• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 42
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
kalin72 написа:
сега с климатиците им е по-леко (възрастни са и им е проблем да цепят и пренасят дървата) и плащат по-малко
Понеже и аз съм пред такъв проблем (отопление на възрастни хора на село), тези твоите съселяни, мислят ли, че са се стоплили след като са минали на климатици? Щото ако къщата няма никаква изолация, само сменена дограма, и се намира около КнежЪ....съмнявам се.
Да, ще са се стоплили ако климатикът е 1000+ пари.
С 2 леви - специалист
sinfon написа:
...
А карантията на слънчевите панели с добиване на ток и смяната на акумулатори и инвертори и тя е много икономична...
:? Що да сменям инвертор? Айде на 5-6 години може и да сменя акумулаторна батерия, може и на 10 години.
sinfon - специалист
С 2 леви написа:
:? Що да сменям инвертор? Айде на 5-6 години може и да сменя акумулаторна батерия, може и на 10 години.
Да-да. На 10 години акумулатор. Предвид качеството на акумулаторите по-скоро на всеки 3 години ще ги сменяш.
А инвертор ще смениш, защото и електрониката, която се продава е калпава.
Няма как да ми кажеш, че имаш малка сметка, като си дал 15К за слънчева инсталация, 10К за климатици и 7К за изолация.
Направо като чуя за тия "термопомпи" и така небрежно се подмятат някакви 15-20 хиляди лева..От къде тия пари бе?
infomar
С 2 леви написа:
sinfon написа:
...
А карантията на слънчевите панели с добиване на ток и смяната на акумулатори и инвертори и тя е много икономична...
Попадна ми една графика на фотоволтаична инсталация с 500 Wp точно каквото е вашата по мощност. Тази е за района на София дават следното производство на ток по месеци:

Изображение

При вас какво производство се получава, понеже виждам, че за декември и януари в нея дават получаване на 20-25 киловата за месец.... прекалено малко за покриване на някакви нужди, ако го разделим на 30 дена, и с наличните около стотина киловата от енергото, на вас ви стигат....
Аз очаквах/предполагах като не запознат, да се получат поне 150-300 киловата месечно...

http://www.unicad.bg/pv_kit_home_wkd.htm

Предполагам, че имате наблюдение колко киловата за последният отчетем месец (при 17 лв. сметка) имате произведени за да сравня с горната графика и да разбера дали данните в нея са заблуда а реалното е много повече. (явно гадовете заблуждават за да не ги купуване :? )

Ако на вас ви стига тока от 500 ватаовият солар, що да не ми стигне и на мен.... замислям се да си поставя някакво подобно чудо и да икономисвам.... :?

Затова моля най учтиво да споделите как се движи производството на ток и консумацията му по месеци, но реално за да си направя извод дали да постъпя като вас и да монтирвам....подобна система.
С 2 леви - специалист
Фактура ще се постарая да взема от евн другия месец, щото дори не знам къде се плаща тока - всичко ми е по банков път, теглят си от сметката колкото им трябва, това и за ВиК, само парното плащам на ръка, щото ми е на 1 минута пеш от дома. Слънчевия панел храни основно хладилника и разни маломощни джаджи през деня, ако има слънце, ако няма се ползва ток от мрежата.
infomar
Нямате ли наблюдение колко киловата месечно произвежда и колко консумирате.... няма как да не го следите. Последният месец поне колко киловата е - 10,20,50,100...300?
Не ме интересува фактурата ви от енергото - за мен е ясно че тока ще е около стотина киловата/17 лв. Няма да се лъжем я... големи хора сме!! :partyman:
С 2 леви - специалист
Нищо не следя, щото няма къде да се следи, всичко е самоделка, сглобено на място. Панели Шуко от Белгия докарани 2 броя, купени там от приятел, акумулатор LiFePO4 40Ah 24V пакет, зарядно и защита, купени по интернет, инвертор чиста синусоида с железен трансформатор 600W правен, малко автоматика, за да работи цялата галимация, като on-line UPS. Това е за хладилник, няколко датчика, гсм-модул и малко друга електроника.
ПП Всичкото това е набутано в шкаф и забравено. Поне, докато работи.
Zoro5 - специалист
infomar написа:
.... замислям се да си поставя някакво подобно чудо и да икономисвам.... :?
Може нещо и да икономисаш , но няма да са пари. Поне ще инвестираш в развитието на техническия прогрес. :)
От фотосоларки могат да печелят само тези, които въртят далавери с енергото. Но ти явно не си от "избраните"...
С 2 леви - специалист
Ето малко числа и графики...
Прикачен файл:
evn.jpg
Прикачен файл:
evngr.jpg
evngr.jpg (48.54 KиБ) Видяна 1977 пъти
Pavkata_svt - специалист
Да се влюча и аз в темата.
Здравейте,прочетох почти цялата тема и се удивявам на сметките за ток на някой.
Отоплявам 120 кв.м. къща на един етаж с вътрешна изолация на стени и тавани.Това са 6 стаи ,коридор и бана с тоалетна.Всички ел.уреди са дублирани защото живеем две домакинства-6 човека.Единични са само сушилна за дрехи и 200л. бойлер със серпентина затоплян от котел с въглища(когато гори,иначе на ток) и 8 бр. радиатори захранвани от котела.
Ползвам и един "конвектор" 3КВт предимно сутрин за малко ,докато децата се оправят за училище защото котела ололо 24.00ч вече е загаснал( през нощта не гори).
Сметката зз ток е 180-220лв. месечно + 1т.въглища средно около 300лв.
Температурата на която се чувствам най добре е 24гр.
лятото ,и зимата я поддържам същата във всичките помещения за да ми е уютно.
За климатици не си и помислям, а на дърва по мои сметки сената ще е пак същата около 300лв. ако се купуват законно :-D .
Лека вечер.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 42

Тема "Отоплението на дърва ще е най-изгодно тази зима - как ги изчислиха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: