• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
HighVanin - напреднал
nelim написа:
Е колко да е скъпо 2 метра с мед фи22?
Аз направи връзка от камината към колекторите с медни фи22 почти 8 метра - не съжалявам :)

За пелетната камина на ”Грейко” ли става дума?
nelim - специалист
HighVanin написа:
nelim написа:
Е колко да е скъпо 2 метра с мед фи22?
Аз направи връзка от камината към колекторите с медни фи22 почти 8 метра - не съжалявам :)

За пелетната камина на ”Грейко” ли става дума?
Не - Екоспар 18кв е ама разликата не е съществена :)

Грейкото не ми покри критерия за излъчване в помещението, моето е 6-7 квадрата антре, АлбаБ-то с малкия прозорец явно е доста добре изолирана защото в антрето е 19 градуса, докато къщата е 23, Грейко ще излъчва прекалено много и в антрето ще е голяма жега :)

Точно затова и пътя до колекторите стана голям, първоначално бях планувал да сложа камина в хола и тръбите от двата етажа са там, но в последствие я сложих в антрето и се наложи да направя път до колектора
HighVanin - напреднал
Е щом се намали дебита на ф22 и не е проблем, странно защо производителя трябва да се "набутва" с материал за по-голям диаметър ? Моите радиатори са 11 и не знам дали не е по-добре да редуцирам на поне ф28?
nelim - специалист
HighVanin написа:
Е щом се намали дебита на ф22 и не е проблем, странно защо производителя трябва да се "набутва" с материал за по-голям диаметър ? Моите радиатори са 11 и не знам дали не е по-добре да редуцирам на поне ф28?
Нямам идея, при мен фирма го прави.. аз не мисля че това медно ф28 е по-малко от 1 цол че да говорим за редуциране, медта има по-тънки стени и по-гладка повърхност - т.е. по-малко съпротивление и вероятно през дори по-тънката тръба ще си прекара същата мощност колкото металните 1цоЛ :)

Някой който разбира да каже колко киловата може да прекарат ф22 , ф28 мед и на какъв цолаж отговарят
HighVanin написа:
Нищо няма да редуцираш, 28 мед си е 1 цол. Като става дума за 2 метра, ко толкова питаш и го мислиш вече 2 страници?!! Купувай и свързвай, че виното зе да превира.
Ще свързвам 25 годишна каминка с водна риза на 3/4 изводи, тръбен път 12м в едната посока и въобще не се замислям за мед 22. Трипътен съм и купил на 60 гр., а се циганите за модерни камини с някви 2 метра в посока.
HighVanin - напреднал
Трифон П.Трифонов написа:
...ко толкова питаш и го мислиш вече 2 страници?!! Купувай и свързвай, че виното зе да превира.
...лепя плочките на пода :-D
filmatoplo - майстор
100 клипа съм изгледал , на въм свързват котли по 35 киловата на ф-22 .От моя таблет сега не мога да кача клиповете да видиш кво става ,режат стари котли свързани с метални тръби видимо около 11/2 цола и бам двързват новия котел с мед 22 а ся де .Моята камина в къщи е свързана с мед 22 около 2 м след това става на ф-18 с отклонения за радиаторите на ф-15 .вече над 10 години .Първата ми медна инсталация която направих е също от ф-22 е свързан котел 50 клв Атмос ,още си работи всичко .

Прикачен файл

Screenshot_2017-10-12-21-47-37.png
bmahob - майстор
При мен е вързана с тръба ф22 от неръждавейка гъвкава тръбадо колекторите? Ок ли е?
andy_forresite - майстор
Ако в камината водата е вряла, а радиаторите с отворени докрай термоглави са хладки и водната помпа работи без запушване по инсталацията, значи не е окей.
С други думи горещите радиатори показват дали е добре. Врели ли са - екстра е.
silent - майстор
Без да съм водопроводчик ползвам обикновенни поцинковани тръби за изход от камината....напук на писанията че цинк не бива...както и обикновени тръби с алуминиева вложка и фитинги даже не им знам и марката ...очудвам се че говорите за прокапване след няколко години ....старата ми инсталация беше на 10години без течове...новата е на 4години и единствено съм имал проблем с връзките към радиаторите защото съм с антифриз а антифриза и кълчищата не се понасят много много...но намерих решение...кълчища и силикон виктор рейнц или дирко...и нямам никави ядове ...
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Моля за съвет при избор на пелетна камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: