• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
todor.dimitrov - напреднал
Здравейте,

имам почти изцяло изградена отоплителна система която включва:
- Котел на пелети разположен в котелно "залепено" за една от стените на къщата.
- Подово отопление 70 квадратни метра.
- Буферен съд 200л. разположен в котелното.
- Бойлер 150л. със серпентина разположен в подпокривното пространство на къщата. (Тръбите за топлата и студена вода се подгряват с кабел за подгрев и терморегулатор за да се избегне замръзване)

Въпроса е свързан с тръбите които свързват бойлера към буферния съд. Проблема е че минават по външната стена на сградата покрити с изолация 8см. и предразполага замръзване когато помпата за бойлера не циркулира.

Вариантите за които се сещам за решаване на проблема са:
- Постоянна циркулация на помпата на кръга за бойлера при минусови температури.
- Използване на антифриз но предвид обема на буфера, и тръбите на подовото количеството ще е меко казано значително.

Има ли по-интелигентно решение на ситуацията в която се намирам ?
jabata - специалист
Циркулациятам невинаги решава проблема със замръзването. Ако се случи някой студ -25 навън, и помпата не работи има опасност от замръзване.
Вариант е просто да минават на топло място, където никога няма опасност от замръзване....
Затова най-добре да сложиш Антифриз в системата. Даже не антифриз (пропилен гликол), ами етилен гликол, той е по-скъп и се използва при колекторите за топла вода. Проблема е, че пропилен гликол-а широко приложим при автомобилните охладителни инсталации, е силно отровен, и ако има макар и лек теч в серпентината на бойлера, ще си отровиш водата в бойлера.....с която след това ще вземеш да миеш чинии.....
radius - майстор
Бързо си коригирай поста, че си ги разменил. :wink:
preslav - майстор
Вкарай тръбите към бойлера вътре в къщата.
шоп - майстор
Няма ли възможност да вкараш серпентина в буфера? Да кажем от неръждаема гофрирана тръба.
Hursa - майстор
Има ли клапани "на кръга за бойлера"?
todor.dimitrov - напреднал
Благодаря на отзовалите се!

- Няма вариант да прекарам тръбите за бойлера през топло помещение.
- Няма вариант да поставя и серпентина на буферния съд. (Сега си оценявам грешката че го взех без такава)
- Кръга на бойлера няма никакви клапани но предполагам ще е нужен един възвратен клапан.

Изглежда че все повече нещата отиват на голямо количество антифриз (пропилен гликол).
шоп - майстор
todor.dimitrov написа:
- Няма вариант да поставя и серпентина на буферния съд. (Сега си оценявам грешката че го взех без такава)

Изглежда че все повече нещата отиват на голямо количество антифриз (пропилен гликол).
Досега не съм срещал бойлер или буфер над 80 литра на който да не мога да монтирам серпентина!!! Сигурно сте чели темата ми: нагледно монтаж на неръждаема серпентина в бойлер?

200 литра антифриз в буфера + още сигурно 50-60 литра в подово и система са около 200 лв разход за 50 ина литра концентрат. + е че само го купувате и наливате. Нищо не преправяте. Вариант е все пак.

Аз лично обаче бих монтирал серпентина или външен пластинчат топлообменник, защото утре не се знае какво още може да се добави...я солар я още буфери или бойлери.
burkov - специалист
Колега от къде е пропилен гликола на тази цена?
Ще трябва да наливам скоро, и да не се набутвам по 8-9 кинта на литър.
шоп - майстор
Писал съм за антифриз концентрат до -72 градуса. Аз ползвам такъв по 4лв литъра

При буфер без налягане и серпентина в бойлера няма как антифриза да влезе във водопровода дори и при при пробив на серпентината.
  • 1
  • 2

Тема "Предотвратяване на замръзване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: