• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filipon - помощник
Здравейте,
след смяна на котел на твърдо гориво ме посъветваха да сложа и циркулационна помпа, която да вържа с байпас на студената вода близо до котлето. Реших набързо да навържа помата филтъра и крановете но преди завия нещата както трябва искам да се посъветвам дали това е правилният начин.
За помпата следвам стрелката която да сочи посока котлето но в книжката към помпата е означено че не се допуска такъв монтаж. Къде бъркам? Прикачам снимки.
Благодаря предварително.
Изображение
Изображение
kozl - майстор
Не че се занимавам с отоплителни инсталации, изключвайки абонатната в блока, но от обяснението не ми става ясно какъв монтаж не се допуска, а от снимките къде е байпаса.
filipon - помощник
kozl написа:
Не че се занимавам с отоплителни инсталации, изключвайки абонатната в блока, но от обяснението не ми става ясно какъв монтаж не се допуска, а от снимките къде е байпаса.
Ето снимка на инструкцията
Изображение
основната тръба с диференциална клапа ще се постави между двете тетки в момента още я няма и не се вижда на снимките. а това на снимките е байпаса.
шоп - майстор
Лично монтирам помпите с клемната кутия нагоре.... така има по-лесен достъп до ключето за степените.
filipon - помощник
шоп написа:
Лично монтирам помпите с клемната кутия нагоре.... така има по-лесен достъп до ключето за степените.
ако монтирам така стрелката ще сочи в обратната посока?
kozl - майстор
Ай сега Увеличи дистанцията към стената и завърти помпата на 180 гр по надлъжната ос на тръбата.
В наша абонатна и двете помпи са монтирани с вертикална посока на тръбата. Какво може да се случи ако кутията е отдолу :? за помпата не мога да гадая, но в този форум съм поствал снимки на външни прожектори пълни с вода в отсека за датчика на движение и това защото някой специалист, който не е разглобявал прожектор и не знае, че от долната страна има отвори ги е монтирал наопаки, че така му било по-удобно. И вместо ефект - дефект.
шоп - майстор
Отвиваш четрите шестограмни болтчета и завърташ на 180 градуса корпуса на помпата.
Валтер Желязков - специалист
Предполагам, че те притеснява монтажа на клемната кутия от долу. Дадено е като неправилно, за да не попадне вода в нея. Може да промените това, като развиете внимателно четирите винта, които държат корпуса към охлюва, но без да раздвоявате помпата. Завъртате корпуса с ротора внимателно с половин оборот, за да дойде клемната кутия горе и затягате отново болтовете.
При мен това го имаше в инструкцията на помпата.
шоп - майстор
kozl написа:
Ай сега Увеличи дистанцията към стената и завърти помпата на 180 гр по надлъжната ос на тръбата.
В наша абонатна и двете помпи са монтирани с вертикална посока на тръбата. Какво може да се случи ако кутията е отдолу :? за помпата не мога да гадая, но в този форум съм поствал снимки на външни прожектори пълни с вода в отсека за датчика на движение и това защото някой специалист, който не е разглобявал прожектор и не знае, че от долната страна има отвори ги е монтирал наопаки, че така му било по-удобно. И вместо ефект - дефект.

И как ще прави профилактика?

Трябва да има достъп да централният винт на помпата, понякога ротора клеясва и трябва да се завърти на ръка.
kozl - майстор
Е това с извъртане на корпуса спрямо тръбата е по-коректно в случая с профилактиката, но аз се сетих за по-лесното.
Леле аз никаква профилактика не съм им правил на помпите години наред. Та за това не помислих и за профилактика.
Я пишете какво трябва за профилактика.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: