• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
Обръщам се към всички, но ако мога да получа и съвет от Лазар ще се радвам!
Искам да попитам правя си система за отопление на газ. Апартамента ми с изложение изток - запад. Хола и трапезарията са ми 27кв.м., спалнята е 13кв, детската е 10кв, коридора ми е 8кв, банята ми е 3кв. За тези параметри на апартамента ми предлагат следните марки двуконтурни газови котли:
1. ARISTON GENUS PREMIUM EVO 24 Газов котел с мощност от 2,5 до 25 kW
2. VIESSMANN VITODENS 100-W Газов котел с мощност от 4,7 до 26 kW.
Може и да сте го писали някъде, но да не съм го открил за да го прочета.Благодаря предварително за отговорите. :)
naskov - майстор
Тук си на точното място :wink:
andro440 - майстор
mirkotooo_80 написа:
Здравейте,
Обръщам се към всички, но ако мога да получа и съвет от Лазар ще се радвам!
Искам да попитам правя си система за отопление на газ. Апартамента ми с изложение изток - запад. Хола и трапезарията са ми 27кв.м., спалнята е 13кв, детската е 10кв, коридора ми е 8кв, банята ми е 3кв. За тези параметри на апартамента ми предлагат следните марки двуконтурни газови котли:
1. ARISTON GENUS PREMIUM EVO 24 Газов котел с мощност от 2,5 до 25 kW
2. VIESSMANN VITODENS 100-W Газов котел с мощност от 4,7 до 26 kW.
Може и да сте го писали някъде, но да не съм го открил за да го прочета.Благодаря предварително за отговорите. :)
Зимата, без отопление, до колко ти пада температурата в хола ?/
До сега бях със дървена дограма, но в момента съм я сменил с пвц 5 камерна и 3 стъклопакет, тази зима с дървената дограма в хола беше 16градуса без да се пали печка в апартамента.
Благодаря Ви предварително за отзивите. :)
Явно никой не иска да се повтаря, но поне ме насочете къде сте писали по тази тема да го прочета!
vrangelov - специалист
Има тема. Не знам, дали ще ти се чете толкова.
Каквото и да вземеш, вероятно все ще трябва да го ограничиш на 10-ина киловата.
Виж и този. Едноконтурен е, но това не е голям проблем. Важното е, че е с ниска минимална мощност.
В твоят случай, колкото по-къса клечка изтеглиш, толкова по-печеливша ще е тя.
При радиаторите е на обратно.

Поздрави
Vrangelov да уточня само дали съм разбрал правилно. Котела с по - ниските киловати е по добре от този с по - високите така ли? Но немския е с 4.7кв а италянския е 2.5кв минимални стойности. Според мен не е голяма разликата, но все пак аз съм новак и не разбирам толкова много. И двата котела са на еднаква цена така че цената не е фактор.
vrangelov - специалист
mirkotooo_80 написа:
... Котела с по - ниските киловати е по добре от този с по - високите така ли? ...
Правилно си разбрал. При малко жилище котел с по-ниска минимална мощност е по-подходящ от такъв с по-висока минимална мощност. Първият ще гори по-икономично в преходните сезони и при "меко" време.
При повечето котли КПД е максимално при номинална мощност, която е равна или малко по-ниска от максималната. Съответно КПД пада при отдалечаване от нея. При по-студено време по-икономичен би трябвало да е котел с по-ниска максимална мощност. Затова ти предложих да погледнеш 14 kW-овия на Bosch (сините думички в предното ми мнение са линкове). Другата малка подробност е, че не съм чул някой да хвали италиански котли.
Голямата подробност е там, че за да ти е икономичен котелът, трябва и инсталацията да е подходяща.
ESPACE - майстор
vrangelov написа:
При повечето котли КПД е максимално при номинална мощност, която е равна или малко по-ниска от максималната. Съответно КПД пада при отдалечаване от нея.
Това важи за обикновените котли, при кондензните КПД е най-високо при ниска температура на водата и по ниска мощност
vrangelov написа:
Другата малка подробност е, че не съм чул някой да хвали италиански котли.
Аз като човек ремонтиращ много марки котли ще ти споделя че в доста немски котли има много италиански компоненти, обратното е рядко срещано. Изводите всеки да си ги прави сам. Моето виждане е всички котли са горе долу с едно и също качество. Ако има марка обаче която не харесвам то тя е Ariston.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на кондензен котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: