Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bedamusa написа:
За в момента съм харесал този вентил дано да ми свърши работа само дето сега ми излиза въпросителна понеже помпите са ми на топлата вода дали няма да се наложи да слагам 3-та помпа или да местя помпата на студената и с нещо друго да отварям и затварям.
Добре де, нали си правил слънчеви инсталации, значи имаш опит някакъв.
Чети малко, а не само на готово.
Не пречи, че са на топлата вода.
Не ти трябва допълнителна помпа.
Купил съм същия вентил, но не е монтиран още.
Предложения от Евгени е по евтин, но не зная какво ще рече- постоянен байпас.
Ако е постоянно отворен малия кръг, трябва да има кран преди него.
Точно заради това избягах от Термовар и сега съм доволен от работата на Есбе.
m.eit - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
bedamusa написа:
За в момента съм харесал този вентил дано да ми свърши работа само дето сега ми излиза въпросителна понеже помпите са ми на топлата вода дали няма да се наложи да слагам 3-та помпа или да местя помпата на студената и с нещо друго да отварям и затварям.
Добре де, нали си правил слънчеви инсталации, значи имаш опит някакъв.
Чети малко, а не само на готово.
Не пречи, че са на топлата вода.
Не ти трябва допълнителна помпа.
Купил съм същия вентил, но не е монтиран още.
Предложения от Евгени е по евтин, но не зная какво ще рече- постоянен байпас.
Ако е постоянно отворен малия кръг, трябва да има кран преди него.
Точно заради това избягах от Термовар и сега съм доволен от работата на Есбе.
То има от същите и със спиране на бай паса ,макс.просълзяване 10%.http://herz.bg/index.php?p=27&id=620.
Сигурен съм че ги имат и двата вариант!
:weedman:
димитар кисиов - специалист
andy_forresite написа:
Аз имам профил в обществено-социалния клюкарник и мога да кажа че от линка се вижда самия профил на gunpowder. Няма клип. По-добре го премахни с редактиращия бутон на форума като може да оставиш просто "." точка или емотикон. Явно целта е била друга.
Пепелта от дървесните не е много при всяка горелка или камина. Същинското пепелячище е при слънчогледа. При мен за 20 кг пепелникът е до капачката. Зимата ще го мятам по два пъти на ден. Не че не го знаех и преди ... Ще правя компост за 700-800 кв.м. обработваемо място в двора :)
Слъчоглдовата пепел има много калий който е идеален за доматите .
andy_forresite - майстор
Мерси :) Садим и домати.
Само заради пазенето на котела ли предпочитате вентили на 60°С? Моя го ползвам на 50 градуса и задавам 61. Работи 58-59 изход и 50-51 вход. Не виждам кога ще отвори докрай, т.е. да се върне вода от радиаторите с 50+ градуса, освен ако не работи цял ден на максимум. Или по това време на годината значи да сваля термоглавите, да задам 75-80 на котела и да гори 15 часа на предела на възможностите си. А 60 кога ще върне ... никога.
vesonp1 - специалист
andy_forresite написа:
Само заради пазенето на котела ли предпочитате вентили на 60°С? Моя го ползвам на 50 градуса и задавам 61. Работи 58-59 изход и 50-51 вход. Не виждам кога ще отвори докрай, т.е. да се върне вода от радиаторите с 50+ градуса, освен ако не работи цял ден на максимум. Или по това време на годината значи да сваля термоглавите, да задам 75-80 на котела и да гори 15 часа на предела на възможностите си. А 60 кога ще върне ... никога.
Аз съм май с трипътен на херц на 60гр. :?
Като ги стигне, почне да става топъл и идва водата от радиаторите......пада под 60 и спира да пуска топло на горе и те така докъто стопли цялата вода явно(някъде около1ч и 45мин)през това време съм на трета а после вече няма проблем закотвя ги на 60гр. и седи предимно на втора......не е като на дървата да сгрява за един час ама проблема го решавам с малко по ранно пускане на горелката(знам кога почва да изстива къщата и съм го настроил да се включва един час преди това :wink: ) работи 7ч и 30мин. и за сега е екстра.
Контролера нещо се ебава(забива и не мога да ползвам 5-6 менюта ) и съм викнал инсталатора......на първото обаждане ми каза да му звънна след 3 дни , че имал много работа....след три дни като му обясних....вика ААААА....ще се обадя в фирмата за контролер и ще ти звънна.....това беше вчера :-D :-D :-D в очакване съм демек добре, че поне си работи.
Като задържа F да влезна в потребителско меню и да настроя часовника ми дава знак за запалване :shock: май-май отивам на нов контролер :-D
andy_forresite написа:
Не. По висока температура на водата- по гореща горивна камера- по високо КПД. Чел съм за пиролизните където карат на 70-75 градуса. Защо?
Защо е нужно да отвори напълно?
Помня, че Торча ти правеше 92-93% КПД, ама при какви условия?
Що си душиш техниката?
andy_forresite - майстор
Весо, преди няколко дни звънях на моя инсталатор поради проблем с дисплея и ми затвори. Не ми е звънял да попита за какво го търся. Явно пари си има, работа също, защо да се занимава... Нищо, оправи се сам.

Мисля че пиролизните искат градуси за да горят правилно. Не им разбирам грам. Пелетните "истории" се ползват и на по-малко от 50 градуса на водата. Виждал съм такива ползватели. Задал 40 градуса и се грее. Без 3-пътен смесителен или какъвто и да е, няма вентил. Температурната разлика м/у пушиляка и водЪта е по-голяма при по-ниска зададена на водата в котела. КПД не е по-малък, дори теоретично е по-добър (по-добър топлообмен), с уговорката температурата на димните газове да е еднаква при 50, 60 и 70° на водата. Топлозагубите по тръби и най-вече от котела са по-малки при по-ниската темп. на водата. Както и да е. Повярвай нищо и никой не душа :) Писах за обратната вода и отварянето на вентила, понеже по-напред сте дискутирали по този въпрос - как по някое време вентила с пряко действие на 60 градуса отварял докрай и т.н. Ще отвори докрай при работните параметри и условия на всеки, ама някой друг път. С 10-15 кг на ден пелети и отворил вентил, еле па и с термоглави, хах... Докато 50 връщаща е постижимо. Тя сега ми връща 38-42 на първа. Аз съм със старата схема с горноразположен (на топлата вода) смесителен вентил. Нека не говорим за КПД по тези системи, защото едно че няма да стигнем до единомислие, и второ, това винаги ще е неопределен показател. Блажени са вярващите, нека се успокояват там с 90-93% кпд, нямам против :)
шоп - майстор
vesonp1 написа:

Аз съм май с трипътен на херц на 60гр. :?
Като ги стигне, почне да става топъл и идва водата от радиаторите......пада под 60 и спира да пуска топло на горе и те така докъто стопли цялата вода явно(някъде около1ч и 45мин)през това време съм на трета а после вече няма проблем закотвя ги на 60гр. и седи предимно на втора......не е като на дървата да сгрява за един час ама проблема го решавам с малко по ранно пускане на горелката(знам кога почва да изстива къщата и съм го настроил да се включва един час преди това :wink: )
@vesonp1, поздравления!
Точно това е идеята на трипътният антикондензен термосмесителен вентил. Усетили сте инертността му и вече знаете какво да правите и как по-рано да настроите старта на горелката за да имате желана температура в къщата.

Преди няколко години на мен ми трябваха 4-5 дни за да схвана логиката и в първите дни си мислех дали не съм се минал с монтажа на трипътният антикондензен термосмесителен вентил.
Поздрави на всички!
шоп - майстор
andy_forresite написа:
Мерси :)
@andy_forresite,
при избора на трипътен антикондензен термосмесителен вентил няма предпочитания!
Съобразяваме се с предписанията на производителя на котела. Според тези изисквания за минимална температура на връщащият топлоносител избиране и вентила.

Дотук с температурата. Мисля, че изяснихме този фактор.

Относно дебита и кога ще отвори на 100%?

Това зависи от KVS а, при преоразмерен трипътен антикондензен термосмесителен вентил, никога няма да отвори на 100%. Вентила ще си върши безпроблемно работата, но няма да е отворен на 100%

При недооразмерен трипътен антикондензен термосмесителен вентил той ще отваря винаги на 100%, но ще се явява огромена хидравлична спирачка. Демек , ще имаме намалена циркулация, няма да използваме 100% от дебита на циркулационната помпа и в крайна сметка КПД то на отоплителната система ще падне.

Извода според мен е: ако не можем с относителна точност да изчислим дебита да си монтираме трипътен антикондензен термосмесителен вентил с по-голями присъединителни размери, демек с по-голям KVS.
Разликата в цената с предишният модел вентил едва ли ще е повече от 20-30 лв, а експлоатационният положителен ефект с годините-огромен.
Успехи!
Бях убеден, че си е задължителен трипътния, още докато четях.
Избрах стоманен котел, но и за чугун е задължителен, според мен. Имам приятел с чугунен котел, който може да се изчисти само ако го метнем в голяма пещ. В студени дни едва 50 градуса прави, горкия.

Шопе, грешиш за връзката - KVS и колко ще отвори. Той си е прост термостат и само тва го интересува. В тенджера със застояла вода да го туря, пак ши отвори ако я загрея.
Пропускливостта си е дерт на инженера.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: