• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
andy_forresite написа:
На този етап подозирам позадръстен комин, но пък въобще не пропушва при палене ... :?
Мисля, че сам си достигнал до правилните изводи, а другото е да си поиграеш с температурите на котела - дори и кратко да гори, да е яко. Предполагам със захлаждането нещата ще се нормализират, но не отлагай чистенето на комина.
andy_forresite - майстор
astroka написа:
...Дали няма да е по добре да не спира и да поддържа 45-50 градуса постоянно, от колкото да гасне и да пали по няколко пъти и да загрява на ново цялата инсталация?
Нали има трипътен на входа, който е на колко градуса - 50-60? По принцип става през 2-3 градуса над тези на трипътния и да не го спираш, но не и на 45-50°. Това е твърде ниска температура, която е вредна за топлообменника. А и при 3-пътен ще се топли само котела :) . Може да премине евентуално нещо по подаващата тръба, но ще е малко и няма да се усети на радиатор. При 3-пътен на 50° може да настроиш 56-57 заради логиката на управлението да не ги достига. След като си темперирал инсталацията и къщата може постепенно да намалиш темп. на водата до 56-57.

preslav, при приближаване на парче запален вестник към отвора на ревизията първо се извива пламъка, а след това изгасва и нагоре тръгват искрящи парченца. Снощи не бутнах сбилата се пепел примесена с "червени" пелети и гледам държа се прилично. Сега също работи и само наблюдавам.
astroka - специалист
Аз продължавам да си пробвам варианти като всеки оборудвал се за първа година с пелети. Но и продължавам да не разбирам доста неща. :? При зададена висока температура на котела 75 градуса, помпа на 62 , котела поддържа температура около градусите на помпата, но и работи на 3-та степен горелката при зададени параметри 8/4/0. Ако се абстрахираме от разхода е много добре. :-D :-D :-D . Но се помъчих и да го направя "икономично", до колкото е възможно. Зададох 67 градуса на котела и помпата на 65 и параметри на степените 7/3/0, като така котела работи на 64+ - 1 градус. При този вариант горелката работи дори на 1 степен за дълги периоди което за разхода е супер. Но !!! първия етаж отново остава студен! :? Нямам обяснение, при положение , че при уж по - икономичното държи с два-три градуса по топъл котел , на радиаторите не е същото. Имам чувството , че помпата при втория вариант се включва по рядко и не върти водата.
Дайте предложения??? След като вече съм с термоглави , пробвах и вариант да се темперира само с тях , като изключих от играта стайния термостат. Честно казано не намирам разлика , но може би трябва повече време. Да подчертая, че котела не е спирал да работи последните два дни! Версията на софтуера на горелката е 1.8 ако има значение.
Помпата марко под градусите на трипътния- 55 примерно, котела на 75, разлика между степените 8-4-0. При достигане на 67 градуса на котела, трипътния вече ще е отворил на 100% радиаторния кръг, а горелката ще свали на 2ра степен.
Не разбрах направи ли се вече вземането на охладена вода от правилното място. Ако не е, термоглавите просто закърпват положението. Настройките на горелката също са важни. Да не са прекалено големи разликите между степените. То е като при колата, 3та е много, 4та не стига.....опелска му работа.
astroka - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
Помпата марко под градусите на трипътния- 55 примерно, котела на 75, разлика между степените 8-4-0. При достигане на 67 градуса на котела, трипътния вече ще е отворил на 100% радиаторния кръг, а горелката ще свали на 2ра степен.
Не разбрах направи ли се вече вземането на охладена вода от правилното място. Ако не е, термоглавите просто закърпват положението. Настройките на горелката също са важни. Да не са прекалено големи разликите между степените. То е като при колата, 3та е много, 4та не стига.....опелска му работа.
Там е работата, ако задам тези настройки който казваш, котела ще работи на температура около градусите на помпата , 55/56 и няма да достигне 67. Днес цял ден работи така и къщата е стоплена доволно но горелката яде само на 3-та и седи на градусите на помпата 61-62.
Относно правилното място за студената вода - да направих го, но за момента не е превързано. Просто заварихме нова тръба и и сложихме кран. Сега по всяко време може да се върже , но реших за момента да пробвам на първоначалния монтаж. Другата седмица ако остане време ще го преместя на новото място.
шоп - майстор
@astroka, докато се отопляваше с виадруса, колко тона въглища или колко м3 дърва ти трабваха за един отоплителен сезон?
astroka - специалист
шоп написа:
@astroka, докато се отопляваше с виадруса, колко тона въглища или колко м3 дърва ти трабваха за един отоплителен сезон?
10 м3 дърва и в зависимост от зимата 4-6 тона въглища. Имай предвид , че всеки ден се чистеше и зареждаше на ново!
шоп - майстор
Точно такъв отговор очаквах.

Всичко си е нормално. Сега ще Ви трябват 10-12 тона пелети. Логично е горелката да работи на трета степен почти 24 часа на денонощие.

Притеснително е, че навън още не е студено. Когато стане -20 може да се наложи и виадруса да палите.

Може би трябва още малко финални настройки на горелката.
astroka - специалист
Не съм си мислил , че ще ми е по-евтино. Исках да премахна мръсотията от въглищата и хамалогията от палене и чистене. До сега се даваха 2400лв - 2600лв на сезон за отопление без да си смятам хамалогията. Бях се примирил, че с пелети ще е по-скъпо , но чак за 12тона е зловещо. Или в цифри 12х 350лв си е 4200лв , че това си е почти двойно на досега даваната сума за отопление през зимата. ЛОШО ако се окажеш прав!
шоп - майстор
Ами написах 10-12 тона:-) Има разлика.

Не съм си го изсмукал от пръстите. Имам реални наблюдения върху 10-15 подобни на Вашата система къщи, горелки, котли из София: Герман, Горубляне, Лозен, Казичене, Бусманици, Враждебна, Кривина и т.н.

Ако зимата е " мека" 10т, ако е люта-12т.

нали сте с грейко, идеята при него е да се гори сл. пелет с цена за София 220-250 лв...

Пелети с цена 350 лв би трябвало да са безпроблемни за горене дори и от най-смотаната самоделна горелка. :? :? :?
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Тема "Обезвъздушаване на локално парно без кранове и обезвъздушители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: