• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Всеки контролер е с разлини параметри, както и един модел горелка се различава от друг модел. Диаметър на шнек, стъпка, обороти на редуктора и т.н.

Моите настройки за въглища са:
подаване 99 секунди
пауза 20 минути
вентилатор на 3 степен
това при температури около и над нулата

При -15/-20 външна температура, настройките бяха:
подаване 99 секунди
пауза 15 минути
вентилатор на 5-6 степен ( от 12 възможни )

Пелетите обичат по-чести подаваня с по-малък интервал. Например 10 секунди подаване на 50 секунди пауза.

Първоначалното запълване аз го правя автоматично: 99 сек работа шнек и 5 сек пауза. За 3-4 мин пълни целият шнек и главата на горелката. С газова горелка запалвам за 1-2 мин въглищата и това е:-)

Като достигне зададените градуси горелката ( 60 да кажем) вентилатора спира и градусите се качват с 2-3 десети от градуса.
phantom_ - специалист
]Днес хванах флекса
Прикачен файл:
DSC_0006.jpg и ето какво стана
Прикачен файл:
DSC_0005.jpg изглед отпред
Прикачен файл:
DSC_0010.jpg след малко кройки се получи това
Прикачен файл:
DSC_0009.jpg
Прикачен файл:
DSC_0017.jpg и тест на слънчогледови пелети
phantom_ - специалист
И ето изглед на новите дупки
Прикачен файл:
DSC_0023.jpg така станаха
много добре гореше но тук трябва шнека доста да подава ,не е като при въглищата :mrgreen:
Ето го и нагледно :-D
https://www.youtube.com/watch?v=j8r5-KmZ30E
filmatoplo - майстор
Голяма горелка може да поеме гориво за около 50-70 киловата ,така изглежда .
Andri01 - майстор
Просто информативно / един тъп въпрос/: пепелта от въглищата няма ли да запълни главата на горелката по някое време? Или всяка нова порция въглища избутва пепелта навън? Ако е така няма ли опасност от запушване на отворите за въздух / при спрян вентилатор в момента/?
phantom_ - специалист
filmatoplo написа:
Голяма горелка може да поеме гориво за около 50-70 киловата ,така изглежда .
Да главата стана около 25см дълга, събира около литър може би като обем, а може и по малко :? Не съм го мерил точно.Главно целта ми е да може да гори въглища :rolleyes:
Andri01 написа:
Просто информативно / един тъп въпрос/: пепелта от въглищата няма ли да запълни главата на горелката по някое време? Или всяка нова порция въглища избутва пепелта навън? Ако е така няма ли опасност от запушване на отворите за въздух / при спрян вентилатор в момента/?
Като я пробвах на въглища а и сега на пелети,нямаше проблем, новата порция гориво избутва старата,при теб нали е пак така?Трябва да направя отвор отпред за да може да се чисти ако се запуши евентуално :roll: Ако виждате нещо нередно казвайте,затова е форума и съм я пуснал тук да давате акъл и вие :-D
шоп - майстор
Andri01 написа:
Средно за един сезон работа се събира 1-2 шепи пепел в главата на горелката. Все пак отворите не са толкова големи за да падат едри бучки, а ситната пепел вентилатора я продухва. На полските чугунени гривната на главата се вади нагоре. На руски самоделни горелки съм виждал капаче от долната страна с две болтчета и клингеритова гарнитура.
phantom_ - специалист
И аз нали от Грейко гледам долу горе...уж така ще става с капаче :roll:
ediv - специалист
filmatoplo написа:
Шоп -кажи нещо за ориентир колко секунди ти подава и през какъв интервал .Трябва ми да докарва 25 киловата най много .Ще го пробвам котела на пелети .Значи ръчно да напълня горивната камера до отворчетата и да запаля с нещо пелетите ,след туй пускам вентилатора - така ли . :) и каквото сабя покаже.Как работи примерно - Вентилатора раздухва до зададената температура и спира предполагам ,без него котела вдига ли още температура ,айде 5 градуса не са фатални - да не съм на варда с маркуча. :lol: Днес мина водната проба ,утре включвам 3 помпи и съм готов за старт .
Напълни догоре, докато започне да прелива, засечи за 6мин. колко пелети са преляли и от там си пресметни за 25кw колко секунди на час трябва да работи шнека, делиш на равни интелвали и т.н .Въздуха ще го натъкмиш.
phantom_ - специалист
Вентилатора за тези горелки трябва ли да прави голям напор?Защото ми изпадна един от хладилна витрина широк около 25см дълъг и прави голям дебит но като го запуша няма голяма сила?!?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19

Тема "Всегоривна горелка направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: