Най - вълнуващия въпрос зимно време.
здравейте прегледах форума но не попаднах на подобна тема
Та питането ми е има ли някъде сравнителна таблица отностно разходите на различни видове горива.

Примерно в момента на сезон сеотоплявам с 3 т руско въглища дават им калоричност 7250kcal/kg 3000кг = 21750000 kcal за зима
Ако премина на пелети според данни от нета Дървесни пелети 4207 kcal/kg 21750000 kcal делено на 4207 идват орентировачно към 5.200 т.

Има ли логика в начина на изчисление
gnt69 - майстор
IvanK написа:
здравейте прегледах форума но не попаднах на подобна тема
Та питането ми е има ли някъде сравнителна таблица отностно разходите на различни видове горива.

Примерно в момента на сезон сеотоплявам с 3 т руско въглища дават им калоричност 7250kcal/kg 3000кг = 21750000 kcal за зима
Ако премина на пелети според данни от нета Дървесни пелети 4207 kcal/kg 21750000 kcal делено на 4207 идват орентировачно към 5.200 т.

Има ли логика в начина на изчисление
Логика има ама на колко купуваш въглищата.
Сметката е вярна. Палучих с 23 кг. повече, приравнено към обявена калоричност на пелети от слънчогледова люспа. Цена 140-220 за тон.
Както попита gnt69, колко ти струват въглищата?
въглищата бяха на 265 лв сега са малко над 300
но си остава цапането саждите в носа и дробовете
то е ясно че ще е по скъпо
но да може човек да се орентира за какво да се подготви и дали си заслужава

ако ми стигат 5 тона даже и 6 да са на слънчогледова люспа по средно 5 по 200 лв са си 1000
срещу 3 по 265 800 лв
разлика около 200 лв
мнението са много скъпо топлене на пелети не е ли малко пресилено
Последна промяна от IvanK на вт яну 10, 2017 12:24 pm, променено общо 1 път.
IvanK написа:
въглищата бяха на 265 лв сега са малко над 300
но си остава цапането саждите в носа и дробовете
то е ясно че ще е по скъпо
но да може човек да се орентира за какво да се подготви и дали си заслужава
Цената е почти съизмерима с тази на дървесни пелети, за разлика от удобството, което е в полза на пелетите.
Остава да се прежалиш за инвестиция в преустройването.
Четене му е родителката.
шоп - майстор
Записвам се в темата. Интересна ми е.
Минал съм по този път и за мен съм си направил сметката и избора.

Само искам да вметна: IvanK, ако мислиш, че с пелети няма да има - цитирам : "цапането саждите в носа и дробовете"

Ми има си го! Нали все пак е твърдо гориво, има прах и хамалогия при зареждане на бункера и прах, пепел, сажди при чистене на котела. Чистото отопление е само:централно отопление, газ, ток и донякаде нафта. Всичко друго дори и при пелети с цена 500 лв на тон, малко или много си огняр :-)
Последна промяна от шоп на вт яну 10, 2017 1:43 pm, променено общо 1 път.
andy_forresite - майстор
Пропускате КПД на горивния процес. Един стар котел на въглища с каквато и да е горелка има горещ ауспух. След доработка става по-добре. Същата доработка с въглища обаче не става щото няма да гори. Според мен може да намалиш калоричността на въглищата, да вдигнеш малко тази на пелетите и да добавиш 10-12% по-висок КПД.
Един път и аз да съм на същото мнение, като Шопа.
От две години не съм срещал такава цена, но както и да е.
Чудя се как не препоръча всеядна горелка.
Аз, ако бях чел повече, сега щях да съм с такава + леки промени.
Все пак, паля с копчето и не слизам да буам въглища между две канички вино.
шоп - майстор
Трифон, не се интересувам от пелети и не следя цената, но напоследък ми прави впечатление, че цената на торба пелети в Практикер, Хоумакас, Бриколаж е 7-8 лв.
Ми това си е цена около 500 и над 500 лв на тона. Румънски, австрииски-има ли значение при тази цена?

Относно феновете на слънчогледови пелети: ми края им се вижда. Евро субсидирането е на финала. Съответно ще забравим евтиното олио, което някои сипват в резервоара и пелетите под 200 лв тон:-(
Не знаех за цената в големите вериги. Не пазаря от там.
Олио ще се произвежда и за напред, но за цената на пелети от слънчо......Знам ли, в БГто сичко може. Та към въглища ли да се връщаме? Те ще свършат, после слънчогледа, изместен от палмите, дърветата и те са застрашени, като гледам държавната политика...И ко ши прайм???
Жива да ни бях!

Тема "Питане относно разход на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: