• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Този тройник може да се направи с обикновен тройник и коляно при нужда .
andy_forresite - майстор
Може. Отбелязал съм го в началото. Не ми хареса че водата трябва леко да се върне за щранга към радиатора в спалнята и че ми отнема повече място - тръбата за топла вода към двата радиатора трябва да я пресуча по-рано, а в ъгъла седи голям гардероб и ще скрие каквото и да сътворя там.
Сега се колебая как да пробия дупките в пода:
- една до друга
- една след друга
- под ъгъл примерно 45°
Засега съм избрал втория вариант. Така само топлата вода към двата радиатора няма да върви точно до стената, а леко ще се извие. Другите ми идват добре и към 600/1800, и откъм котела.
filmatoplo - майстор
Без снимки трудно си го представям, имай предвид че трябва да гледаш да не се получи место по тръбите което няма да може да се обезвъздуши.
andy_forresite - майстор
Не знам как да избегна такива места.
Подаващата тръба тръгва вертикално нагоре от изхода на котела, върви до стените с 90 градусов завой чрез коляно, тръгва направо водоравно и среща тройник Ф32 на същата височина. Помпата смуче от котела (на изхода) и прибутва водата през Ф32 до тройника.
От този тройник имам извод нагоре около 70 см височина с редукция Ф25. Тази тръба Ф25 70 см висока влиза във фитинга, за който питах. От едната линия на този фигинг, която е по-дългата от двете, по тръба Ф25 водата тича хоризонтално 8 метра, прави завой 90° и стига тройник Ф25 с входа към радиатор чрез редукция Ф20. От същия този тройник съм продължил също с ф20 ППР тръба до радиатор в съседната стая.
Другият изход на фитинга е с редукция Ф20, която тръба върви 4 м водоравно, прави 90° завой и влиза горе в радиатор 600/1800.
Изходът направо от тройника Ф32 също е с редукция Ф25, върви водоравно към 8 метра и стига тройник Ф25.
Чупката 90° е за алуминиев Н500 с 20 глидера (3320 W). Тя ще ми е с Ф25 защото по пътя към радиатора ще слагам тройник с редукция Ф20 за 80 литров бойлер.
Правият изход от тройника ще е за конвектор тип вътр. тяло на климатик. За стенен монтаж демек. Ще го захраня с Ф20. Мисля да сложа редукция Ф20 от тройника и с него да захраня и върна водата от конвектора.
Студената тръба върви под топлата на няколко см разстояние. Не знам дали ще има проблемни места. Помпата ми е от старите грундфос УПС 25 ... нещо си. Ще взимам нова с показание за консумация и дебит. Мен ме интересува дебита и затова. Спрял съм се на 25/60 180 без ауто адапт че с него са златни :? Четири радиатора общо 12600 W, 80 л бойлер и конвектор. Ватовете в двете посоки на тройника са почти еднакви.
andy_forresite - майстор
И след този 1 км пост да те попитам дали да сложа кранове на изходите от някои тройници, където ти мислиш че няма да има еднакъв дебит :? Става въпрос ако от единия извод на тройника водата минава с по-малко съпротивление и така другия му извод да остава с по-малко дебит. Мога да притворя единия кран и да изравня нещата. Затова питам дали да взимам кранове и къде да слагам.
vrangelov - специалист
andy_forresite написа:
И след този 1 км пост да те попитам дали да сложа кранове на изходите от някои тройници, където ти мислиш че няма да има еднакъв дебит :? ...

Здравей,

Аз не видях в темата някой да мисли, че няма да има еднакъв дебит.
Драсни една скица(схема), преди да си започнал да лепиш, че и два километра да е постът, не се разбира достатъчно ясно за какво става въпрос.

Поздрави!
nikolovvd - майстор
andy_forresite написа:
Помпата смуче от котела (на изхода) и прибутва водата през Ф32 до тройника.
Ако котела е на твърдо гориво - домбаски въглища, мисля че помпата трябва да е на студената вода на котела, т.е. да набутва водата в котела.
Казва се трипътник за разлика от тройника
  • 1
  • 2

Тема "Трябва ми такъв фитинг ППР" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: