Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stanislav87 - помощник
Трифон П.Трифонов написа:
Човече, не прекалявай с изолациите!
Изолирай си плочата откъм гаражите и наблюдавай! Ако изолираш и отгоре, това означава плочата да е по хладна и възможност мухъла да остане по ъглите, където е термомоста. Заеби акумулиращият ефект, но точката на оросяване се приближава към помещението. Нали целта е поне да я отдалечим. Топъл под, стени и таван, това е не просто без мухъл, но и комфорт.
С вътрешна изолация, само ако няма други възможности и към съседи отгоре.
Нещо не мога да те разбера.
По принцип във всички ъгли на стаята почва да избива,а където е затворен с мебел е повече мухъла.Само таваните на гаражите и пода ли да изолирам ? Без стените, ако съм те разбрал правилно.
Иначе няма да изчезна, даже ще направя тема "как да се преборим с мухъла" ако се преборя :mrgreen:
Zoro5 - специалист
stanislav87 написа:
...Иначе няма да изчезна, даже ще направя тема "как да се преборим с мухъла" ако се преборя :mrgreen:
Да не видим тема "Как преборих stanislav87. Поздрави от Мухъла" :mrgreen:
Иначе няколко сериозни идеи (или почти):
1.Термотапети там където има мухъл - ще намалят повърхностната температура на стената. Дори и пак да се появи мухъл, поне лесно ще се изчисти заедно с тапетите. Или водоустойчиви тапети като за баня, да не поглъщат влагата и мухъла да се пързаля.
2. Бактерицидна повърхност - вар, сребърни йони и т.н.
3. Локално отопление - нагревателен кабел по ъглите (като този за дренажа на хладилните камери). Ще вдигне температурата на въздуха и ще създаде локална конвекция , да не се застоява и преохлажда. Обаче ще се черпи ток.
4. УВ осветление към стените - директно "пържене" на мухъла. Ако не стане с УВ да се пробва с ИЧ и микровълни. Боята от чернобилска пепел да се ползва само в краен случай! :)

Добре е да се намали общата влажност в помещението , но това няма да реши на 100% проблема, защото ъглите винаги ще са по-хладни, а пък и суперниската влажност е нездравословна.
Станислав, изолирай само таваните на гаражите, демек пода ама от долната страна и пиши ко става! Идеята е да стоплиш плочата. Така няма да има конденз, няма да има и мухъл.
preslav - майстор
"аз чакам, чакам вече час и свиря тоз рефрен" - оня с тоягата е дал много добра идея, която не е в разрез с никоя друга постановка за топлоизолация, но кой ли да погледне!
Bobi161 - напреднал
Сходен казус, но на ап. по високите етажи реших принудително бюджетно преди над 10г.
Апартаментът е с изцяло външни стени юг-запад-север, като имат някаква "заводска" изолация от 5см. стериопор, затворен с тънка бетонна панелка отвътре. Под и над него се греят само единични стаи и то икономично /ТЕЦ няма - всичко е на ток/. На едната стена - западна - има голям гардероб, който системно трупаше мухъл зад себе си, като в долния край беше най-много, естествено.
Поради безпаричие направих малко циганска работа - на пода сложих 2см. фибран /тогава имаше с по-висока твърдост/ и директно ламинат с подложката му в/у него. На стените залепих стериопорен тапет и в/у нго директно обикновен тапет. Това рязко намали конденза зад гардероба, но не изчезна. Затова се наложи да залепя 2-и слой тапет само зад него и пак тапет, както и един слой в/у гърба на гардероба. С което мухъла изчезна.
2г. по-късно смених конвекторното отопление с климатик, който е в страни от гардероба, успоредно на него и изчезна дори конденза от прозорците.
Подобно решение направих на един усвоен само от мен /нагоре и долу си е открито/ балкон - там без никакви други изолации - директно в/у пода фибран с ламинат и по стените стериопорен и обикновен тапет, а на тавана 2 слоя стериопорени пана и влага йок, ама там климатик от самото начало.
Важното в цялата работа беше, че внимавах никъде да не остава непокрито с изолация, особено в ъглите - там хубаво гледах да се прихлупват видовете изолации.
По-важното е, че мина достатъчно време, за да мога да твърдя, че съм решил проблема със сигурност! Но това е някакъв супер минималистичен вариант, изпилен ценово и то при конкретните условия - при по-големи загуби, респ. трябва и по-смислени действия :-)
stanislav87 - помощник
Станислав, изолирай само таваните на гаражите, демек пода ама от долната страна и пиши ко става! Идеята е да стоплиш плочата. Така няма да има конденз, няма да има и мухъл.
Добре ще изолирам плочата от към гаражите.Сега видях , че на фасадата на гаражите , демек до еркера дето изолирах няма външна изолация. Ще има ли ефект да направя външна изолация на стената дето стига до еркера,тя се пада външна на гаражите.
preslav - майстор
stanislav87 написа:
Добре ще изолирам плочата от към гаражите.Сега видях , че на фасадата на гаражите , демек до еркера дето изолирах няма външна изолация. Ще има ли ефект да направя външна изолация на стената дето стига до еркера,тя се пада външна на гаражите.
Макар и минимален ефект ще има!
stanislav87 - помощник
Проблем :mrgreen:
Гаража под спалнята не може да се изолира.
Дали да пробвам с вътрешна само на пода с фибран?
Bobi161 - напреднал
Само с пода няма да стане - по стената ще ти "пълзи студ" нагоре и вероятността за конденз и мухъл там ще е голяма.
В твоя случай аз бих сложил мин. 3см./2+1/ фибран кръстосано под ламината. И нещо като 2см. каменна вата по външните стени /или друга неронлива производна изолация/, което покриваш по избран от теб начин /гипс-, или друг фазер, отгоре със-без ламперия, тежък тапет, или просто латекс/. Варианти имаш, но считам, че това ще ти е минимума, от който да нямаш проблем. Според повечето инжове, с които съм коментирал подобни казуси, дори ще ти зададат още повече изолация. :)
stanislav87 - помощник
Bobi161 написа:
Само с пода няма да стане - по стената ще ти "пълзи студ" нагоре и вероятността за конденз и мухъл там ще е голяма.
В твоя случай аз бих сложил мин. 3см./2+1/ фибран кръстосано под ламината. И нещо като 2см. каменна вата по външните стени /или друга неронлива производна изолация/, което покриваш по избран от теб начин /гипс-, или друг фазер, отгоре със-без ламперия, тежък тапет, или просто латекс/. Варианти имаш, но считам, че това ще ти е минимума, от който да нямаш проблем. Според повечето инжове, с които съм коментирал подобни казуси, дори ще ти зададат още повече изолация. :)
За пода даже мислех 5-ца фибрам.
Проблема ми са стените с какво да ги изолирам.Защото на моя позната със външна и после вътрешна изолация въпроса с мухъла не се е решил.

Тема "Отопление за апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: