Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iliya_i - майстор
sokolov.91 написа:
Не искам вградена пералня. Това вече отива към подигравка. Не виждам какво смешно или чудно в заданието....
Колега, ще се опитам да ти обясня, но не знам дали ще го разбереш.
Тока и огъна от дърва/въглища много много не све понасят.
На времето - преди 50-60 години, когато са правени тези печки дето ги гледаш, нормите за електрическа безопасност са били съвсем различни (да не казвам хич ги е нямало). Повечето електроуреди по това време са били с открити реотани. В днешно време положението е съвсем различно. Всеки електроуред за да излезе на пазара трябва да мине през доста сериозни тестове. Стандартите за това не са български, а на Европейския съюз. Ако трябва ел. частта да се изолира както трябва от огъня, то тази печка буквално ще излезе "злкатна" и никой няма да си я купи. Това е причината никой производител да не прави подобни печки.
Да готварски печки на дърва има, има и готварски печки на дърва с водна риза, но няма конмбинирана печка на дърва и ток.
Добре дошъл в Европейския съюз през 21-ви век!
iva6ki - специалист
И аз не съм виждал такава за която питаш. Най близкото за което е сещам е "вулкан 5" или 6 които можеш да осъвремениш и добавиш водна риза аз имам 6, с две фурни комби ток-дърва и един котлон ток. Иначе сръбските готварски печки с водна риза са хубави пък лятото ще готвят на печка на ток.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
Та със керамичните бър, онагряващи котлони не виждам кой ще произведе исканата печка.
Хората си ги произвеждат без котлони, с керамичен плот , и изнасят в 15 държави.
Печката е KVS Moravia 9100 V.
nikolov333 - майстор
В тоя модел лично аз не виждам нищо електрическо..мисля, че изцяло си е на дърва.
sokolov.91 - майстор
iliya_i написа:
sokolov.91 написа:
Не искам вградена пералня. Това вече отива към подигравка. Не виждам какво смешно или чудно в заданието....
Колега, ще се опитам да ти обясня, но не знам дали ще го разбереш.
На времето - преди 50-60 години, когато са правени тези печки дето ги гледаш, нормите за електрическа безопасност са били съвсем различни (да не казвам хич ги е нямало). Повечето електроуреди по това време са били с открити реотани. В днешно време положението е съвсем различно. Всеки електроуред за да излезе на пазара трябва да мине през доста сериозни тестове. Стандартите за това не са български, а на Европейския съюз. Ако трябва ел. частта да се изолира както трябва от огъня, то тази печка буквално ще излезе "злкатна" и никой няма да си я купи. Това е причината никой производител да не прави подобни печки.
Да готварски печки на дърва има, има и готварски печки на дърва с водна риза, но няма конмбинирана печка на дърва и ток.
Разбирам какво казваш.
Преди 30 години комбинирана печка може - сега не може. Не защото е не възможно да се направи, а защото за да излезе на пазара в момента ще е на цената на хубав реномиран котел на пелети да речем и съответно никой нормален човек тръгнал да се грее на въглища заради това, че са евтини не би си купил такава печка. Разбирам не е на далавера да се правят такива печки. Сега са на далавера пелетите.
Само бих добавил ей така в духа на форума - баща ми преди 15 години взе същата печка на нафта и ток показана за пример в първия ми пост, изкорми частта, в която гори нафтата, отиде при тенекеджия да му свие една кофа подобна кюнец (тясна и дълга). На кофата горе и долу и изряза по един квадратен отвор 4х4 см. Изряза си от дебела ламарина един кръг малко по-малък от диаметъра на кофата, разпроби го с една бургия 12мм. колкото се може повече отвори. Завари на разпробития кръг 3 дебели и дълги болта и се получи подобно на скара. След това изряза на самата печка на лицевата част по един квадратен отвор горе и долу съответстващи с отворите на кофата когато тя е вътре в печката. След това си изряза кръгли ламаринки малко по-големи от външните отвори на лицевата част на печката и им удари по един нит в горния край така, че да може да отваря и затваря отворите благодарение на ламаринките и така да регулира горенето. От делно смени плочата на котлона с бързо нагряваща с 6 степени. Смени и ключа за котлона със 6 степенен. Изтърбуши оригиналните реотани във фурната и на тяхно място сложи реотани от раховец. Реотаните ги покри с неръждаема ламарина. Всички жици вътре в печката ги замени с такива с тефлонова изолация.
И така 15, че и повече години печката се отваря от горе през плота вади се кофата тип кюнец пълни се с въглища и малко дърва от горе, слага се обратно в отвора, в който би трябвало да гори нафтата, затваря се капака на плота и се пали печката. регулира си горенето с ламаринките и така... Лятото си ползва котлона и фурната на ток. Не е изгоряло нищо по електрическата част за толкова години. Нито кабел нито реотан нито ключ. Тази печка ме отгледа и още топли и готви... Какво да се прави - мизерия.
gnt69 - майстор
Няма ги вече никой не ги произвежда.Преди 20 години купих една къща и там имаше такава печка почти нова. Майка ми си я хареса и оттогава се топли на нея и готви на фурната. Мисля че един котлон изгоря но фурната работи още. Явно няма търсене на такива щом няма предлагане. И на английски търсих в гугала и там няма.
Mapek - специалист
Най-обичам да ви чета като почнете да обяснявате как нещо не може да стане, макар че никога не сте пипали, виждали или чели за подно нещо :-D
Точно такава печка имам на тавана. Стои си като "неприкосновен запас".
Пак точно същата преработена с водна риза, отоплява два етажа и водата на мой близък. Той даже има инсталиран котел, но за възрастните му родители печката е за предпочитане.
Ето и мойта цъкни
Chefo77 - майстор
Mapek написа:
Най-обичам да ви чета като почнете да обяснявате как нещо не може да стане, макар че никога не сте пипали, виждали или чели за подно нещо :-D
Точно такава печка имам на тавана. Стои си като "неприкосновен запас".
Пак точно същата преработена с водна риза, отоплява два етажа и водата на мой близък. Той даже има инсталиран котел, но за възрастните му родители печката е за предпочитане.
sokolov.91 написа:
Такава печка Бисер каквато колегата ми показа е точно каквото ми трябва, само да има водна риза. Май само той ме е разбрал какво искам. Само дето не искам да и правя аз или някой друг водна риза, а искам да отида и ако има от къде да си я купя готова. Това е и моя въпрос - Имал ли такава печка? Ако няма тогава вече ще се принудя да попитам как да си направя такава, защото пак казвам една такава комбинация би била не заменима в много ситуации.
Хайде пак го прочети това удебеленото и оцветеното, и прецени уместно ли е критикуването ти... :wink:
atanasov2004 - специалист
Привет! Ела да ти подаря такава печка-може и на нафта, може на дърва, фурната не съм сигурен е на ток. :-D Имам я в едно село близо до Димитровград. Много тежи-ела със помощници :-D
Mapek - специалист
Chefo77 написа:
Хайде пак го прочети това удебеленото и оцветеното, и прецени уместно ли е критикуването ти... :wink:
sokolov.91 написа:
Ако няма тогава вече ще се принудя да попитам как да си направя такава, защото пак казвам една такава комбинация би била не заменима в много ситуации.
...Би ли споделил?
iliya_i написа:
На времето - преди 50-60 години, когато са правени тези печки дето ги гледаш, нормите за електрическа безопасност са били съвсем различни (да не казвам хич ги е нямало). Повечето електроуреди по това време са били с открити реотани. Стандартите за това не са български, а на Европейския съюз. Ако трябва ел. частта да се изолира както трябва от огъня, то тази печка буквално ще излезе "злкатна"
Да ... готварски печки на дърва с водна риза, но няма конмбинирана печка на дърва и ток.
На европейския съюз му е през дръндъра за мен. Защо на мен да не ми е ... за него? Ръцете ми не са завряни някъде и никой не може да ми казва какво да правя за себе си! Няма да коментирам за откритите нагреватели и колко златна би излязла за да е достатъчно безопасна.
Защо да не споделя с питащ какво съм направил?
И като ще се изказваш, чети наистина всичко, независимо, че са дългички постовете :idea:

Тема "Има ли такава печка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: