Най - вълнуващия въпрос зимно време.
velinsl - специалист
Пиша тук, понеже имам такама камина. Имам се за дорбре образован. Завършил съм още когато училището беше наистина училище. НЕ мога да си обясня обаче следният феномен. Ако някой успее ще съм му много благодарен.

Каамината си работи добре. Дори помпата се умълчава от време на време. Обаче:
Понеже смуче от някъде по малко въздух /това ще си го търся/ реших да засиля степените на работа от 1-ва на 4-та. Просто за пробата реших да пробвам радиатора горния(двата радиатора са стаи, разположени една над друга, горният и каминат са на едно ниво). В момента когато отворих радиатора се оказа хем топъл, хем пълен с въздух. От друга старана пък се върнах при камината. Нормално разширителният съде е пълен на 1-1,5см над дъното. Сега беше на толкова само че от ръба. В момента, в които обезвъдуших радиатора се върна в първоначалната норма.
т.е. в момента когато отворя горният радиатор за до обезвъдуша "горния" радиаторводата се връща в разширителният съд.
Защо става така?
На радиатора имам ръчен обезвъздушител, на камината от тази вечер автоматичен. До колокто има значение.
Raij - специалист
velinsl написа:
Пиша тук, понеже имам такама камина. Имам се за дорбре образован. Завършил съм още когато училището беше наистина училище. НЕ мога да си обясня обаче следният феномен. Ако някой успее ще съм му много благодарен.

Понеже смуче от някъде по малко въздух /това ще си го търся/ реших да засиля степените на работа от 1-ва на 4-та. Просто за пробата реших да пробвам радиатора горния(двата радиатора са стаи, разположени една над друга, горният и каминат са на едно ниво). В момента когато отворих радиатора се оказа хем топъл, хем пълен с въздух. От друга старана пък се върнах при камината. Нормално разширителният съде е пълен на 1-1,5см над дъното. Сега беше на толкова само че от ръба. В момента, в които обезвъдуших радиатора се върна в първоначалната норма.
т.е. в момента когато отворя горният радиатор за до обезвъдуша "горния" радиаторводата се връща в разширителният съд.
Защо става така?
На радиатора имам ръчен обезвъздушител, на камината от тази вечер автоматичен. До колокто има значение.
Дай скица ,че нищо не се разбира от написаното. С моето образование от времето когато училището не беше училище на 99 процента съм сигурен ,че разширителя е вързан на топлата вода.
velinsl - специалист
Дай скица ,че нищо не се разбира от написаното. С моето образование от времето когато училището не беше училище на 99 процента съм сигурен ,че разширителя е вързан на топлата вода.
Отделно каминат си има "букса" за това. Там е вързан. Естествено радиаторите от горният край влиза, от другият долен излиза.

Прикачен файл

схемата.jpg
схемата.jpg (19.93 KиБ) Видяна 2476 пъти
Rumen72 - специалист
velinsl написа:
Отделно каминат си има "букса" за това. Там е вързан. Естествено радиаторите от горният край влиза, от другият долен излиза.
Оти въздуъ ептян ние одил на училище и затуй бега нагоре и матам дет го бута потока от помпата , и в твоя случай у горния лев ъгъл на горния радятор, пък кът заеми място у радятора, тогаз помпатати натиква удътъ у разширителя! Кът пусниш въздуъ от радятора и удътъ са суркъ от ръзширителя обратно у системътъ, пък радятора ти грей щот си гу вързал не на кръст ъм по най тъпият начин! И кът е пълен наполувинът жилазото стопля бавно и пълния с въздух обем! Затуй, а със здрави!
komstiza - специалист
velinsl написа:

Защо става така?
Получава се така при грешка в системата.Колкото и да си образован не може да разбираш от всичко а и ако си направил само една инсталация няма как да имаш опит с това.
При отваряне на обезвъздушителя,помпата издърпва водата и я качва в разширителя.Радиаторите са ти вързани добре,това че не са на х няма значение това има само ако са голям размер.Обезвъздушавай при спряна помпа и няма да имаш този проблем.
ivo_steel - специалист
velinsl написа:

Защо става така?
А аз да попитам ,защо си подвързал камината по този начин, в отворена система ??? Камината си има вграден разширителен съд и е предназначена за затворена система !
Rumen72 - специалист
komstiza написа:
velinsl написа:

Защо става така?
Получава се така при грешка в системата.Колкото и да си образован не може да разбираш от всичко а и ако си направил само една инсталация няма как да имаш опит с това.
При отваряне на обезвъздушителя,помпата издърпва водата и я качва в разширителя.Радиаторите са ти вързани добре,това че не са на х няма значение това има само ако са голям размер.Обезвъздушавай при спряна помпа и няма да имаш този проблем.
Колегата - не четеш добре. Човека казва - "понеже имам такама камина" - значи е над 13 кв - което значи 2 радиатора поне по 5 кв - смятъш , че са малки ли /трябва да са сължина поне 2 метра и на височина поне 60 см. после казва -"Отделно каминат си има "букса" за това. Там е вързан. Естествено радиаторите от горният край влиза, от другият долен излиза" което значи че е вързал разширителя на отвора за пълнене на камината!!! Да видим как работи системата - 1 камината стопля 2 помпата почва да върти - малките мехурчета въздух почват да се движат нагоре и натам дето ги бута помпата - тоест отиват на изхода за топла вода и по тръбата за топла вода - отиват в ГОРНИЯТ радиатор - после се събират много малки балончета в горният радиатор и става голям балон въдух в в лявата част на радиатора- понеже има наклон за да може да се обезвъдушава!Само че - КОГАТО ВЪЗДУХЪТ ЗАЕМЕ ОБЕМ В ГОРНИЯТ РАДИАТОР - ВОДАТА ТРЯБВА ДА ИДЕ НЯКЪДЕ и тя отива в разширителя, сега схващаш ли? Като обезвъздуши и водата се СВЛИЧА от разширителя обратно в системата!
velinsl - специалист
Благодаря за отговорите на ivo_steel и komstiza.
А Румен 72 за въздуха е повече от ясно, чее по-лек от водата. Въпросът е защо след като отворя обезвуздушителя тогава започва това връщане на водата в разрширителният съд? До товага дори и да има въздух в радиатора нивото на водата в съда е непроменено.
Хем духа от него, хем връща водата. Преди да го отворя вода има. Явно и въздух. Това го при и при положение, че на камината има автоматичен обезвъздушител. От днес и на "горният" радиатор ще има. Радиаторите са 2 по 3,5 кв мощност за сега, като долният е намален, защото там е още не стая, а склад. Разбира се горният още не е работил на пълна мощност.
След време мисля да накича и бойлер. Това е първата инсталация, кото правя да. Въпрос на финанси, че освен парното има и още и още.
Иначе би ми било приятно да хвърля една торба пари на майстори и да им кажа, че след 2 седмици искам да вляза в апартамента.
Здравейте на всички!Следя темичката отскоро има много полезна информация,но за тези които разбират.(аз не съм от тях) :sad: Преди седмица ми инсталираха камина 25 плюс Burnit .Дойде един симпатяга натиска Тея копчета и каза че е готова!!! Настроена е на автоматичен режим,помпата включва на 50 изкл.на 57 уж.До сега съм я включвала няколко пъти и никога не спира това чудо яко върти ,пелети в несвяст какво чисти кога моделира нищо не разбирам.Днес работи около 5 часа и се изгаси Т стигна 59 падна до 54 и пак се запали.Та този младеж нищо не ми обясни и ще трябва да се оправям сама.Всичко и е ок но разхода ми се вижда множко.Дали ще мога да пипна тук там за да го намаля.За Т беше настроено на 30 той го направи на 25 но като чета тук май не трябва да е така.Всъщност какво е автоматичен режим какви са стойностите му.Ще ви бъда много благодарна ако някой търпелив се опита да ми обясни!!! :)
Здравейте,
От 1 месец съм с Бърнит 13 kw. досега всичко е ок,но в последните няколко дни като работи повече часове(над 4 ч. ) качва температура на водата до 64 градуса и гасне,връща се на 50 и пак се пали.Това е на 1 степен.Четох какво сте писали тук,но не разбрах особено,понеже още не съм много в час.Това добре ли или има някакъв проблем?Благодаря ви предварително.

Тема "Настройки на пелетна камина BURNit PM Comfort plus 13 и 25 kW" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: