Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo написа:
Относно преградата в бункера е моя идея .
Добре Филме. Нема ядове. Тебе съм та признал.
alex_serviz - специалист
Не съм ровил началните страници - колегата каза, че не ги вижда и понеже знам, че имаше хакерска атака във форума преди 2-3 месеца, за това снимах отново. Ламарината в бункера ми започва 4-та зима, даже днес забелязах, че едното й краче от 6 мм желязо вече е станало на косъм...
Въздуховода с топлия въздух мисля, че при теб го видях. Според мен по-добре е да се направи кожух около кюнеца ( а да не се отнема топлина от ризата ), но при мен около кюнеца нямам никаква възможност.
alex_serviz написа:
Не съм ровил началните страници - колегата каза, че не ги вижда и понеже знам, че имаше хакерска атака във форума преди 2-3 месеца, за това снимах отново.
Въздуховода с топлия въздух мисля, че при теб го видях. Според мен по-добре е да се направи кожух около кюнеца ( а да не се отнема топлина от ризата ), но при мен около кюнеца нямам никаква възможност.
viewtopic.php?f=10&t=49704
Това е темата.
В тая не помня да има снимки.
За топлообменника си прав, че по удачен би бил на кюнеца. Така ми беше по лесно.
Трябва да се сметне, че пък да не се прекали с температурата.
Моя топлообменник е по малък от твоя и на моменти подава 55-60 градуса.
Не знам дали повече няма да навредят.
emilkitai - напреднал
Снимките на Алекс бяха на 75 стр. в тая тема. Аз оттам видях и съм с преграда в бункера.
Здравейте почитаеми форумци!Новорегистриран съм,но активно следя тази тема и от части други за отопление.Лично държа да изкажа благодарностите си към alex_serviz откликнал на моята молба за въпросните снимки и подобрения на котле dakon с горелка грейко! Снимките в тази тема не са видими на предни негови публикации и това провокира отправената молба от мен на лично към колегата .Благодаря за отзивчивостта и разбирането!Та молбата ми бе провокирана от факта,че от тази година и аз скокнах в отбора грейко 30 и котел дакон 24(не знам колко добра ще се окаже тази комбинация),но със палав разход на слънчогледови пелети от около 4x15кг чувалчета на 24 часа или 2,5 чувалчета на таймер от 15 до 3:30 при толкова топъл ноември тук по моя край Силистра и неустоимото ми желание за неговото намаляне :rolleyes: !Отопляваната от мен площ е около 140 квадрата разположени на два етажа без изолация и ПеВеЦе с троен стъклопакет и четейки разходите цитирани от някои колеги с подобна или близка квадратура изпадам в УжасТ #-o Все още нямам термометър димни газове(по усет са ниски) стаен термостат и трипътен вентил, само термоглави овентроп по трите спални.Настроената Те на водата е 55 градуса,което води до стайна около 21-22 в голямото помещение(холокухнятрапезария плюс втрои етаж ).Инсталация изпълнена на принцип самотек със добавена помпа ,7 ламаринени радиатора(4 H60 на 160,2 H50 на 200 и един малък в банята, бойлер 120 литра с две серпентини почти не пускан към инсталацията)котел в мазата под къщата.
Та се питам какъв ориентировъчен разход със слънчогледови пелети да очаквам за да постигна комфорта от предни години когато съм се отоплявал със 5 - 5,5 тона въглища с марка ДОМ и 2 кубика дръвца(които тази година пак ще се изгорят) за камината и температура в помещенията 22 -23 през целия отоплителен сезон.
Слънчогледовите пелетки са от Плиска Ойл в Велики Преслав (дали някой има преки впечатления от тях?) за сега ми създават малко ядове с много и тъъънка слепена шлака която не пада от носа на горелката и съответно вдига нивото на пелетите в чашката.(може би неправилни настройки)
Поста ми като за първи стана доста дълъг,.. та спирам.Ако нещо не съм обяснил или написал,моля питайте , ще съм благодарен на всякакви съвети и мнения относно моя "казус" на разход на гориво,желателни въведения за неговото намаляне,...или всичко си е в реда на нещата и да не се шашкам много и да се приготвя за още поне 3 тона към вече закупените 6...УжасТ :)
fbr - майстор
Като сметнеш калоричността на слънчогледа на 1/3 от тази на Донбаските въглища, сметката излиза. Значи нормално гори, даже икономично.
emilkitai написа:
Снимките на Алекс бяха на 75 стр. в тая тема. Аз оттам видях и съм с преграда в бункера.
Вярно е, там са били, а сега ги няма.
100% съм ги виждал и съм копирал ламарината за петия ход.
Тези снимки са чисто нови, но грешката е в мен и се извинявам на Алекс!
LazarGanev - "Велик майстор"
bugs_bunny написа:
Здравейте (не знам колко добра ще се окаже тази комбинация)
Здрасти,
лошо, голям е разхода! Според мен това се дължи на комбинация от няколко причини:
1. Неправилно подбрана горелка спрямо нуждите на жището.
2. Неправилно подбрана горелка спрямо възможностите на котела
3. Липса на изолация (разходът на въглища също е бил голям)
4. Ниска котелна температура заради преоразмерени радиатори
5. Евентуални топлозагуби на тавана заради термосифонната система (само предполагам)
6. Предполагаеми неподходящи настройки, щом се образува шлака.
Не знам защо битува мнението, че ниската температура на димните газове означава добро горене - това изобщо не е вярно! Правилната настройка на горивния процес става най-добре с газанализатор, но едно опитно око може да направи достатъчно добри настройки и без този уред - по формата и цвета на пламъка. Обаче да правиш настройки на горенето според температурата на димните газове е смешно. Я си кажи настройките на трета мощност и наклона на шнека.
filmatoplo - майстор
Най много се притеснявам когато клиент ми каже че до сега в котела си е горял по 5 тона въглища с калоричност примерно 8 киловата от килограм ,айде сега го стопли с пелети с калоричност 4 киловата за килограм ,въпреки че не се смята така истината е някъде там .трябва да започнеш подобрения от някъде .
fbr - майстор
Клиента го смята като пари за гориво. Иска със същите пари да седи на топло и да мързелува.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: