Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bic - напреднал
Вичи написа:
Буфер е решение на половината въпроси и проблеми обсъждани тук. Той е като топлоизолацията - всяка инсталация може и без него, но с по-голям разход. Надявам се, че ще споделиш резултата след монтажа, сигурен съм, че разхода ще ти падне поне с 10 - 15%.
какъв е този буфер, и каква му е ролята...........
gnt69 - майстор
+1 Само когато има нужда, а нуждата я идентифицираме по пушека. :partyman:
Не пада ли много КПД на котела, като не се чисти? И аз съм на слънчоглед и чистя на 3 дни. Или да не се втелясвам чак толкова?
gnt69 - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Не пада ли много КПД на котела, като не се чисти? И аз съм на слънчоглед и чистя на 3 дни. Или да не се втелясвам чак толкова?
Аз като го почистя и се увеличават градусите на комина, явно повече се хлъзга пушека по стените. И аз не мога да си го обясня ама е така.
шоп - майстор
gnt69 написа:
Трифон П.Трифонов написа:
Аз като го почистя и се увеличават градусите на комина, явно повече се хлъзга пушека по стените. И аз не мога да си го обясня ама е така.
:-D :-D :-D

по принцип при почистен котел топлообмена е по-добър и съответно КПД то се повишава.
Саждите и нагара са лош проводник на топлина.

След почистване просто се увеличават площа на всички тръби, ходове, сечения и т.н. до заводските и комина тегли както трябва. Затова gnt69 ти се повишават градусите на димните газове. Аз не бих използвал думата " хлъзгане" :-) Можеш след чистене на котела да притвориш клапата на фукса ( ако имаш такава ) или да намалиш % на вентилатора.

Относно чистенето...ами изглежда аз съм много мъързелив. 24 дни не бях чистил нищо. А съм с въглища, в които има повече пепелно съдържание. Кутията под Виадруса ми е висока 1 метър и побира над 1,5 колички пепел :shock: :shock:

След над 3 седмици непрекъсната работа при -10/-20 градуса без да има индикации и връщане на пушек, реших да погледна :x пепелта бе стигнала до основата на горелката. 6 теникии от сирене с пепел изгребах.
Svezar - специалист
На 15-20 чувалчета /250-300кг/ пелети си чистя котела,разликата в темп. на газовете при чист котел и след изгорени 300кг е 30 градуса /при загрял котел и еднакъв пламък/ което си е доста :idea:
filmatoplo - майстор
Svezar -30 градуса нагоре или надолу при изчистен котел.
Svezar - специалист
Е,естествено че при чист котел градусите са надолу /около 170/,колкото повече пепел се трупа по стените толкова повече топлина бяга през комина /градусите на димните почват да минават над 200/ :idea: Друго което направих скоро беше опитно да установя колко е важна изолацията на това което топлиш :idea: При мен са 140кв.м /етаж и половина/ от изолирана къща+40кв.м пристройка с изолирана само фасадна стена /останалото опира в огради на комшии/ без изолация на плочата и пода. Та в тази пристройка живее тъщата и понеже замина за седмица на гости спрях радиаторите там да видя как ще повлияе на разхода. Та при едни и същи температури навън /от -3 до +3/ след като спрях да топля там разхода от 40кг стана 25 ,излиза че за съвсем малко над 20% от общата площ ми отива 40% от горивото /и пак не е толкова топло колкото в къщата/.....изводите си правете сами !
Последна промяна от Svezar на чет яну 26, 2017 2:30 pm, променено общо 2 пъти.
gnt69 - майстор
filmatoplo написа:
Svezar -30 градуса нагоре или надолу при изчистен котел.
Аз като изчистя и стават 30 нагоре. Затова много рядко само когато има нужда. Грейкото събира много пепелак между първия и втория ход на тръбите. Иначе това по стените като се събере повече и си пада самичко.И аз не мога да си го обясня ама е така. При почистен котел градусите са 130-140, при мръсен 100-110. :partyman:
Evgeniy - майстор
А сензора чистиш ли го?

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: