Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ясен3 - помощник
Вичи много много не те разбрах но нека видим какво съм разбрал.Трябва да преместя помпата между трипътния и входящия колектор така ли?
vrangelov - специалист
Ясен3 написа:
Левите колектори са за 4 радиатора и една лира от които работят 1 радиатор и лирата.Когато наглася 40 градуса на трипътния и помпата работи не загрява входящия колектор на подовото за изходящия да не говорим.Когато наглася 60 градуса на трипътния нещата заспиват но аз искам подовото да работи на 40 градуса.Ето това е проблема.Предполагам че когато трипътния е на 40 градуса потока смесена вода който пропуска трипътния е по слаб( не знам как се нарича налягане ,дебит....) от този който върти през помпата.Фактически помпата си върти една и съща вода и не може да вземе топла вода от трипътния.А когато съм нагласил 40 градуса на трипътния а помпата я нямаше на входящия колектор всичко беше наред но на изходящия беше студено и на пода в къщи беше студено.
Не можеш да пускаш вода с температура 60°C през пода. Това никъде го няма.
Ако ще си търсиш майстор, гледай да не е същия "хубавец" или такъв като него. Ако сам ще си преправяш инсталацията, отдели ден - два и виж първо как го правят хората и после си начертай една схема за твоето подово и я пусни тук да търсим кусури.
Поствам за начало един PDF, взет от Интернет с твоята схема за свързване на трипътния вентил. Намира се на предпоследната страница. >>>Цък<<<
Ако решиш сам да го правиш, ще погледна и за някаква схема с хидравличен изравнител. На тази котелът го играе такъв.

Източник

P.S. Писали сме заедно
filmatoplo - майстор
:) :)

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (105.05 KиБ) Видяна 3068 пъти
Вичи - специалист
По твоята схема:

Прикачен файл

Ясен 3.jpg
Ясен 3.jpg (26.21 KиБ) Видяна 3058 пъти
filmatoplo - майстор
:) От пет схеми дано разбра вече колегата . :)
Ясен3 - помощник
Ето какво измъдрих с Ваша помощ.Ако нещо не е така моля за съвети.

Прикачен файл

DSC_0061.JPG
DSC_0061.JPG (61.53 KиБ) Видяна 2927 пъти
filmatoplo - майстор
Между термометър и помпа за подовото сложи възвратна клапа като на моята снимка - онова бронзовото.Като цяло инсталацията е сгрешена ,и двете помпи трябва да са поставени преди своята зона ,в случая едната помпа задвижва потока в тръбите ,а втората помпа дърпа от този поток - това не е много добре .Огледайте инсталацията и ще видите разликата .
Вичи - специалист
При завареното положение, това е единственото, което може да се направи. Има какво да се желае, но по скоро ще проработи ( зависи от мощността на двете помпи - дали няма да си пречат). Да си знаеш обаче, че не си с идеалната инсталация. Липсата на кранове и филтър ще създаде евентуални проблеми при експлоатацията и поддръжката. Не ти е добро управлението на температурата в стаите, трудна ще е настройката на дебитите за подовите и радиаторните колектори. Без дебитомери на серпентините е възможно да ги изравниш, но не е лесно...Обаче това е положението - няма как да направиш всичко отначало. Ако не те домързи, пиши как е като я преправиш.

Филм, какъв е смисъла от възвратната клапа? Знам, че често ги слагат при такива кръгове, но аз не вдявам как може да тръгне обратна циркулация при спряна помпа.
Ясен3 - помощник
А ще има ли проблем когато котлето(помпата на котлето) не работи а другата помпа(на подовото) работи?
Вичи - специалист
Проблем с какво?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: