• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 327
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
niknolti81 - помощник
andy_forresite написа:
Колко студен е този апартамент, усеща ли се топлина от съседите когато се топлят? С какво си се отоплявал досега? При двуцифрени минуси навън и 20°С у вас колко показва термометърът сутринта при спряно отопление?

Минимата има една характеристика, с която надвишава 18-ката - по дълбока е с 55 мм. Иначе е по-тясна с 3,5 см и със 7 см по-ниска. Плюс е разходът от 0,8-2,1 кг/час срещу 1,2-3,5 кг/час. Резервоарът за пелети го дават 20 срещу 22 кг. На максимална мощност едната е 10+2 киловата, а другата 15+3.
Посочените радиатори и лира са общо 11200 вата. Въпросът е 10 киловата водна риза доколко ще успее да ги захрани по време на сериозните застудявания.
Според мен Минима е за предпочитане за този апартамент, защото:
1. Има по-ниска устойчива минимална мощност. Много рядко ще се стига да загасване и запалване, т.е. от тук няма да има непостоянство в температурите в стаите, няма да се амортизира запалката и т.н.
2. Много добра автономия - с една торба гориво 15 кг ще гори над 7 часа на максимум. За сравнение 18-ката ще може да гори на макс 4 часа и 30 минути. И двете няма да горят с пълна сила толкова време.
3. Малко по-ниска цена.
Не намирам нивото на шум за минима. За алба 18 е 56db, което не е малко. На мен няма да ми пречи, но има всякакви хора. Трябва да се пита дали и двете са комплектовани с еднакви защити от прегряване и въобще защитите как са. При равна комплектовка аз бих взел минимата, която би трябвало да е и малко по-тиха.
благодаря за изчерпателния отговор.
отоплявах се с камина с водна риза 12кв. металик, на първия етаж съм и затова отдолу никой неме топли два апартамента сме на етаж навсякаде има външни стени. големите студове сутрин темпелатурата е падала до 10гр. в стаите при спряно отопление.
мисля да я настроя да се пали сутрин 4ч. до към 6:30ч. след това от 16ч до 23ч.
досега като се прибера от работа 17:30 и запалех печката големите студове трябваше да дигна водата до 90гр. за да мога да стопля.
Здравейте! Прочетох цялато тема от 1-58 страница,да видим дали съм разбрал правилно.Интересуваме почерняването на стъклото при паленене или по-точно няколко минути след паленето при камината ЕкоСпар Алба18кв с големия прозорец.Това което разбрах в крайна сметка,а може и да не съм го разбрал както трябва е следното,че за да си реша проблема с почерняването на стъклото решението е следното (поправете ме ако греша).Трябва да намаля малко ПАР 10 (подаване на пелети) кактони ПАР 24 (вентилатор),за да не прави такъв голям пламък в началото защото именно той очерня стъклото. :?
Последна промяна от Гавраил Вълков на пон сеп 11, 2017 7:47 pm, променено общо 1 път.
nokoniko - специалист
Гавраил Вълков написа:
Здравейте! Прочетох цялато тема от 1-58 страница,да видим дали съм разбрал правилно.Интересуваме почерняването на стъклото при паленене или по-точно няколко минути след паленето при камината ЕкоСпар Аурига 18кв с големия прозорец.Това което разбрах в крайна сметка,а може и да не съм го разбрал както трябва е следното,че за да си реша проблема с почерняването на стъклото решението е следното (поправете ме ако греша).Трябва да намаля малко ПАР 10 (подаване на пелети) кактони ПАР 24 (вентилатор),за да не прави такъв голям пламък в началото защото именно той очерня стъклото. :?
Мисля, че грешиш. Пар 10 е подаването на пелети на най-ниска мощност......на тази мощност камината преминава чак когато загрее водата, премине в модулация и започва да намалява докато свали на 1ва степен. Трябва да си сигурен точно кога опушва стъклото......има едно малко пламъче на дисплея, което мига при разпалване и свети постоянно, когато вече е в режим на горене, а в режим на горене преминава, след като водата се загрее до 50градуса /поне при мен е така/. Ако ти опушва стъклото, когато мине в режим на горене трябва да видиш пар18 и пар28, защото камината преминава на най-високата мощност, на която си я настроил докато не загрее водата до желаната температура. Напиши параметри-5,6,7,8,10,18,20,21,22,23,24,28, какви са при теб. :partyman:
Последна промяна от nokoniko на вт сеп 12, 2017 10:43 am, променено общо 1 път.
nokoniko написа:
Гавраил Вълков написа:
Здравейте! Прочетох цялато тема от 1-58 страница,да видим дали съм разбрал правилно.Интересуваме почерняването на стъклото при паленене или по-точно няколко минути след паленето при камината ЕкоСпар Аурига 18кв с големия прозорец.Това което разбрах в крайна сметка,а може и да не съм го разбрал както трябва е следното,че за да си реша проблема с почерняването на стъклото решението е следното (поправете ме ако греша).Трябва да намаля малко ПАР 10 (подаване на пелети) кактони ПАР 24 (вентилатор),за да не прави такъв голям пламък в началото защото именно той очерня стъклото. :?
Мисля, че грешиш. Пар 10 е подаването на пелети на най-ниска мощност......на тази мощност камината преминава чак когато загрее водата, премине в модулация и започва да намалява докато свали на 1ва степен. Трябва да си сигурен точно кога опушва стъклото......има едно малко пламъче на дисплея, което мига при разпалване и свети постоянно, когато вече е в режим на горене, а в режим на горене преминава, след като водата се загрее до 50градуса /поне при мен е така/. Ако ти опушва стъклото, когато мине в режим на горене трябва да видиш пар18 и пар28, защото камината преминава на най-високата мощност, на която си я настроил докато не загрее водата до желаната температура. Напиши параметри-5,6,7,8,10,18,20,21,22,23,24,25,26,27,28, какви са при теб. :partyman:
Значи,пламачето светва постоянно след около 10 минути след като има вече огън в камерата.Миналата зима нямах никакви проблеми с каминката единственият проблем бе прозореца.Параметрите за който ме попита са (Параметър-Стойност) 5-120;6-30;7-250;8-10;10-20;18-64;20-140;21-140;22-155;23-170;24-135; 25,26и27 ги нямам;28-162. :partyman:
nokoniko - специалист
Гавраил Вълков написа:
nokoniko написа:
Гавраил Вълков написа:
Мисля, че грешиш. Пар 10 е подаването на пелети на най-ниска мощност......на тази мощност камината преминава чак когато загрее водата, премине в модулация и започва да намалява докато свали на 1ва степен. Трябва да си сигурен точно кога опушва стъклото......има едно малко пламъче на дисплея, което мига при разпалване и свети постоянно, когато вече е в режим на горене, а в режим на горене преминава, след като водата се загрее до 50градуса /поне при мен е така/. Ако ти опушва стъклото, когато мине в режим на горене трябва да видиш пар18 и пар28, защото камината преминава на най-високата мощност, на която си я настроил докато не загрее водата до желаната температура. Напиши параметри-5,6,7,8,10,18,20,21,22,23,24,25,26,27,28, какви са при теб. :partyman:
Значи,пламачето светва постоянно след около 10 минути след като има вече огън в камерата.Миналата зима нямах никакви проблеми с каминката единственият проблем бе прозореца.Параметрите за който ме попита са (Параметър-Стойност) 5-120;6-30;7-250;8-10;10-20;18-64;20-140;21-140;22-155;23-170;24-135; 25,26и27 ги нямам;28-162. :partyman:
Мисля, че пар18 ти е доста висок- направи го 55/примерно/, за да намалиш подаването на пелети, а пар.28 го вдигни на 180, за да увеличиш оборотите на вентилатора и пробвай :partyman:
filmatoplo - майстор
Как се държи Алба 18 ( с каква квадратура сте който ползва такава ) ,до сега само по мощната Аурига 24 съм монтирал която се справя чудесно .
filmatoplo написа:
Как се държи Алба 18 ( с каква квадратура сте който ползва такава ) ,до сега само по мощната Аурига 24 съм монтирал която се справя чудесно .
Аз съм с въпросната камина и мога да кажа,че съм много доволен.Отоплявам 70кв.апартамент без изолация.Имам общо 42 глидара и една лира в банята.Миналата зима искарах с 1.500 кг пелети,като се има напредвит,че първото палене беше октомври месец,защото имах бебе и така до април месец.Температурата в къщи не е била по ниска от 25-26 градуса,с изключение на нощите в който падаше до 20градуса.Камината гореше от 5.30 сутринта до 22:00ч с 1- 2 гасения на ден поради причината,че ставаше много жега в къщи.Дано да съм бил полезен.Ако мога да помогна с друго с радост ще го направя :partyman:
filmatoplo - майстор
Къща 90 квадрата без изолация но с дебели тухлени стени измазана със сменени дограми , гипсокартон на таваните ще се сменя до сегашната и камина Прити която е била на дърва ,по спомен човека каза че била 17 киловата .Сега се чуди коя камина да му сложа 18 или 24 .Аз му предлагам 18 ,той умува за по голяма .4 стаи по 16 кв м ,баня и бойлер ..7 радиатора по 1,8 киловата ( и по 2 да са )и бойлер 80 л ..
filmatoplo написа:
Къща 90 квадрата без изолация но с дебели тухлени стени измазана със сменени дограми , гипсокартон на таваните ще се сменя до сегашната и камина Прити която е била на дърва ,по спомен човека каза че била 17 киловата .Сега се чуди коя камина да му сложа 18 или 24 .Аз му предлагам 18 ,той умува за по голяма .4 стаи по 16 кв м ,баня и бойлер ..7 радиатора по 1,8 киловата ( и по 2 да са )и бойлер 80 л ..
На 18коловата мисля,че и даваха до 120кв.м..Но и по-голямата да сложите не мисля,че ще е проблем.Ще я кара на по-ниска степен.В къща според мен нека има малко аванс не се знае какво ще ти хрумне на главата като престройки и разни такива работи.Докато в апартамент няма как да стане. :yawinkle:
filmatoplo - майстор
Твоята беше ли и ограничил мощността .
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 327

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: