• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimitrova_k - специалист
Здравейте! Нова къща в груб строеж към 71-72 кв чиста площ без стени. Дограмата е поръчана - немска с двоен стъклопакет 32 мм с аргон б/4 сезона, даже се чудя дали да е троен 32 мм, отвън ще е с 8или 10 см каменна вата, фибран под замазката и над горната плоча. Двоумим между пелетен котел или ТП, но най-вече се клоним към котел заради топлината, която придава. Имаме малка изба, която е само под верандата и се чудим къде трябва да бъде бойлера? Нашата баня е малка към 3 кв. В хола ще имаме камина на дърва за уют и за резервен вариант, ако останем без ток. Ще се радвам да ми дадете повече информация
шоп - майстор
dimitrova_k написа:
Двоумим между пелетен котел или ТП, но най-вече се клоним към котел заради топлината, която придава.
Каква топлина придава котела? :)
dimitrova_k - специалист
не ли е същата топлината като на камината?
шоп - майстор
Тц.

топлината дали е от котел или ТП няма разлика

разлика в усещането идва дали се предава с конвекция или лъчисто... радиатори, конвектори, подово и т.н.

за каква ТП мислите?
filmatoplo - майстор
:) Рибата в морето но нека и за тигана да помислим,
dimitrova_k - специалист
Мислим за ТП въздух-вода. Разчитам и на вас, filmatoplo, да ми помогнете за избора на пелетния котел :)
gnt69 - майстор
Абе хубаво е да се знае. Ако е термопомпа е най добре с подово, ако е с котел може и радиатори. Ако ще е подово сега е момента да се сложи. Хубаво е да се развиваш планово а не хаотично. За мен лично конвекторите не са вариант. :partyman:
шоп - майстор
+1 за подовото, сега е момента
+ изводи и за радиатори или конвектори за охлаждане....не се знае какво ще Ви хрумне след време

За ТП въздух вода питайте куууул. Той има такава.
гледам, че сега слага и пелетен котел

аз лично въздух вода не ги харесвам, по лоши показатели от климатик :shock:

Моята ТП е вода-вода и сравнение с горелката е рахат. Няма мърсотия и хамалогия.
dimitrova_k - специалист
Сега къщата ни е в груб строеж и затова пускам темата, за да знаем на какво да се спрем. Преди време бях чела темата на куул за правена тп. Ще предвидим да имаме подово само в хола, а в двете спални радиатори. Относно тп вода-вода, ние нямаме достатъчен дебит, за да се спрем на този вариант, а и инвестицията сигурно е доста голяма. Остава само да се спрем на определен модел пелетен котел. Предполагам, че на нас ни е необходим 16-18 кв котел с бойлер с една серпентина. Темите са много във форума и не мога да ги прочета всичките.
nelim - специалист
Избора на котли за такава квадратура не е хич голям... повечето котли са над 20киловата.

Аз лично взех камина ЕкоСпар Алба Б 18кв, която е тип котел, защото е с малък прозорец и в помещението (антре) в което е сложена не излъчва толкова топлина, в момента при студеното време там е 19гр, в къщата е 23 ( на толкова са термоглавите)

Проблема обаче е че камините не са толкова автономни, имат малки бункери и пепелници и трябва да се чистят често, а зареждането си е всеки ден.

Термопомпа въздух-вода, няма никакъв шанс да даде уюта от топлината на камина, освен ако не сте с подово, варианта с конвектори означава - духане :)

Според мен ако е в мазето, задължително търсете котел който да може да работи без всеки ден някой да слиза да го зарежда и чисти, но и да има мощност от минимум 3-6 киловата, и ползвайте стаен термостат, в противен случай термоглавите в къщата ще затворят и котела ще почне да се пали и гаси само за да топли водата в себе си и тръбите до колектора
  • 1
  • 2

Тема "Какъв котел за пелети за 73 кв. едноетажна къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: