• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 327
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Чираче - майстор
Не, нямам в предвид настройките. А автоматиката в цялата система.
andy_forresite - майстор
Дай размери на стаята с камината, брой прозорци и площта им, с колко врати към външната среда е и ще има ли радиатор там?
niknolti81 написа:
здравейте имам два радиатора 1.8м./60см. един радиатор 1м./60см. смятам да сложа и лира в банята 1кw. от сервиза ми казаха че
ecoSpar минима 12кв. ще ми е достатъчна но аз си мисля за алба 18кв.
проблем ли ще е ако камината надвишава мощността на радиаторите. дали ще качи разхода на пелети.
понеже апартамента ми е студен ще отоплявам около 70м2 и мисля че 12кв.може да не е достатъчна мощност.
Най малката възможна за тия квадрати.
Чети повече и смятай, има калкулатори в нета, имаш още малко време.
Мерцедес S 600 и с 20 да го караш, пак ще гори повече от Пежо 106 при равни условия.
Сравнението е само да онагледи разхода.
Оптималното изгаряне е на номинална мощност, а на теб, висока такава, просто не ти е необходима.
Чираче - майстор
Трифон П.Трифонов написа:

Оптималното изгаряне е на номинална мощност, а на теб, висока такава, просто не ти е необходима.

Така е. Прав си. Но всичко зависи от външната температура, и каква искаш да бъде в жилището. Нали така?
Чираче написа:
Трифон П.Трифонов написа:

Така е. Прав си. Но всичко зависи от външната температура, и каква искаш да бъде в жилището. Нали така?
Тъй де, тва дето го казвам, няма да му стига 3 дни през суровата зима??? и ще си помогне с духалка или ще ограничи консуматори- в което се съмнявам. През дългите и прекрасни есенно-пролетни дни ще бие спирачката и ще е в преразход. Пък и студения апартамент може и да се позагърне с изолацийка, след време, а тогава излишъка ще е в тежест.
Не ми се спори, нека чете човека, пък квото и да избере, се ще му е топло.
Преди 20 киловатовия пелетарник, как успявах да са стопля с 6 киловатова каминка, ум не ми го побира.
niknolti81 - помощник
andy_forresite написа:
Дай размери на стаята с камината, брой прозорци и площта им, с колко врати към външната среда е и ще има ли радиатор там?
стаята е 10м2 няма да има радиатор. към външната среда има врата с прозорец 3м2. има преходна врата между стаята където ще е камината и стаята където е единияк радиатор 1.8м./0.6м.
nokoniko - специалист
niknolti81 написа:
Чираче написа:
Разхода на пелети едва ли ще се увеличи. Напротив, няма да работи на предела на възможностите си. Всичко зависи от управлението.
под управление имаш предвид настройките. по принцип не е проблем че е по мощна?
за първи път се зблъсквам с пелетни камини затова е новост за мен. пък трябва да купувап вече.
разликата в парите е минимална между 12кв. и 18кв.
Разликата между водните ризи на двете е точно 2 литра и естествено има разлика във фабричните настройки. Спокойно можеш на 18кв/алба/ да вкараш настройките от 12ката и готово, но ще имаш по-голям бункер за пелети, което си е от значение.....
niknolti81 - помощник
nokoniko написа:
niknolti81 написа:
Чираче написа:
Разхода на пелети едва ли ще се увеличи. Напротив, няма да работи на предела на възможностите си. Всичко зависи от управлението.
под управление имаш предвид настройките. по принцип не е проблем че е по мощна?
за първи път се зблъсквам с пелетни камини затова е новост за мен. пък трябва да купувап вече.
разликата в парите е минимална между 12кв. и 18кв.
Разликата между водните ризи на двете е точно 2 литра и естествено има разлика във фабричните настройки. Спокойно можеш на 18кв/алба/ да вкараш настройките от 12ката и готово, но ще имаш по-голям бункер за пелети, което си е от значение.....
точно така разликата е 2л. и малко по висока иначе на ширина и дълбочина са еднакви днес ги дледах има няма 10см. във височината
та мисълта ми е дали ще харчи повече пелети, или по бързо ще достига до зададената температура и ще модулира като намаля мощността
nokoniko - специалист
Мисля, че разхода няма да е по-голям, но изчакай и други мнения да не би да те подведа...Камината ще модулира, когато достигне желаната температура, като много важно е да я настроиш, така че да намалява мощността до 1ва степен без да изключва, а да поддържа огъня. Честото включване и изключване увеличава разхода.
andy_forresite - майстор
Колко студен е този апартамент, усеща ли се топлина от съседите когато се топлят? С какво си се отоплявал досега? При двуцифрени минуси навън и 20°С у вас колко показва термометърът сутринта при спряно отопление?

Минимата има една характеристика, с която надвишава 18-ката - по дълбока е с 55 мм. Иначе е по-тясна с 3,5 см и със 7 см по-ниска. Плюс е разходът от 0,8-2,1 кг/час срещу 1,2-3,5 кг/час. Резервоарът за пелети го дават 20 срещу 22 кг. На максимална мощност едната е 10+2 киловата, а другата 15+3.
Посочените радиатори и лира са общо 11200 вата. Въпросът е 10 киловата водна риза доколко ще успее да ги захрани по време на сериозните застудявания.
Според мен Минима е за предпочитане за този апартамент, защото:
1. Има по-ниска устойчива минимална мощност. Много рядко ще се стига да загасване и запалване, т.е. от тук няма да има непостоянство в температурите в стаите, няма да се амортизира запалката и т.н.
2. Много добра автономия - с една торба гориво 15 кг ще гори над 7 часа на максимум. За сравнение 18-ката ще може да гори на макс 4 часа и 30 минути. И двете няма да горят с пълна сила толкова време.
3. Малко по-ниска цена.
Не намирам нивото на шум за минима. За алба 18 е 56db, което не е малко. На мен няма да ми пречи, но има всякакви хора. Трябва да се пита дали и двете са комплектовани с еднакви защити от прегряване и въобще защитите как са. При равна комплектовка аз бих взел минимата, която би трябвало да е и малко по-тиха.
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 327

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: