Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kati_v - помощник
Здравейте!
Извинявам се, че пускам такава тема, но четох и установих, че нищо не разбирам. Предстои да се преместя в ново жилище, в което досега са се топлили с климатик в едната стая и с някакви духалки, доколкото разбрах.
В сградата има на газ, но се колебая между газ и комбинирано отопление на пелети и въглища или само на пелети. Не мога да преценя какво ще е най-изгодно и за разкош нямам особено голям бюджет. Ще съм изключително благодарна за всякакви съвети и насоки.
Жилището е 106 квадрата, с вътрешна изолация на външните стени, хубава дограма, последен етаж и отгоре има таван, на който може да се сложи котел и евентуално горивото. Колко долу-горе би излязло и за какво да гледам.
Благодаря!
bat_danio - специалист
Сметнете си хамалогията да се мъкне пелети/ въглища до тавана по този параграф газта е без аналог(освен тока). Като цена обаче на въглища ще е най-евтино и най-трудоемко.
kati_v - помощник
Благодаря!
Цялата трудност идва от това, че гоня хем нисък разход през зимата, хем ниска цена на инсталация. А цените на газта са непредвидими, за съжаление. Четох в темата за цените на отопление на газ и не мога да преценя доколко е изгодно, споменават се и сметки по 400 лв. на месец, което ще ми дойде в повече, а поне първата зима ще трябва да се топли минимум едни помещение през деня, защото ще има малко дете в жилището.
Мъкненето не ме притеснява толкова - има асансьор до последния етаж и всъщност ще се носи един етаж само. Таванското помещение е 20 квадрата и има къде да се складират. Но пък комбинираните котли на въглища и пелети са по-скъпи май, а и нямам представа кои са добри [-(
imegogo - специалист
при положение,че имате газ всичко друго е компромис и въпрос на тънки сметки знаете ли колко мръсна,трудоемка и досадна работа е почистването обслужването на котел с твърдо гориво отделно,че ставаш целия в прах,ако зареждаш въглища пуши и мирише на последния етаж комина колко е дълъг и какъв е диаметъра му дали ще тегли добре ?
grants - специалист
Колега ако се ограничен откъм финанси газта по-скоро отпада, спрямо пелетите според мен идва по-скъпо и като иснталация и като месечен разход, но спестяваш хамалогията. При пелетите няма чак толкова цапундрене, ако имаш къде да монтираш котел ще е най-добре иначе камина. Въглища в никакъв случай не бих избрал лично аз !
Ето едни груби сметки отпреди 3 години, когато изграждах моята инсталация - етаж от фамилна къща 80кв 3 стай 4 членно семейство, пелетна камина с инсталацията с мой труд около 3500-3700лв без бойлера, от миналата година вързах и бойлер с панели +1200лв. Тази зима изкарах с 1.5т пелети или средно за 6 месеца по 130лв/месечно за ток+пелети.
Разбира се тея сметки са си строго индивидуални за всеки и като инсталация и като месечен разход !

Поздрави !
andy_forresite - майстор
Камина с пелети е по-добре от котел. По-малко гориво ще гориш. Как се качва котел на таван си нямам идея. Това бих го отхвърлил като вариант ако е за в нас.
От газ не разбирам въобще. Знам че е най-голямата лесния и около два пъти по-евтино от на ток, като тук нямам предвид климатик. А щом има и климатик, супер. Октомври, ноември, част от декември, края февруари и до края на сезона, може да го ползваш целодневно за едната стая. Камината може да се пали късния следобяд.

Грантс не е мерило за разход на пелети. Той е рекордьорът по нисък разход или аз поне не знам за друг съфорумник с по-малък, но и да има, то ще е същото като него. Просто за единия пример аз със 130 лева на месец за пелети съм умрЕл от студ просто... Виж 1,5 тона до края на ноември - може.
grants - специалист
Хах аз затова съм и написал, че всичко си е строго индивидуално :) Над нашия етаж(последен) правихме същата иснталация, същата камина но от Декември до края на Февруари камината глътна 1т ..
kati_v - помощник
imegogo написа:
при положение,че имате газ всичко друго е компромис и въпрос на тънки сметки знаете ли колко мръсна,трудоемка и досадна работа е почистването обслужването на котел с твърдо гориво отделно,че ставаш целия в прах,ако зареждаш въглища пуши и мирише на последния етаж комина колко е дълъг и какъв е диаметъра му дали ще тегли добре ?
Имам представа, живяла съм в жилище, което беше с парно на твърдо гориво от старите котли и е хамалогия. Затова започнах да обмислям варианта с пелетите, защото ми се струва компромисен спрямо обслужване и цена. Но при положение, че така и така котел ще се слага, се замислих за вариант комбиниран, ако ни дойде нанагорно с пелетите. Сега чета в темата за слънчогледовите пелети за камини Грейко и звучи примамливо.

За камина в жилището не се бях замисляла - от една страна ще спести някой радиатор, но предполагам замърсяването е по-голямо.
Иначе таванът е таванска стая от 20 квадрата. Има скосения, но високата част е достатъчна, поне половината помещение е.
LazarGanev - "Велик майстор"
Газът няма конкуренция нито като инвестиция, нито като месечна сметка, да не говорим за икономия. Така или иначе цените на енергоизточниците са обвързани

Тема "Отопление на газ или пелети или пелети и въглища???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: