее на трета и от време на време втора. А първа ще я търсим март месец... евентуално.
Добре е да си направиш три типа настройки - за температури над 0; за температури от 5 до -5 и от -5 до -80 градуса. Ако си ги следиш от компютъра работните мощности и си настройваш горелката през компютъра, може да си подготвиш три файла с трите типа настройки. Зареждаш всеки тип за секунди според кой искаш.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
wankata7108
- специалист
4600 мнения в "Разход на пелети!"
ники_ник написа:Благодаря на всички за споделената информация , която съм ползвал за моята конфигурация !!!Ще споделиш ли настройките си на горелката за сравнение? И аз съм със същата и отоплявам подобна кубатура с подобна конфигурация на радиатори и бойлер. Последният месец беше доста студено и разходът ми е 50-60 кг на денонощие. Благодаря.
-
Miro4774
- специалист
Къщата не е фрапираща 240/м2. Четя мнения на колеги с 400 кв/м и им работи на п1 и влиза в модулация. Чак толкова топлозагуби не ми се вярва да има къщата може нещо да не е наред със системата която е затворена с раширителен съд. Когато я напълвам да речем на 2 бара след около седмица пада на 1 бар. След това пак я допълвам за да има налягане в системата говоря когато котел е загрял го правя това. Чудно ми е къде отива тази вода ? Никакви течове няма. Защо спада налягането? Раширител и я съд ми се струва, че до някъде е пълен с вода.
lz2skt
- специалист
Бях писал за определен турболизатор,сравнително лесен за изработка. На тази страница на руският форум има модел.https://www.forumhouse.ru/threads/145124/page-3
andy_forresite
- майстор
Миро, останал съм с впечатление че твоята къща е 400 м2. Значи съм се объркал. Може да пресметнем приблизително колко топлина се губи ако искаш.
Не се сещам за вариант да губи налягане без да тече отнякъде. Аз имам една капеща връзка от поцинкована тръба, която ми я правиха на струг. Направих я аз с тефлон - прокапа. Повиках приятел - нави тефлон от 0,2 мм жълтия - капе и то повече. Помолих комшията който си направи котела сам - нави калчища ... прокапа. И взе та се увеличи. На ден губи по 2 л вода и доливам по 2-3 пъти на ден по малко. Много ме нерви и напролет ще го преправя нацяло с мед.
240 м2 са три етажа по 80, 2х120 или чисто отопляема площ? Това във връзка да преценим ориентировъчно загубите. Моята къщичка губи по 1.85 вата на квадратен метър при разлика от един градус вътре вън.
Пример за 100 кв.м. външни стени от единична тухла 25 см зид, 20 градуса вътре и 0 навън: 100 х 1,85 х 20 = 3700 вата.
Пример за 200 кв.м. външни стени, 23 градуса вътре и -10 навън: 200 х 1,85 х 33 = 12210 вата
Сега същото като второто, но с 10 см вата: 200 х 0,35 х 33 = 2310 вата
Добавяме пророците, вратите, таваните и пода.
Ако имаш 3х80 квадрата загубите през таваните ще са по-малки от 2х120. На един етаж 240 кв.м. са с най-много загуби през тавана щото е 240 квадрата таван все пак.
Не се сещам за вариант да губи налягане без да тече отнякъде. Аз имам една капеща връзка от поцинкована тръба, която ми я правиха на струг. Направих я аз с тефлон - прокапа. Повиках приятел - нави тефлон от 0,2 мм жълтия - капе и то повече. Помолих комшията който си направи котела сам - нави калчища ... прокапа. И взе та се увеличи. На ден губи по 2 л вода и доливам по 2-3 пъти на ден по малко. Много ме нерви и напролет ще го преправя нацяло с мед.
240 м2 са три етажа по 80, 2х120 или чисто отопляема площ? Това във връзка да преценим ориентировъчно загубите. Моята къщичка губи по 1.85 вата на квадратен метър при разлика от един градус вътре вън.
Пример за 100 кв.м. външни стени от единична тухла 25 см зид, 20 градуса вътре и 0 навън: 100 х 1,85 х 20 = 3700 вата.
Пример за 200 кв.м. външни стени, 23 градуса вътре и -10 навън: 200 х 1,85 х 33 = 12210 вата

Ако имаш 3х80 квадрата загубите през таваните ще са по-малки от 2х120. На един етаж 240 кв.м. са с най-много загуби през тавана щото е 240 квадрата таван все пак.
ники_ник
- специалист
filmatoplo написа:ники_ник написа:ЧНГ на всички ! Ще споделя и моя разход на пелети.30 години се отоплявах на въглища и дърва ,и лятото на 2016 реших да се простя с тях.Монтираха ми на Виадруса който е 29 кв горелка Фероли П7 35 кв през септември. Бях разпробил долната врата и монтажа с настройката стана за 1 час . Газоанализатора му бил разваленБях закупил 2 т Рико от Троян 5.5 кв кг 75% бук и на 6 октомври започнах да пускам горелката всеки ден При средна темп 10 градуса разхода беше 30 кг за 12-13 часа. Монтирах 2 прави и една крива плоча в котела.Температурата на 40 см. от клапата падна от 200 на 180 градуса и разхода започна да намалява с малко.През ноември извиках неволята и започнах сам да си настройвам горелката
През декември разхода ми беше 1,9 кг на час при външна темп.-8 +1 градус.Отоплявам 128 кв м 2 ет. около 340 куб м с 5 см изолация стиропор и сравнително качествена дървена дограма.Къщата е на северен склон на 700 м надморска височина.Радиаторите са с термоглави без стаен термостат и трипътен вентил.Обща мошност на радиаторите 14 кв + 7 кв мантел на бойлера , който е 150 л. сега на Рикотото му добавям чамови пелети 30 % 5,1 кв кг,Горелката е в модулация 1,2 и темп след клапата е 160 градуса на 2 и 140 градуса на 1 степен (с качествен термометър в средата на димоотвода )
на въглища изразходвах 1600-1700 кг донбас и 5 куб дърва на сезон.Пропуснах темп в помещенита ми навсякъде е от 22 през ноща до 19 през деня а горелката работи между 16 и 12 часа на денонощие.Благодаря на всички за споделената информация , която съм ползвал за моята конфигурация !!!
Здравей колега ,пишеш че нямаш стаен термостат ,кой гаси горелката ,ти или тя сама по температура .
Здравей колега и за много години ! През деня обикновено няма никой в къщи и пестя горивоВключвам я около 17 00 и тя си модулира между 60 и 70 градуса до сутринта, Изключвам я около 8 00. Събота и неделя работи и по 2часа около обяд.Несъм активирал нейния седмичен програматор.Поздрави
-
ники_ник
- специалист
D-meter написа:Здравей колега.Горелката ми се оказва преоразмерена и затова я държа на модулация между 1 и 2 степен,с настрйкиники_ник написа:Благодаря на всички за споделената информация , която съм ползвал за моята конфигурация !!!Ще споделиш ли настройките си на горелката за сравнение? И аз съм със същата и отоплявам подобна кубатура с подобна конфигурация на радиатори и бойлер. Последният месец беше доста студено и разходът ми е 50-60 кг на денонощие. Благодаря.
-
Т7-18
Т8-36
Т9-27
Т10-65
Т11-35
Поставил съм една шамотна тухла. следващият "тунинг" ще са турболатори

mitashki911
- специалист
andy_forresite написа: Това във връзка да преценим ориентировъчно загубите. Моята къщичка губи по 1.85 вата на квадратен метър при разлика от един градус вътре вън.Как се изчисляват загубите?
Пример за 200 кв.м. външни стени, 23 градуса вътре и -10 навън: 200 х 1,85 х 33 = 12210 вата![]()
Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература